Ştiri 9 iunie 2011

La Constanţa, indicele UV a atins cota de alertă.
Meteorologii avertizează cu privire la faptul că pe litoral, indicele radiaţiei ultraviolete a depăşit cota de alertă de 8 unităţi pe o scară de la 0 la 11.
Indicele UV este o estimare internaţională a nivelului radiaţiei ultraviolete la suprafaţa Pământului.
Potrivit specialiştilor, cu cât este mai mare valoarea indicelui, cu atât este mai puternic potenţialul pentru deteriorarea pielii şi a ochilor.

Meteorologii au emis o atenţionare cod galben de ploi şi vijelii în toată ţara.
Sunt vizate 27 de judeţe, iar avertizarea pentru estul ţării este valabilă de astăzi de la ora 12 până sâmbătă la ora 6.
În intervalul menţionat, în Maramureş, Transilvania, Moldova, Dobrogea şi cea mai mare parte a Munteniei, vor fi averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi se vor semnala căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 30l/mp şi izolat 60-70 l/mp.

Senatul a adoptat legea privind interzicerea fumatului în spaţiile publice închise.
Propunerea legislativă este semnată de deputatul Manuela Mitrea şi îşi propune interzicerea fumatului în spaţii publice închise, cum ar fi mijloacele de transport în comun, baruri, restaurante sau locuri de joacă pentru copii.
Pe terase, fumatul va putea fi în continuare permis atâta timp cât spaţiul este delimitat de cel mult un perete.
Votul final aparţine Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Spitalul Judeţean Constanţa este autorizat sanitar până în anul 2016.
În anii trecuţi, autorizaţia era emisă pentru o perioadă de un an şi cu impunerea de a remedia anumite deficienţe.
Potrivit managerului unităţii, Dan Căpăţână, această autorizaţie este o garanţie pentru pacienţi că circuitele sunt conforme normelor legale şi de asemenea, sunt respectate siguranţa pacienţilor şi calitatea actului medical.

Camioanele vor fi taxate în plus pentru zgomot şi poluare atmosferică.
Regulile de taxare pentru transportatori au fost revizuite de către Parlamentul European.
Astfel, eurovigneta va include costul poluării atmosferice şi sonore, în plus faţă de taxa pentru utilizarea autostrăzilor.
Textul adoptat de către deputaţii europeni garantează faptul că veniturile obţinute din aceste taxe vor fi utilizate pentru finanţarea în viitor a unui sistem de transporturi mai performante şi mai puţin poluante.

Taxa pe autostrăzi va fi introdusă când acestea vor fi finalizate.
Anunţul a fost făcut de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, care a mai precizat că nu a stabilit încă cuantumul taxei.
Potrivit condiţiilor impuse de Comisia Europeană, este vorba despre Coridorul IV, dar şi de celelalte autostrăzi deja construite.
În prezent, doar tronsonul Bucureşti-Cernavodă din autostrada Bucureşti-Constanţa se află pe traseul Coridorului IV.
Decizia finală aparţine însă Uniunii Europene care trebuie să aprobe impunerea taxei.

Medicii de familie infirmă că ar renunţa la protest şi că ar semna noul contract.
Potrivit informaţiilor apărute pe Mediafax, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, ar fi declarat că medicii au decis să semneze contractele pe 2011 deoarece “pacienţii nu au nicio vină”.
În replică, Doina Mihăilă a precizat că s-a pus problema ca medicii să-şi manifeste disponibilitatea de a facilita procesul de contractare după încheierea protestului, în sensul de a depune dosarele fără cererea de contractare, pentru a evita aglomeraţia de la casele de asigurări.

Elevii olimpici îşi pot echivala bacalaureatul.
Potrivit metodologiei examenului de bacalaureat, olimpicii şi elevii care au certificate de competenţe lingvistice sau digitale, precum Cambridge sau ECDL, pot să îşi echivaleze rezultatele cu probele de la bacalaureat.
Echivalarea se face cu nota maximă pentru proba scrisă de examen la disciplina la care au obţinut un premiu.

Olanda amână până anul viitor intrarea României în spaţiul Schengen.
Astfel, România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen pentru o perioadă nedeterminată, cu toate că au fost îndeplinite criteriile tehnice.
Anterior, consiliul Justiţiei şi Afacerilor Interne a declarat că data pentru intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen va fi stabilită cel târziu până în luna septembrie.
Parlamentul European a adoptat ieri raportul privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Paracetamolul ar putea provoca Leucemie.
Potrivit unui studiu al oncologilor americani, persoanele care îşi tratează durerile cu paracetamol în mod regulat pot prezenta un risc crescut de a se îmbolnăvi de cancer la sânge.
Concluzia specialiştilor se bazează pe un studiu realizat pe un eşantion de 65.000 de persoane, în urma căruia s-a constatat că substanţa activă din paracetamol duce la declanşarea cancerului de sânge.
Pe de altă parte, specialiştii români contestă studiul american şi spun că medicamentul este “cel mai sigur din clasa sa”.
Mai mult, el protejează stomacul, poate distruge ficatul – când este luat în exces, dar nu provoacă leucemie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept