Ştiri 1 iulie 2011

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Leontie, episcopul Rădăuţilor.
Acesta s-a născut în Rădăuţi la începutul secolului al 14-lea din părinţi evlavioşi.
A îmbrăcat haina monahală de tânăr la Mănăstirea Bogdana unde a primit numele de Lavrentie.
Acesta s-a retras la un schit din preajma Putnei, unde mitropolitul Moldovei, Iosif Muşat l-a hirotonit preot şi apoi egumen al schitului pe tânărul Lavrentie.
De atunci aşezământul monahal s-a numit schitul lui Lavrentie sau Schitul Laura.
În timpul domniei lui Alexandru cel Bun, Lavrentie a fost numit Episcop al Rădăuţilor iar Mănăstirea Bogdana a fost numită Catedrala Episcopală.
La mutarea sa către Domnul, Sfântul Lavrentie a fost înmormântat în biserica de lemn a schitului Laura după care moaştele sale au fost transferate la Rădăuţi dar au dispărut când biserica a fost prădată.
În anul 1992, Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul sfinţilor cu zi de prăznuire 1 iulie.
Tot astăzi, biserica cinsteşte şi pe sfinţii doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, ocrotitorii spitalelor.

Românii sunt primii în Europa la donaţiile religioase.
Potrivit unui studiu, doar Germania şi Statele Unite înregistrează un nivel apropiat de generozitate în acest domeniu, cu 27 şi, respectiv, 35%.
Printre români, copiii în dificultate şi organizaţiile umanitare şi religioase sunt cauzele către care s-au îndreptat cele mai multe donaţii, urmate de campanii în caz de dezastre.
Studiul mai arată că mai mult de 38% dintre români donează bani şi fac voluntariat în timpul lor liber în fiecare an, iar aproximativ 7% oferă în schimb diverse bunuri.
Totodată, olandezii, italienii, belgienii şi suedezii preferă să sprijine cercetarea medicală.

Meteorologii anunţă ploi şi temperaturi scăzute, zilele acestea, pe litoral.
Mâine se vor înregistra 23 de grade Celsius, iar ploile vor fi însoţite de tunete şi fulgere.
Norii vor persista pe tot parcursul zilei şi va ploua şi în timpul nopţii, iar duminică, soarele se va ivi puţin, dar şansele de precipitaţii rămân ridicate.
De asemenea, meteorologii avertizează că pericolul de radiaţii solare persistă, chiar dacă cerul va fi mai mult noros.
Indicele radiaţiilor ultraviolete se situează la nivelul opt spre nouă, în toată regiunea litorală şi a Dobrogei.

Germania a aprobat închiderea tuturor centralelor nucleare.
Decizia vine în urma dezastrului nuclear din Japonia.
Parlamentarii au hotărât astfel închiderea definitivă a celor opt reactoare nucleare deja scoase din sistem începând cu luna martie şi pentru închiderea în etape a celorlalte nouă reactoare, până în anul 2022.
În schimb, până în anul 2020, Germania doreşte să dubleze cantitatea de energie produsă cu ajutorul apei, vântului, soarelui şi biogazului, până la cel puţin 35% din necesar.

Aproape 7.000 de posturi vor fi eliminate din companiile de stat, până la sfârşitul lunii septembrie.
Cea mai mare reducere de personal va avea loc în cadrul companiei CFR Marfă, unde, până la sfârşitul acestei luni, vor fi cu 3.000 de posturi mai puţin decât în iulie 2010.
De asemenea, potrivit acordului cu FMI, vor fi desfiinţate posturi si din companiile Poşta Română, CNADNR, Termoelectrica şi Complexul Energetic Turceni.

De astăzi începe un nou val de scumpiri.
Cea mai mare majorare de preţ, de până la 30%, este la sejururile pe litoral.
De asemenea, cafeaua va costa cu 17% mai mult.
Totodată, curentul electric se scumpeşte cu doi până la 4,3%.
Creşterea de preţ este explicată prin introducerea energiei verzi în sistem, ceea ce înseamnă că în factura finală plătită de fiecare consumator va fi inclus şi costul certificatelor verzi.

Scumpirea gazelor se va reflecta în preţul alimentelor de bază.
De astăzi, abonaţii industriali vor plăti cu 10% mai mult pentru un metru cub de gaz, iar producătorii de pâine, dar şi procesatorii de carne au anunţat deja scumpiri.
Aceasta este prima tranşă de majorare, deoarece până în luna august 2012, tariful va creşte cu încă 20% pentru agenţii economici.

Deputaţii au adoptat obligativitatea reabilitării imobilelor care necesită renovarea faţadei.
Dacă legea va fi promulgată, primăriile vor fi obligate, în maxim trei luni, să inventarieze toate clădirile cărora le trebuie renovată faţada.
Autorităţile locale pot decide să reabiliteze faţadele celor care au venituri medii nete lunare pe membru de familie sub aproximativ 1.500 de lei.
În acest caz, primăriile pot prelua integral sau parţial costurile, în timp ce Ministerul Dezvoltării va trebui să reabiliteze imobilele monument istoric.

Cel mai lung pod peste apă din lume a fost inaugurat în China.
Construcţia are o lungime de aproape 42 de kilometri, depăşind cu aproximativ 5 kilometri recordul deţinut până acum de un pod din statul american Louisiana.
Construcţia a costat 1,5 miliarde de dolari şi are o durată de viaţă estimată la 100 de ani.
Autorităţile chineze se aşteptă ca noul pod să fie traversat zilnic de peste 30 de mii de maşini.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept