Ştiri 21 iulie 2011

Părintele Arsenie Papacioc a fost înmormântat astăzi.
În această dimineaţă, a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către un sobor de preoţi şi ierarhi, printre care Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Părintele arhimandrit Arsenie a fost înmormântat în curtea mănăstirii, unde a slujit timp de 35 de ani.
Duhovnicul Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol s-a mutat la Domnul marţi dimineaţă, la vârsta de 97 de ani.

Astăzi a avut loc şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Aceasta s-a desfăşurat la Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Dintre temele de actualitate bisericească de pe ordinea de zi s-au aflat propunerile de canonizare ale Mitropoliţilor Transilvaniei Andrei Şaguna şi Simeon Ştefan.

România are nevoie de măsuri suplimentare de combatere a corupţiei.
Aşa arată raportul Comisiei Europene privind evoluţia justiţiei din România.
Documentul este relevant inclusiv în ceea ce priveşte aderarea ţarii noastre la Spaţiul Schengen.
Comisia Europeană arată că sunt necesare măsuri active care să însoţească intrarea în vigoare a Codului Civil şi adoptarea unui plan cuprinzător de aplicare a celorlalte trei noi coduri şi furnizarea de resurse pentru reorganizarea instanţelor.
De asemenea, potrivit aceluiaşi raport, autorităţile române trebuie să ia măsuri pentru a se evita abordarea unor practici inconsecvente în cadrul comisiilor de cercetare a averilor.

Meteorologii au emis ieri o atenţionare cod galben de vijelii pentru toată ţara.
Până astăzi, la ora 18.00, instabilitatea atmosferică se va accentua din vestul ţării şi va cuprinde treptat toate regiunile.
Astfel, vor fi înnorări, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, pe arii extinse în centrul şi estul ţării şi pe arii mai restrânse în rest.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22 şi 32 de grade, iar cele minime între 10 şi 20 de grade.

Medicamentele antidepresive nu sunt eficiente.
Un studiu demonstrează că două dintre antidepresivele prescrise frecvent în cazul pacienţilor bolnavi de demenţă nu au efecte benefice importante dar au efecte secundare periculoase.
Studiul a arătat că starea generală a pacienţilor care au primit antidepresive era mai puţin bună decât cea a celor care au primit un placebo, din cauza efectelor secundare ale medicamentelor.
Specialiştii spun că medicii trebuie să regândească tratamentul pentru bolnavii de demenţă depresivi şi să-şi reconsidere obiceiul de a prescrie antidepresive.

Bugetul Ministerului Sănătăţii va fi suplimentat pentru programul privind bolile rare.
Executivul a aprobat Hotărârea de Guvern prin care este suplimentată lista medicamentelor din programul pentru boli rare cu patru denumiri şi s-au alocat 4 milioane de lei pentru achiziţiile de medicamente aferente programului.
Potrivit statisticilor, bolile rare afectează peste un milion de români.

Statul trebuie să despăgubească 40.000 de români care au plătit taxa auto.
Cei care au plătit taxa auto pot cere în instanţă recuperarea banilor.
Avocaţii îi avertizează pe aceştia că autorităţile statului încearcă să facă astfel încât să nu fie nevoite să restituie cele peste 850 de milioane de euro achitate de români din 2008 şi până la sfârşitul anului trecut.
Judecătorii europeni au decis că taxa de poluare introdusă de ţara noastră, impusă maşinilor la prima lor înregistrare în România, contravine legislaţiei Uniunii Europene.

Românii vor avea nevoie de permise de muncă pentru a lucra în Spania.
Anunţul a fost făcut de Ministerul spaniol al Muncii şi Imigraţiei. Ministrul a precizat că măsura are un caracter temporar şi nu îi va privi pe românii care au intrat deja pe piaţa muncii din ţara iberică.
Autorităţile spaniole susţin că aceasta este o măsură strict tehnică, bazată pe consideraţii interne, generate de situaţia de pe piaţa muncii din Spania.

Şapte din zece angajaţi stau zilnic peste program.
Potrivit unui studiu, angajaţii de pe piaţa locală petrec peste 9 ore pe zi la serviciu, iar numărul celor care stau peste program a crescut cu aproape 10% în ultimii doi ani.
Conform studiului, angajaţii cu vârsta cuprinsă între 29 şi 45 ani petrec mai mult timp zilnic la serviciu prin comparaţie cu colegii mai tineri şi bărbaţii stau mai mult la serviciu decât femeile.
Studiul mai arată că o treime din angajaţii de pe piaţa locală sunt nevoiţi să facă faţă responsabilităţilor echivalente a două sau mai multe posturi.

Două regiuni din Somalia sunt afectate de foamete.
În aceste zone se înregistrează o secetă extrem de gravă, regiunile aflându-se sub controlul insurgenţilor islamişti shebab.
Potrivit ONU, în lipsa unor măsuri, foametea se va extinde în toate cele opt regiuni din sudul Somaliei, în următoarele două luni, din cauza recoltelor slabe şi apariţiei bolilor infecţioase.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept