Ştiri 1 februarie 2011

Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Bartolomeu Anania s-a mutat la Domnul.
Acesta suferea de multiple afecţiuni şi se afla internat la Secţia de Terapie Intensivă din cadrul Clinicii de Chirurgie nr. 1 din Cluj-Napoca.
Mitropolitul Bartolomeu s-a născut la 18 martie 1921, în comuna Glăvile-Piteşteana, judeţul Vâlcea, într-o familie cu tradiţie preoţească şi a primit la botez numele de Valeriu Anania.
În anul 1942, s-a călugărit la Mănăstirea Antim din Bucureşti, sub numele de Bartolomeu.
În acelaşi an, a fost hirotonit ierodiacon, slujind în această calitate la Mănăstirile Polovragi şi Baia de Arieş.
Din 1947 a fost stareţ la Mănăstirea Topliţa din judeţul Harghita.
În anul 1958, a fost arestat pentru a doua oară, sub acuzaţia de activitate legionară înainte de 23 august 1944, a fost condamnat şi a ispăşit mare parte a pedepsei în Penitenciarul din Aiud.
La 21 ianuarie 1993, a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, iar în martie 2006, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ridicat la rangul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.
Despre personalitatea Mitropolitului Bartolomeu ne-a vorbit şi Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Farmaciile mai pot elibera algocalmin fără reţetă până la 1 aprilie.
Acest lucru este prevăzut în decizia Agenţiei Naţionale a Medicamentului din martie 2010, deşi unii producători au autorizaţie de punere pe piaţă care prevede că respectivele produse nu mai pot fi cumpărate fără reţetă din februarie.
Potrivit ANM, producătorii mai au timp ca până la sfârşitul lunii iulie să solicite schimbarea modului de eliberare a medicamentelor care conţin metamizol.

Preţul uleiului nu va fi majorat.
Preşedintele Patronatului Industriei Uleiului a declarat că producătorii deţin stocuri suficiente şi deocamdată nu există niciun motiv de a opera modificări.
El a explicat că în vară va apărea recolta de rapiţă, care va susţine în continuare piaţa uleiului, iar în cazul în care vor creşte tarifele la utilităţi şi combustibili, impactul în preţul uleiului nu va fi unul semnificativ.
Recent, preşedintele Federaţiei din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, a declarat că producătorii de ulei vor fi nevoiţi, în luna martie, să importe materie primă, deoarece nu mai există seminţe de floarea soarelui sau de soia pe piaţa internă şi vor importa la un preţ dublu.

Persoanele cu dizabilităţi sunt excluse de pe piaţa muncii.
Reprezentantul Centrului de Resurse Juridice, Georgiana Pascu, a declarat că, potrivit Codului Muncii, persoanele cu dizabilităţi aflate sub interdicţie judecătorească nu au dreptul că muncească, ceea ce este în contradicţie cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi.
Astfel, instituirea tutelei totale în cazul persoanelor cu dizabilităţi mentale, le ia dreptul acestora de a fi angajate.
Georgiana Pascu a precizat că măsura de încuviinţare a tutelei ar trebui să aibă ca efect doar protejarea persoanelor cu dizabilităţi pentru ca acestea să nu fie înşelate şi să rămână fără proprietăţile pe care le deţin, dar nu să restricţioneze accesul pe piaţa muncii.

România are bani suficienţi pentru pensii şi salarii, în acest an şi anul viitor.
Aceasta a fost declaraţia Ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, care a precizat că în acest an sunt premisele de a ieşi din recesiune şi că acest lucru se vede după încasările la buget şi indicatori.
Oficialul a adăugat că FMI şi Comisia Europeană au apreciat rezultatele “foarte bune” obţinute de România în cadrul acordului.

Programul Rabla va începe de la 15 februarie.
Ieri a fost ultima zi în care au mai putut fi valorificate tichetele de anul trecut.
Statul va acorda în acest an un ajutor de 722 de milioane de lei.
Românii care îşi vor casa maşina veche vor primi în schimb un tichet în valoare de 3.800 de lei şi pot cumula până la trei vouchere pentru a-şi cumpăra un autoturism nou.
Ministrul Mediului a declarat că în acest an vor fi emise 190.000 de tichete.

Şoferii tineri primesc cele mai scumpe poliţe RCA.
La calcularea costului poliţelor, asiguratorii iau în calcul vârsta şi domiciliul şoferului, dar şi marca maşinii.
Astfel, asigurarea pentru un şofer de 18 ani poate ajunge la 1.500 lei, în timp ce un proprietar în vârstă de 60 ani ar plăti, pentru aceeaşi maşină 320 lei.
În prezent, proprietarii de maşini cu vârste de cel mult 25 ani plătesc cel mai mare preţ pentru poliţa RCA, întrucât statisticile oficiale arată că tot ei provoacă cele mai multe accidente rutiere.
În acelaşi timp, pensionarii beneficiază de reduceri consistente, de până la 20% din tariful de bază.

Munca la negru ar putea fi pedepsită cu închisoarea.
Ministrul Muncii, Ioan Botiş a declarat că iniţiativa face parte din Codul Muncii.
Studiile arată că dacă acest lucru s-ar adeveri, situaţia ar fi dramatică, deoarece, anul trecut, trei sferturi dintre români ar fi acceptat să lucreze la negru pentru un salariu mai mare.
Astfel, conform unui sondaj, românii sunt mult mai dispuşi să lucreze fără forme legale din cauza salariilor mici şi fiscalităţii în creştere.
În 2009, aproape 22% dintre respondenţi ar fi acceptat să lucreze la negru pentru un salariu mai bun, iar în 2010 procentul celor dispuşi să facă acest lucru a depăşit 32%.

Construcţiile ilegale vor fi demolate.
Conform unui proiect de ordonanţă al Guvernului, autorităţile nu vor mai putea aproba documentaţii de urbanism pentru intrarea în legalitate a construcţiilor realizate fără autorizaţii, iar acestea vor putea fi demolate parţial sau total.
Totodată, documentul elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului introduce tematica protecţiei peisajelor naturale şi culturale pentru domeniile amenajării teritoriului şi urbanismului.

Raportul Schengen privind România a fost adoptat.
După ce reprezentantul Franţei şi-a retras rezervele în privinţa implementării sistemului informatic Schengen în ţara noastră, membrii grupului de evaluare au reuşit să adopte raportul tehnic privind România.
Franţa şi Germania consideră însă că România şi Bulgaria ar trebui primite în Schengen numai dacă înregistrează progrese în lupta împotriva corupţiei şi în reformarea sistemului judiciar. Între timp, şi Finlanda s-a raliat celor două state şi a refuzat, la rândul său, intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul liberei circulaţii în Uniunea Europeană.
Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Marian Tutilescu atrage atenţia că, totuşi, faptul că rapoartele privind Bulgaria nu au fost adoptate constituie un obstacol şi pentru România, pentru că cele două state ar trebui să adere la Spaţiul Schengen împreună.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept