Ştiri 3 august 2011

Astăzi se împlinesc 70 de ani de la bombardarea Catedralei Arhiepiscopale Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa.
Cu acest prilej, în această seară, de la ora 18, va avea loc un simpozion, în sala de conferinţe a Casei de Cultură.
Despre istoria acestui lăcaş de cult vor vorbi Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi arhimandritul Paisie Fantaziu.
Totodată, vor susţine comunicări directorul Muzeului de Artă, Doina Păuleanu, specialistul Muzeului Marinei Române, Florin Stan şi directorul Muzeului Militar Naţional, Costin Scurtu.
Evenimentul este organizat de Asociaţia „De la Dunăre la Mare”, în colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului, Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” şi A.S.C.O.R. – Constanţa.

Joi noapte, de la ora 24, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia sfânta liturghie la parohia Mihail Kogălniceanu 3, cu prilejul cinstirii hramului sfântului lăcaş, Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ Hozevitul.
De asemenea, duminică, de la ora 9, Ierarhul nostru va săvârşi sfânta liturghie la mănăstirea din apropierea localităţii Crucea, cu prilejul hramului mănăstirii, Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla.

Astăzi la Muzeul de Artă din Constanţa va avea loc un concert de muzică clasică.
Artişti ai Teatrului de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa vor susţine, de la ora 18, un recital de muzică clasică, arii şi duete, sub egida Uniunii de Creaţie Interpretativă din România.
Protagoniştii serii vor fi sopranele Mădălina Sandu, Daniela Done şi tenorii Bogdan Sandu şi Ciprian Done.

Biserica ortodoxă va prăznui sâmbătă Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos.
Cu acest prilej, Biserica Schimbarea la Faţă din Constanţa, cunoscută şi sub numele de Biserica Greacă îşi va sărbători hramul.
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi la această biserică, de la ora 9.30, sfânta liturghie arhierească, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi.
Totodată, credincioşii se vor putea închina la moaştele Sfântului Apostol Andrei, aduse de la Mănăstirea Sfântul Andrei din judeţul Constanţa.

Salariile bugetarilor ar putea creşte cu 15%, anul viitor.
Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a arătat că salariile ar putea creşte cu 15 puncte procentuale adăugate în momente succesive, în cazul în care nu va fi posibilă o creştere totală a acestora cu acest procent la începutul anului.
El a mai spus că principala sursă va fi creşterea economică din 2011 şi 2012.

Guvernul va aloca 300 milioane lei în sănătate.
Anunţul a fost făcut de premierul Emil Boc, care a precizat că la rectificarea de buget promovată în zilele următoare, sănătatea va beneficia de resurse financiare suplimentare.
El a arătat că Guvernul va stabili un pachet minimal de servicii în sănătate, care să primească avizul Parlamentului în primăvara anului viitor, şi va reglementa taxa clawback pentru producătorii de medicamente.

Programul “Cornul şi laptele” a fost extins şi pentru clasele I-VIII din învăţământul privat dar şi pentru grădiniţele private cu program normal de patru ore.
Guvernul a aprobat un proiect de lege în acest sens.
Valoarea zilnică a produselor lactate şi de panificaţie acordate unui elev, respectiv unui preşcolar este de 1,17 lei.

Ştirile despre crime, sinucideri, mutilări, tehnici criminale sau practici oculte vor dispărea de la televizor.
Ieri a fost publicată în Monitorul Oficial decizia CNA care interzice prezentarea acestor ştiri între orele 6 şi 22.
Specialiştii spun că, deşi decizia poate fi dură pentru anumite posturi de televiziune, ea poate fi o şansă pentru eliminarea jurnalismului de tip emoţional şi practicarea unui jurnalism autentic.

10.000 de angajaţi din Ministerul de Interne vor fi disponibilizaţi până la sfârşitul lunii septembrie.
Declaraţia a fost făcută de ministrul Traian Igaş, care susţine că numărul celor nepregătiţi din structurile ministerului este mult mai mare.
Ministrul a mai precizat că toţi absolvenţii de anul acesta ai şcolilor de poliţie vor fi încadraţi în structurile operative.

Luna aceasta va fi marcată de caniculă, dar şi de ploi însoţite de vijelii şi furtuni.
Potrivit ANM, temperatura aerului va înregistra valori peste mediile multianuale, lunare în estul, sud-estul şi în vestul ţării şi în limite apropiate de mediile multianuale în restul teritoriului.
Cantităţile de precipitaţii vor fi reduse în sud-estul şi sudul ţării, iar în restul teritoriului valorile de precipitaţii vor fi apropiate de mediile normale.
Pe litoral, nopţile şi dimineţile vor fi resimţite mai reci ca de obicei, mai ales în cea de-a doua jumătate a lunii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept