Ştiri 21 iunie 2011

Astăzi va avea loc la mănăstirea Peştera Sfântul Apostol Andrei o manifestare culturală.
Profesorul Stoica Lascu va vorbi în cadrul unei conferinţe, despre Dobrogea/dobrogeni şi românismul carpato-ponto-balcanic.
Vor participa profesori, scriitori, medici, clerici, muzeografi şi jurişti.
Evenimentul se va desfăşura de la ora 16 şi este organizat de Societatea de Ştiinţe Istorice din România.

Astăzi are loc solstiţiul de vară.
În emisfera nordică această zi marchează, din punct de vedere astronomic, începutul anotimpului cald.
În această zi, Soarele se află la cea mai mare înălţime faţă de Ecuator.
În astronomie se numesc solstiţii cele două momente din an când planul determinat de centrul Soarelui şi de axa de rotaţie a Pământului este perpendicular pe planul orbitei Pământului.

Comisia Europeană a sistat plăţile pentru infrastructura de transport din România, din cauza deficienţelor.
Comisia a cerut verificarea tuturor contractelor încheiate.
După această etapă de verificare care se va desfăşura în lunile iulie-august 2011, autorităţile române vor transmite Comisiei Europene concluziile verificărilor şi propuneri de acţiune.
În acelaşi timp, Comisia a cerut României să eficientizeze sistemul de management şi control în domeniul achiziţiilor publice.

Poşta Română intră într-un amplu proces de restructurare.
Astfel, 2.000 de angajaţi ai companiei vor fi disponibilizaţi şi se vor reorganiza Centrele Regionale Reţea Poştală din Constanţa, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Ploieşti şi Timişoara.
De asemenea, una dintre cele mai importante schimbări vizează procedura de normare a activităţilor companiei la toate nivelurile, astfel încât fiecare loc de muncă va avea o anumită valoare salarială.
Totodată, se vor înfiinţa două noi societăţi, Banca Poşta Română şi Asigurări Poşta Română, care vor completa serviciile oferite de companie cu servicii financiar bancare şi de brokeraj.

Alcoolul şi tutunul dublează riscul de deces la bărbaţi.
Un raport al Uniunii Europene arată că rata mortalităţii înainte de împlinirea vârstei de 65 de ani a persoanelor care consumă în exces tutun şi alcool este de două ori mai mare la bărbaţi decât la femei.
Astfel, în raportul european se arată că, anual, 630.000 de bărbaţi şi numai 300.000 de femei din Europa mor din cauza acestor excese.
De asemenea, specialiştii au observat că pe continentul european 63% dintre bărbaţi au fumat până la un moment dat, comparativ cu 45% dintre femei, iar după cum s-a estimat, una din şapte morţi premature a fost atribuită acestui viciu.

70.000 de pensionari dau în judecată Guvernul României.
Aceştia acuză guvernul de reţinere abuzivă a cotei CASS de 5,5% din pensiile al căror cuantum depăşeşte 740 de lei, întrucât lezează un interes legitim si legal, iar prevederile sunt discriminatorii.
Primul termen al procesului urmează să se judece mâine, la Curtea de Apel Bucureşti.

Aplicarea noii forme a taxei auto se amână din cauza vacanţei parlamentarilor.
Astfel, termenul de 1 iulie a fost eliminat din proiectul de lege, iar acesta nu poate intra in dezbaterea Parlamentului decât spre sfârşitul anului.
Noile prevederi ale taxei auto presupun achitarea acesteia la prima vânzare a maşinilor înmatriculate în ţară înainte de anul 2007, precum şi reducerea cuantumului taxei de circa 30% şi restituirea unei diferenţe din bani.

Meteorologii anunţă că temperaturile vor depăşi 30 de grade în zilele următoare.
Astfel, mâine, în partea de sud a ţării, maximele vor atinge 31-32 de grade.
În plus, ploile se răresc şi pot apărea cel mult în Carpaţii Orientali.
Pe litoral, valorile termice vor fi de 28 de grade, în timp ce în Câmpia de Vest şi cea Română, temperaturile pot atinge şi 35 de grade.

Un nou tronson de autostradă se va deschide spre litoral.
La sfârşitul lunii iulie, circa 21 de kilometri de autostradă vor fi deschişi circulaţiei pe legătura Medgidia-Constanţa.
Potrivit Ministerului Transporturilor, traseul pe care se va putea circula începe de la intersecţia cu DN 3, în zona localităţii Basarabi, continuă până la nodul rutier, cu varianta de ocolire a municipiului Constanţa, şi până la intersecţia cu DN 39, spre Mangalia.

În Constanţa ar putea avea loc un referendum privind reorganizarea administrativă.
Propunerea a fost făcută de Consiliul Judeţean.
Astfel, constănţenii vor fi chemaţi pe 17 iulie pentru a spune dacă sunt de acord cu reorganizarea administrativă propusă de Guvern, care prevede şi desfiinţarea judeţului Constanţa.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu a declarat că toţi locuitorii cu drept de vot trebuie să participe şi să îşi exprime părerea în legătură cu acest lucru.

Fructele uscate sunt benefice pentru sănătate.
Oamenii de ştiinţă britanici şi cei americani recomandă includerea în dieta zilnică a fructelor uscate, cum ar fi caise, mere, curmale, smochine, stafide şi prune.
Acestea sunt surse de fibre solubile, au un indice glicemic scăzut şi au un rol important în prevenirea simptomelor diferitelor tulburări metabolice.
Astfel, datorită componentei lor antioxidante, fructele uscate inhibă evoluţia cancerului, previn afecţiunile cardiovasculare şi inflamaţiile interne.
Totodată, experţii recomandă pentru consum fructele uscate pe cale naturală, fără adaos de sulfiţi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept