Ştiri 30 mai 2011

România riscă sancţiuni din partea Uniunii Europene dacă nu modifică taxa auto şi nu restituie banii.
Sancţiunile vor fi aplicate în urma declanşării unei proceduri de infringement, iar statul român ar putea avea numeroase alte procese cu proprietarii de maşini, inclusiv cu cei care au pierdut iniţial în instanţă.
În acelaşi timp, experţii juridici recomandă Guvernului să emită o ordonanţă de urgenţă pentru returnarea taxei auto şi avertizează că orice decizie de a nu returna taxa presupune asumarea dobânzilor şi a cheltuielilor de judecată.

Cei care vor cumpăra maşini înmatriculate în România până la 1 ianuarie 2007 vor plăti taxa auto.
Decizia a fost luată astăzi de membrii Coaliţiei, şi nu este singura modificare adusă taxei auto.
Ministrul Mediului a mai spus că valoarea taxei auto va scădea cu 20 – 30%, însă nu s-a stabilit până acum procentul exact.
Toate modificările vor fi discutate, miercuri, în şedinţa de Guvern.

Uniunea Europeană ar putea interzice telefoanele mobile în şcoli.
Un comitet al Consiliului Europei a prezentat un raport prin care avertizează că telefoanele mobile şi tehnologia wireless au un impact negativ asupra corpului uman şi recomandă interzicerea folosirii celularelor de către copii.
Raportul precizează că aceste dispozitive pot cauza cancer şi afectează dezvoltarea creierului.
Rezultatele contrazic concluziile la care au ajuns experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care spun că undele electromagnetice au un impact minor asupra corpului uman.
Propunerea comisiei s-ar putea transforma într-o directivă europeană, care va deveni obligatorie pentru toate statele Uniunii Europene.

Copiii care dorm insuficient riscă să se îngraşe.
Potrivit unui studiu al cercetătorilor din Noua Zeelandă, copiii care dorm insuficient noaptea prezintă un risc mai mare de a deveni supraponderali.
Aceştia au urmărit 240 de copii cu vârste între trei şi şapte ani şi au stabilit că somnul mai lung are legătură cu o greutate mai mică, ceea ce ar putea avea importante consecinţe pentru sănătate la nivelul societăţii.
Potrivit specialiştilor, copiii sub cinci ani trebuie să doarmă noaptea 11 ore şi să aibă reprize de somn şi în timpul zilei.
Un somn inadecvat are un impact semnificativ şi asupra atenţiei, memoriei, comportamentului şi performanţei şcolare.

Statul reia programul “Casa Verde” de miercuri.
Noutatea acestui an este că pot intra în program şi cei care stau în duplexuri.
Solicitările pentru subvenţie se depun la Agenţia de mediu şi sunt necesare actele de identificare ale proprietarului şi actele casei.
18 mii de români au primit anul trecut bani de la stat în cadrul acestui program.

Autoritatea Naţională pentru Siguranţa Alimentelor recomandă spălarea legumelor sub jet de apă.
Direcţiile Sanitare Veterinare judeţene monitorizează legumele bio din lanţurile de magazine, crescute cu îngrăşământ natural, cele de la care pot apărea infecţiile cu E.coli, în cazul în care acestea nu sunt spălate bine sub jet de apă.
Specialiştii spun că infectarea a aproape 200 de persoane din Germania cu bacteria Escherichia coli, a fost posibilă din cauza faptului că respectivele persoane nu au respectat normele minime de igienă în cazul consumului unor castraveţi-bio import Spania, respectiv spălarea lor sub jet de apă.
Potrivit autorităţilor, ţara noastră, în cadrul comerţului intracomunitar, nu a primit loturi din acest tip de legumă.

Spitalul de Urgenţă Constanţa se află printre cele mai apreciate din ţară.
Acesta este unul din cele şapte spitale din ţară, din totalul de 352, care au fost clasificate ca fiind de competenţă foarte înaltă. Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a spus, însă, că trebuie să-şi mai pună la punct unele probleme până la finele anului, deoarece în caz contrar îşi va pierde clasificarea.
Celelalte care au intrat în categoria I, sunt Spitalul de Urgenţă Floreasca şi Spitalul Universitar din capitală, precum şi spitalele de urgenţă din Timişoara, Cluj-Napoca, Tg. Mureş şi Iaşi.

80% din fructele de pe piaţa din România vor fi aduse din import.
Conform agricultorilor, ploile şi frigul din primăvară au distrus florile din livezi şi mai mult de jumătate din producţia de fructe este compromisă.
Totodată, acest lucru va duce la majorarea preţurilor.
Anul trecut caisele şi piersicile româneşti au costat cinci lei, iar anul acesta preţurile ar putea urca la cel puţin şase lei.

Guvernul s-a obligat, la presiunea Comisiei Europene, să elimine restricţiile pentru înfiinţarea hypermarket-urilor.
Astfel, vor fi eliminate cerinţele legate de acordul magazinelor concurente la emiterea autorizaţiei şi prezentarea unui studiu de impact de către investitorul care solicită avizul.
Toate aceste restricţii trebuie eliminate până în luna septembrie.
Directivele europene în domeniu stabilesc că statele membre nu trebuie să condiţioneze accesul la o activitate de servicii sau exercitarea acesteia pe teritoriul lor prin intervenţia operatorilor concurenţi în acordarea autorizaţiilor.

România va primi 500 milioane de euro de la Banca Mondială.
Aceasta a aprobat un proiect pentru modernizarea sistemului de asistenţă socială din România, sub forma unui împrumut de investiţii pe trei ani.
Proiectul se va concentra în principal pe programele care vizează familiile cu venituri mici şi grupurile sociale vulnerabile, precum persoanele cu dizabilităţi, părinţii singuri, familiile de romi şi cele aflate sub pragul sărăciei din mediul rural.

Modificările aduse de intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii a dus la înregistrarea unui număr record de contracte de muncă.
Astfel, doar în această lună, au fost înregistrate aproape 300.000 de noi contracte de muncă.
Totodată, în urma controalelor efectuate pentru reducerea incidenţei muncii nedeclarate au fost aplicate amenzi în valoare de peste 12 milioane de lei.
Potrivit unui comunicat, contractele pe durată nedeterminată continuă să deţină majoritatea, iar acţiunile de control la nivel naţional vor continua cu aceeaşi intensitate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept