Ştiri 11 iulie 2011

Vineri a fost inaugurat Portul Turistic Mangalia.
Conform proiectului Ministerului Turismului, au fost reabilitate şi modernizate zona de parcare turişti, zona de agrement şi petrecere a timpului liber, zona de acces plajă şi promenade.
Lucrările au fost executate în şase luni.
Potrivit ministrului Elena Udrea, creşterea capacităţii de acostare a portului va permite includerea municipiului Mangalia în circuitul turismului nautic al Mării Negre prin organizarea unei game mai largi de activităţi sportive.

Astăzi este Ziua Mondială a Populaţiei.
În anul 1974, Organizaţia Naţiunilor Unite a proclamat “Anul Internaţional al Populaţiei” şi a invitat, pentru prima dată în istorie, toate statele lumii la Conferinţa Mondială a Populaţiei ale cărei lucrări s-au desfăşurat la Bucureşti.
Anul acesta este important pentru statistica din România deoarece sunt programate două cercetări statistice, precum Recensământul General Agricol şi Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor, programat la sfârşitul lunii octombrie.
În urmă cu 152 de ani, la 12 iulie 1859, Alexandru Ioan Cuza a statuat înfiinţarea statisticii oficiale în România.

Taxele de pod se vor micşora.
Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat că a semnat ordinul prin care taxa de pod de la Giurgeni – Vadul Oii, dar şi cea de la Feteşti – Cernavodă se va reduce de la 11 lei la 5 lei, pentru autoturisme.
Pentru celelalte autovehicule taxa rămâne neschimbată. Oficialul a menţionat că noua taxă va intra în vigoare imediat după publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

Ziua Limbii Române ar putea fi sărbătorită pe 31 august.
Un proiect de lege în acest sens a fost depus la Senat de mai mulţi parlamentari, care cer dezbaterea în procedură de urgenţă.
Iniţiatorii menţionează că importanţa limbii române nu trebuie marginalizată de tendinţele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identităţii naţionale.
De asemenea, este subliniată importanţa educaţiei în limba română pentru comunităţile de români din afara ţării.
Iniţiatorii menţionează şi faptul că, începând din anul 1990, limba română este sărbătorită în fiecare an la 31 august, în Republica Moldova.

Tronsonul de autostradă Murfatlar-Constanţa va fi finalizat până la sfârşitul acestei luni.
Anunţul a fost făcut de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.
Ministrul a mai precizat că, până în luna septembrie, vor fi finalizate şi alte porţiuni, o cale a tronsonului de la Medgidia la Constanţa, urmând ca, anul viitor, pe ruta Bucureşti – Constanţa să se circule pe întreaga autostradă finalizată.

Vremea caniculară se menţine şi zilele acestea.
Astfel, mâine, vor fi 31 de grade Celsius, iar miercuri, 28 de grade.
Vremea se menţine frumoasă, însorită în primele două zile ale săptămânii, însă miercuri este posibil să apară unele averse de ploaie, iar răzleţ va fi furtună cu descărcări electrice. Meteorologii avertizează că indicele radiaţiilor ultraviolete va fi foarte ridicat zilele acestea, foarte aproape de 10, existând riscuri mari de arsuri la nivelul pielii şi al ochilor.

Bolnavii de cancer ar putea rămâne fără tratament de luna viitoare.
Potrivit Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, măsura Ministerului Sănătăţii de a reduce preţul medicamentelor de pe lista C2 şi a Guvernului de a limita numărul pacienţilor trataţi se va răsfrânge direct asupra bolnavilor de cancer.
O altă reducere a preţului cu 15% va duce la dispariţia totală a medicamentelor generice de pe piaţă.
Reprezentanţii Federaţiei spun că pe termen scurt este posibil să se facă economii la buget, însă pe viitor măsura ar putea avea efecte grave.

Preţul la cereale în acest an va fi ridicat.
Anunţul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
El a afirmat că piaţa cerealelor atât naţională, cât şi cea mondială, va fi una ridicată, iar preţurile la cereale nu vor mai scădea la nivelul la care au fost acum 5-6 ani, deoarece destinaţia lor este diferenţiată sau diversificată: alimentaţie, furaj şi energie.
Totodată, la nivel de minister se discută ca producerea de energie regenerabilă să fie susţinută în politica agricolă, dând exemplul unor centrale din Austria şi Ungaria care funcţionează pe bază de siloz.

Criteriile pentru acordarea locuinţelor sociale au fost modificate.
Potrivit Consiliul Local Municipal Constanţa, au fost majorate punctajele acordate persoanelor care locuiesc în case cu grad ridicat de risc seismic.
De asemenea, persoanele cu handicap vor avea dreptul la o cameră în plus faţă de cele cuvenite persoanelor fără dizabilităţi.
Totodată, pentru a preveni abuzurile, reprezentanţii municipalităţii au introdus un criteriu restrictiv conform căruia persoanele care au avut o casă şi au vândut-o după 1 februarie, dată la care s-a lansat proiectul, nu au acces la locuinţele modulare.

Parlamentul European va avea un Cod de conduită.
Acesta defineşte regulile şi principiile la care europarlamentarii trebuie să se supună pentru a evita situaţiile de conflicte de interese.
Codul prevede că deputaţii vor trebui să depună declaraţii detaliate legate de activităţile plătite pe care le derulează în afara Parlamentului şi a oricăror funcţii care i-ar putea aduce în conflict de interese.
Codul interzice, explicit, primirea de bani sau recompense în schimbul exprimării unor poziţii în Parlament.
Decizia vine ca urmare a unor conflicte în care au fost implicaţi trei europarlamentari, printre care şi românul Adrian Severin.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept