Ştiri 3 februarie 2011

Constănţenii sunt invitaţi la o nouă seară duhovnicească.
Tema serii o constituie “Paşii spre vindecare” şi va fi susţinută de doamna conferenţiar doctor în ştiinţe Floarea Damaschin.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, de la orele 16, la sediul Curţii Brâncoveneşti.
Intrarea va fi liberă.

Persoanele care doresc sfaturi de la medicul de familie pot apela numărul de telefon 1363.
Serviciul poartă numele de CallMed, iar apelurile vor putea fi iniţiate din toate reţelele de telefonie mobilă şi fixă.
Tariful pentru o convorbire telefonică este de 95 eurocenţi/ minut plus TVA.
CallMed este înfiinţat de Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie din România cu scopul de a facilita comunicarea dintre medicii de familie şi pacienţii lor şi în afara programului de la cabinet.
Pacienţii îi pot solicita medicului lor orice fel de consiliere privind probleme de sănătate, înainte de a-şi face o programare la cabinetul acestuia.

Comasarea spitalelor va creşte numărul infecţiilor intraspitaliceşti.
Aşa susţin unii reprezentanţi ai sistemului medical care au precizat că reducerea numărului de paturi va duce la o scădere a numărului de bolnavi internaţi în spitale.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, în România, într-un an, 10.000 de oameni au primit o nouă boală pe patul de spital.
Medicii cred însă, că, în realitate, numărul infecţiilor intraspitaliceşti este mult mai mare, dar ele nu sunt raportate din cauza sancţiunilor.
Ministerul Sănătăţii a propus, marţi, comasarea a 182 de spitale sau reprofilarea lor şi transformarea a 71 de spitale în cămine pentru bătrâni.

România se află pe locul patru în Europa în clasamentul consumului de substanţe etnobotanice.
Un raport arată că în ţara noastră consumul acestor produse creşte vertiginos.
Documentul critică România pentru că a transformat Agenţia Naţională Antidrog într-un simplu serviciu al Ministerului de Interne.
În plus, bugetul pentru programele de prevenire a consumului de droguri este cel mai mic din Europa.
Critici sunt aduse şi Ministerului Sănătăţii, care colectează banii din taxa pe viciu, dar nu îi direcţionează către programe de combatere a consumului de droguri, alcool şi tutun.
În urma controalelor efectuate în ultima perioadă, mai multe magazine de „vise” din oraşul Constanţa au fost închise pentru diverse abateri.

Rovinieta este valabilă chiar dacă se schimbă numărul de înmatriculare al maşinii.
Şoferii pot menţine valabilitatea rovinietei în cazul în care schimbă numărul de înmatriculare al vehiculului numai în condiţiile în care solicită modificarea numărului de înmatriculare în baza de date a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.
Tariful de modificare a numărului în baza de date este de 20 lei + TVA.
CNADNR a constatat în ultima perioadă că o serie de numere de înmatriculare ale vehiculelor pentru care a fost eliberată rovinieta au fost înscrise incorect sau incomplet pe documentele de plată şi implicit în baza de date.

Tinerii întreprinzători vor primi ajutor nerambursabil de până la 10.000 euro de la stat.
Potrivit unei ordonanţe adoptate de Guvern, o condiţie principală a acestui ajutor o constituie angajarea a minim două persoane şi reinvestirea anuală a 50% din profit.
Alte facilităţi acordate debutanţilor în afaceri sunt scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariaţi, angajaţi pe durată nedeterminată.
De asemenea, aceştia vor primi garanţii de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii pentru creditele contractate în vederea realizării planurilor de afaceri, în limita sumei de 80.000 de euro.

Senatorii au aprobat înlocuirea termenului “rrom” cu “ţigan”.
Comisiile pentru drepturile omului şi egalitate de şanse din Senat au avizat favorabil, ieri, propunerea legislativă iniţiată de către deputatul Silviu Prigoană prin care denumirea “rrom” este înlocuită cu “ţigan”.
În iniţiativa legislativă se mai arată că atribuirea de conotaţii negative la folosirea cuvântului este interzisă.
Deputatul motivează necesitatea unei astfel de legi prin faptul că termenul “rrom” generează confuzie pe plan internaţional.

Bugetarii primesc din această lună salariile mărite cu 15%.
Aceasta a fost declaraţia premierului Emil Boc.
Mai mult, pensionarii încadraţi in grupele de pensii I si II vor primi pensiile mărite, în medie, cu 93 de lei.
Aceasta mărire se aplică în urma recalculării potrivit noii legi a pensiilor.
Tot în februarie, beneficiarii acestei majorări primesc şi drepturile aferente lunii ianuarie.

Angajaţii CFR ameninţă cu greva generală.
Acestora le-au expirat contractele colective de munca la 31 ianuarie şi, până în prezent, nu au semnat niciun act adiţional sau un nou contract, astfel că în orice moment pot declanşa conflicte de muncă.
Ministerul Transporturilor şi administraţiile societăţilor motivează întârzierea prin faptul că nu au fost aprobate bugetele de venituri şi cheltuieli pe 2011.
Sindicaliştii au precizat că de săptămâna viitoare se vor demara formalităţile pentru declanşarea conflictelor de muncă prin încetarea activităţii, într-o primă fază patru ore, după care ar putea intra în grevă generală.

Operatorii de jocuri online din China vor fi obligaţi să furnizeze programe speciale care să le permită părinţilor să monitorizeze timpul în care copiii lor se joacă pe calculator.
Acesta este cel mai recent efort al autorităţilor de a preveni dependenţa minorilor de jocurile pe internet.
Documentul oficial sugerează că un elev nu ar trebui să dedice jocurilor online mai mult de două ore pe săptămână şi trebuie să cheltuiască în acest scop maxim 1,5 dolari pe lună.
Potrivit Academiei Chineze de Ştiinţe Sociale, numărul adolescenţilor dependenţi de internet a ajuns la 33 de milioane.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept