Ştiri 6 iunie 2011

Sâmbătă s-a desfăşurat la Arad olimpiada naţională de muzică corală.
Seminarul Teologic din Constanţa a ocupat locul III, iar primul loc a fost ocupat de Seminarul Teologic din Bucureşti.
La eveniment au participat 19 coruri din Alba-Iulia, Braşov, Bucureşti, Buzău, Cluj, Constanţa, Deva şi Iaşi.
Juriul a fost constituit din personalităţi ale muzicii româneşti, dirijori ai unor renumite coruri din ţară şi cadre didactice universitare.

Taxa auto ar putea fi redusă cu 30%.
Potrivit proiectului ordonanţei de modificare a taxei auto, în cazul maşinilor cu motor Euro 5 taxa va rămâne nemodificată. Totodată, pentru maşinile cele mai poluante din categoria non-euro, cuantumul taxei va fi redus mai puţin sau deloc.
O decizie finală va fi luată într-o şedinţă viitoare a Guvernului.

Medicii de familie vor desfiinţarea CNAS şi îi cer premierului să intervină.
Ei avertizează că nu vor semna actele adiţionale la contractele cadru, pe care le consideră ilegale.
De asemenea, doctorii de familie propun mai multe variante pentru desfiinţarea Casei Naţionale de Sănătate, adică acele case concurenţiale sau o singură casă sub control parlamentar, care să nu fie subordonată politic.

Astăzi a început examenul de bacalaureat.
Prima probă o constituie cea a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.
Elevii vor fi evaluaţi pe parcursul a trei zile, de azi până miercuri, în 51 de centre de pe raza judeţului Constanţa.
Proba D a examenului, de evaluare a competenţelor digitale, va începe pe 10 iunie, şi nu pe 13 iunie cum era programat iniţial.

Băuturile energizante sunt toxice pentru copii.
Potrivit medicilor britanici, băuturile energizante conţin o concentraţie toxică de cofeină, iar părinţii nu ar trebui niciodată să le permită copiilor lor să le consume.
Acestea conţin o serie de stimulenţi, precum cofeina, care sunt asociaţi cu apariţia diabetului, a maladiilor cardiace, a tulburărilor de comportament şi a deceselor premature.
Medicii recomandă părinţilor să le ofere apă copiilor lor, deoarece apa reprezintă cea mai bună soluţie pentru a se hidrata.

Traficul din zona barierelor de la intrarea în staţiunea Mamaia a fost redirijat.
Redirecţionarea are ca scop fluidizarea traficului rutier în zonă, ţinându-se cont de faptul că, pe perioada sezonului estival, staţiunea Mamaia este aglomerată.
Astfel, cei care vin pe bulevardul Mamaia, dinspre Delfinariu, nu vor mai putea face manevra la stânga pe bulevardul Aurel Vlaicu în dreptul hotelului Perla, ci vor trebui să întoarcă la primul sens giratoriu.

Românii fac risipă la mâncare.
Potrivit Federaţiei Patronale Române, peste 20% din mâncarea românilor se strică înainte să fie consumată, deoarece cumpără prea multă.
Pe de altă parte, prin analiza valoarea coşului de consum, care reprezintă aproximativ 40% din veniturile noastre, se constată că aproape un sfert din aceşti bani sunt irosiţi.
De asemenea, un studiu al ONU a arătat că o treime din alimentele produse anual la nivel global sunt aruncate la gunoi. Astfel, anual, sunt irosite la nivel global peste 1,3 miliarde de tone de hrană, cifră ce reprezintă o treime din producţia mondială de alimente.

România va impune în următorii trei ani o taxă de autostradă.
Acest lucru este prevăzut în strategia bugetar-fiscală elaborată de Ministerul Finanţelor.
Ultima declaraţie pe această temă a fost făcută toamna trecută, de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, când a spus că taxa este impusă de Comisia Europeană.
Totodată, indiferent de varianta de taxă pe autostradă, actuala taxă de drum plătită prin rovinietă nu va dispărea.

Accesul la Internet este un drept al omului.
Potrivit unui raport ONU, Internetul a devenit un instrument indispensabil în obţinerea multor drepturi umane fundamentale.
Documentul semnalează de asemenea o serie întreagă de violări ale libertăţii Internetului din partea anumitor state precum China, Iran sau Egipt, care utilizează filtre de cenzură evidente pentru conţinuturile online, sau care blochează conexiunile în perioadele de criză politică.

Ministerul Sănătăţii propune amenzi în cazul în care spitalele nu asigură lenjerie curată.
Astfel, amenzi între 2.000 şi 4.000 de lei vor fi date în cazul în care spitalul nu asigură lenjerie curată, dezinfectată şi schimbată de cel puţin două ori pe săptămână sau ori de câte ori este nevoie după fiecare pacient, precum şi nerespectarea circuitului acesteia.
Tot cu aceeaşi amendă vor fi sancţionate necunoaşterea şi neaplicarea de către personalul sanitar a procedurilor de curăţenie şi dezinfecţie, precum şi neefectuarea controlului eficienţei sterilizării.
Propunerile sunt cuprinse în proiectul de hotărâre privind sancţionarea contravenţiilor la normele legale din domeniul sănătăţii publice.

Veniturile medicilor de familie care fac gărzi vor fi suplimentate.
Astfel, tariful orar pentru medicii de familie şi asistenţii care fac gărzi în centrele de permanenţă va creşte de la 10, la 12,8 lei/oră indiferent de gradul profesional.
De asemenea, s-a prevăzut obligaţia autorităţilor locale de a se implica în susţinerea acestor unităţi, deoarece comunitatea locală este beneficiara directă a serviciilor efectuate de astfel de unităţi.
Măsurile se aplică de la 1 iunie, odată cu intrarea în vigoare a normelor contractului cadru pentru 2011-2012.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept