Ştiri 2 iunie 2011

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Înălţarea Domnului.
Această sărbătoare ne aminteşte de momentul biblic al finalizării activităţii pământeşti a Mântuitorului, la 40 de zile după Paşti.
Conform relatărilor din Noul Testament, pe drumul spre Betania din Ierusalim, Iisus Hristos s-a înălţat la cer în prezenţa apostolilor, garanţie a propriei noastre înălţări.
Această sărbătoare se regăseşte printre praznicele împărăteşti cele mai vechi, prima menţiune documentară fiind consemnată în anul 332, de unde aflăm că la Ierusalim, Înălţarea era prăznuită în aceeaşi zi cu Rusaliile, când se marca finalul perioadei pascale.
În secolul al 4-lea, Sfântul Ioan Gură de Aur ne-a lăsat o frumoasă predică la această sărbătoare, pe care el o numeşte „cinstită şi mare”, iar alte cuvântări găsim la Sfinţii Atanasie al Alexandriei şi Grigorie de Nyssa.
Delimitarea dintre cele două mari praznice s-a făcut la sfârşitul secolului al 4-lea.
În secolul al 6-lea, Sfântul Roman Melodul compune Condacul şi Icosul sărbătorii, iar imnografii din secolele următoare compun canoanele din slujba Înălţării.
În unele părţi ale ţării, de astăzi şi până la Rusalii, creştinii se salută cu formula „Hristos S-a înălţat”.

Tot astăzi cinstim şi Ziua Eroilor, zi de sărbătoare naţională.
Pe data de 10 martie 1920, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca în Ziua Înălţării Domnului să se oficieze slujba parastasului şi pomenirea eroilor în toată ţara.
Pomenirea eroilor va fi interzisă din 1948 şi reluată prin hotărârile Sfântului Sinod din anii 1999 si 2001, când sărbătoarea Înălţării a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi Sărbătoare Naţională Bisericească.
Totodată, în anul 1995 autorităţile de stat au decis ca Ziua Eroilor să se cinstească în ziua Înălţării Domnului, iar în anul 2003, să devină zi de sărbătoare naţională.

Guvernul a amânat adoptarea modificărilor la taxa auto pentru săptămâna viitoare.
Potrivit unor surse oficiale, Ministerul Justiţiei s-a opus adoptării ordonanţei de modificare a taxei auto, din cauza unor probleme legate de posibilitatea despăgubirii persoanelor care au fost taxate deja, în condiţiile în care forma de act normativ propusă în Guvern se referă doar la situaţiile viitoare.
Ministrul Mediului a propus extinderea taxei auto şi la maşinile înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007, precum şi reducerea taxei auto cu 20-30%.

Bugetul programului “Rabla” a fost dublat pentru încă 60.000 de tichete.
Anunţul a fost făcut de ministrul mediului Laszlo Borbely.
Programul de casare a maşinilor uzate “Rabla” a reînceput în a doua parte a lunii martie, cu un plafon total de 228 milioane lei.
Până în prezent au fost deja casate aproximativ 50.000 maşini vechi.

Guvernul a elaborat un proiect de lege care prevede interzicerea etnobotanicelor.
Potrivit proiectului, toţi cei care desfăşoară astfel de activităţi vor trebui să se reautorizeze, iar dacă autorităţile vor constata activităţi ilegale, atunci pot retrage marfa de pe piaţă sau pot închide magazinele.
De asemenea, un patron de magazin care comercializează etnobotanice ilegal poate face închisoare până la 8 ani, iar dacă se constată un deces în urma consumului de etnobotanice, atunci această pedeapsă ajunge la 20 de ani de închisoare.
Proiectul va fi trimis în Parlament, iar Guvernul speră că proiectul de lege să fie aprobat până la sfârşitul sesiunii parlamentare.

Medicii de familie au decis să nu semneze contractul cadru.
Astfel, pacienţii nu mai pot primi medicamente compensate şi gratuite şi nici trimiteri către specialişti.
Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a declarat că Ministerul Sănătăţii a făcut absolut tot ceea ce era de făcut, dar că nu este suficient.
Medicii îşi vor consulta pacienţii fără bani, dar aceştia vor trebui să înţeleagă faptul că lipsa contractului cu CNAS nu le permite mai mult.

Eliminarea subvenţiilor la căldură ar putea dubla facturile.
Costul de producţie al gigacaloriei este diferit la nivel naţional şi în unele oraşe atinge valori mai mult decât duble faţă de preţul facturat în prezent către populaţie.
Cei mai mulţi locatari care vor suporta noile costuri se află în Capitală şi în judeţe precum Constanţa, Bihor, Mehedinţi şi Giurgiu, deoarece în aceste zone circa 80% din apartamente au rămas branşate la sistemul centralizat de încălzire.
Până acum, jumătate din costul real al gigacaloriei a fost susţinut aproape în mod egal de către Guvern şi bugetele locale.

Guvernul a decis înfiinţarea unui departament în cadrul ANAF care să verifice persoanele cu averi mari.
În opinia premierului, noul departament va aplica reguli ferme pentru cei care în acte par foarte săraci, dar în realitate, îşi afişează bogăţia.
Executivul a decis anul trecut, că persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept