Ştiri 8 iunie 2011

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfinţii Mucenici Nicandru şi Marcian.
Aceştia au fost ostaşi în armata romană de la Dunăre şi făceau serviciul militar în cetatea Durostorum, localitatea Silistra de astăzi, din Bulgaria.
În anul 298, în urma biruinţei asupra perşilor, împăratul Maximian Galeriu a îndepărtat din armată pe ostaşii creştini, după care i-a arestat şi persecutat până la moarte.
Sfinţii Nicandru şi Marcian au mărturisit, împreună cu alţi trei ostaşi şi cu veteranul Iuliu, că sunt creştini, drept pentru care au fost aruncaţi în închisoare şi supuşi la chinuri grele.
Ei însă au rămas statornici în credinţa lui Dumnezeu, iar împăratul, văzând aceasta, a poruncit să li se taie capetele.

Biserica Ortodoxă Rusă a ridicat în Arabia Saudită prima biserică ortodoxă din această ţară.
Aceasta este închinată Sfântului Apostol Filip.
Turlele bisericii au fost împodobite cu cruci aurite, fapt excepţional deoarece Arabia Saudită este o ţară majoritar islamică, unde legile interzic afişarea simbolurilor creştine. Biserica ortodoxă rusă din oraşul Sharjak a fost construită cu permisiunea şeicului Sultan Mohammed Al-Qasimi.

La fiecare cinci minute în lume este ucis câte un creştin.
Aşa susţine un reprezentant al organizaţiei de securitate şi colaborare între religii în cadrul OSCE, Massimo Introvigne.
În raportul său prezentat la Budapesta, sociologul a declarat că în fiecare an mor circa 105 mii de creştini de moarte violentă survenită în urma conflictelor interreligioase.
Acest număr este constituit numai din creştinii care au fost ucişi pentru credinţa lor, în afară de victimele războaielor civile.

Camera Deputaţilor a respins proiectul privind dublarea filmelor străine.
Iniţiatorul proiectului, deputatul Victor Socaciu a apreciat că, prin subtitrarea filmelor, auditorii sunt expuşi unui limbaj care nu mai este românesc în ultima vreme şi a dat exemplul mai multor ţări europene în care filmele sunt dublate.
Camera Deputaţilor este primul for sesizat în acest caz, iar proiectul urmează să intre în dezbaterea Senatului.

Razele ultraviolete atacă ochii.
Oftalmologii avertizează că acestea reprezintă prima cauză de cataractă în lume.
Expunerea prelungită şi excesivă la astfel de raze provoacă opacifierea cristalinului, şi astfel se instalează cataracta.
Cele mai periculoase sunt ultravioletele de la munte, unde indicele UV creşte cu 10% la peste 1.000 de metri altitudine şi de la mare, unde apa reflectă 10-30% din razele ultraviolete.

Elevii ar putea promova doi ani de studii într-un singur an şcolar, în învăţământul preuniversitar.
Prevederea face parte din actele normative care constituie legislaţia secundară a Legii Educaţiei.
Potrivit proiectului de metodologie, autorităţile reglementează astfel „accelerarea promovării elevilor capabili de performanţe şcolare excepţionale”.
De asemenea, promovarea a doi ani de studii într-un an şcolar se poate realiza o singură dată, în fiecare dintre ciclurile primar, gimnazial şi liceal, iar clasele de început şi de sfârşit de ciclu se exclud din acest program.

Tabelul periodic al elementelor are două noi elemente.
Acestea poartă momentan, nume provizorii: ununquadiu şi ununhexiu.
Potrivit specialiştilor, noile elemente, 114 şi 116, sunt şi cele mai grele, însă nu vor rămâne atât de grele prea mult timp, deoarece ele există pentru mai puţin de o secundă înainte să îşi piardă particulele alfa.
Se ştie de existenţa acestor elemente de peste zece ani, însă abia acum au intrat oficial în tabelul periodic.

Energia eoliană va scumpi curentul cu 4% în acest an.
Preţul energiei va creşte cu 2 până la 4,5 euro pe MWh în a doua jumătate a anului, după aplicarea schemei de sprijin pentru energia regenerabilă, ceea ce va însemna o scumpire de până la 4,3% pentru populaţie.
Autorităţile române au trimis Comisiei Europene notificarea oficială privind schema de sprijin pentru producătorii de energie regenerabilă şi se aşteaptă la un răspuns pozitiv de la Bruxelles în maxim două luni.
Autorităţile estimează că, până la sfârşitul acestui an, în România vor funcţiona parcuri eoliene cu o capacitate de 1.000 de MW.

O eclipsă totală de lună va avea loc pe 15 iunie.
Aceasta va putea fi văzută şi de pe teritoriul României.
Eclipsa va începe la ora 21:30, cu maximumul la ora 23:00 şi se va încheia în jurul orei 01:00.
Potrivit specialiştilor, eclipsa va debuta la puţin timp după răsăritul Lunii şi va putea fi văzută în zonele în care orizontul sud-estic este liber.
Următoarea eclipsă totală de lună va fi vizibilă din România în anul 2015.

O cincime din medicii de familie din ţară au încheiat contract cu casele de asigurări.
Cei mai mulţi dintre aceştia sunt în judeţul Vâlcea.
Până acum ei au oferit consultaţii gratuite, iar de mâine, pacienţii vor trebui să plătească aproximativ 20-25 de lei pentru o consultaţie.
Medicii spun că, în mod normal, o astfel de consultaţie este cotată la peste 50 de lei, însă fiecare cabinet va avea propriile tarife.
Totodată, pentru a menţine cabinetele pe linia de plutire, medicii se vor concentra pe cazurile mai grave şi mai puţin pe controalele de rutină.

Taxa de autostradă va fi impusă de anul viitor.
Declaraţia a fost făcută de directorul general al CNADNR, Daniela Drăghia, care a menţionat că instituţia lucrează la stabilirea valorii şi a modului în care se vor colecta banii.
Ea a adăugat că taxarea va fi introdusă pe toate tronsoanele de autostradă, inclusiv pe A1 şi A2.
Decizia finală aparţine însă Uniunii Europene care trebuie să aprobe impunerea taxei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept