Ştiri 5 iulie 2011

Ieri a avut loc şedinţa comună a sinoadelor celor două mitropolii din Transilvania.
Aceasta s-a desfăşurat la Mănăstirea Râmeţ din judeţul Alba, urmare a hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Principalele puncte de pe ordinea de zi au fost pregătirile pentru reluarea dialogului cu Biserica Greco-Catolică şi revizuirea rânduielii de primire a eterodocşilor la dreapta credinţă.

Ministerul Sănătăţii a modificat legislaţia privind tratamentul în străinătate.
Aceasta vizează bolnavii care prezintă afecţiuni deosebit de grave şi care nu pot fi tratate în ţară.
Ministerul vrea astfel să eficientizeze programul, să elimine birocraţia şi să asigure o mai bună transparenţă în ceea ce priveşte procedura privind trimiterea la tratament în străinătate.
De asemenea, în premieră, s-a creat cadrul legislativ pentru efectuarea corespondenţei cu clinicile recomandate de comisia de specialitate teritorială de către bolnavi sau reprezentanţii legali ai acestora.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea reabilitării faţadelor clădirilor.
Potrivit proiectului, prioritate vor avea clădirile de patrimoniu.
Acesta prevede reabilitarea elementelor de construcţie de la nivelul faţadelor care, prin nivelul avansat de degradare, “prezintă pericol public”.
Actul mai prevede faptul că primarul poate propune Consiliului Local preluarea parţială sau integrală a cheltuielilor aferente lucrărilor de intervenţie dacă proprietarii realizează lunar venituri medii nete pe membru de familie sub 1500 de lei.

Fumatul creşte riscul de cancer de prostată şi de deces.
Potrivit unui studiu, bărbaţii bolnavi de cancer de prostată şi care fumează în momentul diagnosticării întâmpină un risc mult mai mare de recidivă a tumorii.
Medicii susţin că există un risc cu 61% mai ridicat de deces din cauza unor recidive ale cancerului de prostată pentru fumători decât pentru cei care nu au fumat niciodată.
În prezent, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în lume sunt 16 milioane de bărbaţi atinşi de cancer de prostată, formă de cancer care reprezintă, ca frecvenţă, cea de-a doua cauză a mortalităţii în rândul bărbaţilor bolnavi oncologic.

Pe fundul Oceanului Pacific au fost găsite uriaşe zăcăminte de metale rare.
Acestea au fost descoperite de către oamenii de ştiinţă japonezi în regiunea insulelor Hawaii şi Tahiti, la adâncimi variind între 3.500 şi 6.000 de metri.
Metalele rare intră în componenţa produselor de înalta tehnologie, din industria auto, aviatică sau electronică.
În prezent, China deţine 97% din producţia mondială de metale rare, provenite din prelucrarea pământului.

Universităţile pot organiza încă o sesiune de admitere, după examenul de bacalaureat din toamnă.
Motivul îl constituie ocuparea locurilor rămase libere în universităţi.
Potrivit secretarului de stat pentru învăţământul superior, Cătălin Baba, Ministerul Educaţiei nu ar putea interveni pentru organizarea celei de a doua sesiuni de admitere în universităţi.
Prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an a înregistrat o promovabilitate scăzută de 44,5%.

Un steag al lui Ştefan cel Mare va fi expus la Muzeul Naţional de Istorie a României.
Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc mâine în prezenţa ambasadorilor Franţei şi Republicii Moldova, şi a oficialilor Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Exponatul este o broderie bizantină realizată în secolul al XV-lea, care îl înfăţişează pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, socotit un simbol al biruinţei militare.
Steagul a fost recuperat de statul român de la Mănăstirea Zografu, din Grecia, în anul 1917 şi restaurat în ultimii şapte ani.

Meteorologii anunţă o încălzire treptată în următoarele zile.
Astfel, de joi, masa de aer rece se retrage spre nord-est, iar circulaţia atmosferică dinspre sud-vest aduce aer tot mai cald, tropical, peste sud-estul continentului.
Temperaturile maxime vor ajunge până la 32, 33 de grade, mai ales în sud-vest.
Pe litoral vremea ajunge în limitele normale din punct de vedere termic pentru această perioadă, iar apa mării este încă rece, înregistrând între 18 şi 20 grade în apropierea ţărmului.

La Spitalul de Urgenţă din Constanţa se pot face teste genetice.
Acestea sunt necesare în stabilirea diagnosticelor etiologice.
Medicii susţin că aceste analize sunt recomandate, de regulă, copiilor cu malformaţii, celor cu retard, sau cuplurilor infertile.
Colaborarea medicilor cu geneticienii ajută în stabilirea diagnosticului copiilor cu probleme şi, în funcţie de rezultat, se poate realiza un plan pe termen scurt şi lung.
În medie, zece persoane pe lună apelează la testele geneticienilor din spitalul de urgenţă.

Românii cheltuie mai puţin pe taxe şi impozite şi mai mult pentru consum, faţă de anul trecut.
Aşa arată un studiu, potrivit căruia, românii cheltuie mai mulţi bani pe alimente, întreţinere, sănătate şi transport şi mai puţin pe îmbrăcăminte şi încălţăminte, educaţie şi recreere.
Cea mai mare diferenţă este la cheltuielile cu mâncarea, ponderea lor crescând, de la 40% în primul trimestru din 2010, la 42% în acest an.
Cheltuielile totale ale populaţiei au reprezentat în primele trei luni, în medie, 90,5% din veniturile totale, faţă de 88,5%, anul trecut.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept