Ştiri 30 iunie 2011

În judeţul Constanţa se va construi o nouă mănăstire.
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sfinţi mâine, de la ora 7, locul viitoarei mănăstiri „Buna Vestire” şi „Sfinţii tămăduitori Cosma şi Damian”.
Aceasta se află la 2 kilometri de comuna Mircea Vodă, spre localitatea Ţibrinu.
După slujba de sfinţire a locului şi a paraclisului „Sfinţii tămăduitori Cosma şi Damian” va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească.
Vineri şi sâmbătă, Ierarhul Tomisului va răspunde invitaţiei Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi va participa la slujbele oficiate la mănăstirea Putna, cu prilejul cinstirii Sfântului Voievod Ştefan cel Mare.

Biserica Ortodoxă din Estonia va reveni la calendarul gregorian.
Reformarea calendarului devine aplicabilă de anul viitor, urmând ca sărbătorile fixe să urmeze calendarului gregorian, iar cele mobile, calendarului iulian, în acord cu hotărârile Congresului Panortodox din anul 1923.
De la căderea regimului comunist şi până în prezent, Biserica din Estonia a păstrat paralel cele două calendare, iar situaţia eclesială internă a fost dificilă în aceste condiţii, creştinii ortodocşi fiind nevoiţi să ţină sărbătorile importante la date diferite.

Eliminarea subvenţiei la încălzire a fost amânată.
Guvernul a decis ca ordonanţa privind eliminarea subvenţiei acoperite de la bugetul de stat la energia termică, să fie aprobată în ultima şedinţă din luna august, odată cu stabilirea ajutoarelor sociale destinate familiilor cu venituri mici.
Potrivit discuţiilor cu FMI, Guvernul va menţine la acelaşi nivel sau va creşte ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor defavorizate.

Românii sunt obligaţi să-şi asigure locuinţele până la 15 iulie.
O poliţă obligatorie costă 10 sau 20 de euro în funcţie de materialul din care este construită locuinţa şi acoperă daunele produse de cutremure, inundaţii sau alunecări de teren în limita a 10.000 şi respectiv 20.000 de euro.
Potrivit legii, proprietarii care au încheiat o asigurare facultativă nu sunt obligaţi să cumpere şi o poliţă obligatorie.

Astăzi este Ziua Învăţătorului în România.
Această zi a fost instituită în anul 1927 când a fost fondată Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România.
Ziua învăţătorului este cea mai veche sărbătoare laică din ţara noastră şi este legată de sărbătoarea “Soborul Sfinţilor 12 Apostoli”.
Ziua Învăţătorului în România a fost păstrată la data de 30 iunie şi în timpul regimului comunist.

Ministerul Sănătăţii va reduce sumele decontate pentru medicamentele bolnavilor cronic.
Măsură a fost luată pentru că numărul bolnavilor a crescut în ultimii ani, iar banii nu erau suficienţi.
Astfel, de la 1 august, ministrul Sănătăţii a decis să reducă sumele decontate producătorilor de medicamente cu 15%.
Totodată şi adaosul comercial decontat distribuitorilor va fi redus cu 6%, iar cel pentru farmacişti cu 9%.
Noul sistem de calcul va duce la o economie estimată la peste 66 milioane de euro, ceea ce va permite Ministerului Sănătăţii să poată susţine costurile necesare asigurării acestor medicamente gratuite pentru pacienţi.

Gena epilepsiei a fost descoperită de cercetătorii francezi.
Aceasta declanşează mecanismul de transformare a unui creier sănătos într-un creier epileptic.
Cercetările au vizat cea mai frecventă epilepsie la adulţi, cea a lobului frontal, care în 30% dintre cazuri este rezistentă la tratamentul farmacologic.
Studiul arată că neutralizarea acestei gene la şobolani conduce la „beneficii terapeutice imediate”.
Potrivit specialiştilor, această descoperire poate facilita găsirea unui tratament preventiv în cazul persoanelor cu risc de a dezvolta epilepsie după o boală a creierului cum ar fi meningita sau traumatism cranian.

Astăzi este ultima zi pentru ridicarea cărţilor de muncă de la Inspectoratul Teritorial de Muncă.
Oficial, după această zi, carnetele vor fi păstrate exclusiv în arhive, iar singura bază de date despre angajaţi este registrul general de evidenţă a salariaţilor.
Directorul ITM Constanţa a declarat că titularii trebuie să aibă grijă de aceste carnete, deoarece ele sunt în continuare valabile.

Transfăgărăşanul va fi deschis circulaţiei de mâine până la 31 octombrie.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri din România atrage atenţia tuturor şoferilor că în zona Cascada Bâlea, se interzice circulaţia pe timpul nopţii, între orele 21.00 şi 7.00.
Pe traseu sunt câteva restricţii şi zone periculoase unde există posibilitatea unor căderi de pietre, astfel că şoferilor li se recomandă să nu staţioneze pe aceste porţiuni.

Actele de stare civilă din România ar putea fi recunoscute la nivelul Uniunii Europene fără alte formalităţi.
Potrivit unui proiect de lege, acest lucru va fi posibil odată cu aderarea României la Convenţia Comisiei Internaţionale de Stare Civilă din 1976 de la Viena.
Ministerul Administraţiei a iniţiat proiectul pentru a asigura libera circulaţie a persoanelor, care este una din cele patru libertăţi fundamentale ale Uniunii Europene.
De asemenea, aderarea României la Convenţie va contribui la eliminarea birocraţiei şi la reducerea falsurilor în actele de stare civilă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept