Ştiri 27 mai 2011

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul.
Detalii despre viaţa acestui sfânt ne spune Gabriel Tudor de la Radio Trinitas.

Mâine la Roma încep lucrările celei de-a zecea ediţii a colocviului internaţional dedicat culturii şi spiritualităţii Sf. Munte Athos.
Tema ediţiei din acest an este “Tradiţii şi mărturii Athonite între sfârşitul sec. XVIII şi începutul sec. XX.
Aceasta va debuta cu o expoziţie de 71 de desene realizate de arhitectul Dan Corneliu.
La eveniment vor participa din partea Arhiepiscopiei Tomisului, Părintele Andrei Tudor, stareţul Mănăstirii Dervent, precum şi arhitectul Dan Corneliu.
Evenimentul este organizat de Asociaţia “împreună pentru Athos” din Roma şi se desfăşoară în perioada 28-30 mai.

Taxarea inversă la cereale şi plante tehnice se va aplica începând cu 1 iunie.
În vara lui 2010, Ministerul Finanţelor anunţase că a solicitat o derogare de la Comisia Europeană privind aplicarea TVA prin taxarea inversă pentru livrările de bunuri din interiorul ţării la cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahăr, făină, pâine şi produse de panificaţie.
Potrivit datelor oficiale, România pierde anual din comerţul cu cereale miliarde de lei, ca urmare a neplăţii la bugetul de stat a TVA datorat pe circuitul comercial de către firmele de tip fantomă.

România va experimenta teleportarea, cu ajutorul celui mai puternic laser din lume.
Acesta se va construi la Institutul de la Măgurele şi va crea un câmp electric atât de puternic încât va transporta materia dintr-un punct în altul.
Potrivit specialiştilor, laserul nu va avea suficientă putere încât să teleporteze corpul uman, însă obiectele se vor putea deplasa cu viteza luminii.

Pierderea salarială în sectorul bugetar va fi recuperată integral în 2012, dar în două tranşe.
Declaraţia a fost făcută de premierul Emil Boc, care a adăugat că una din tranşe ar fi aplicată la 1 ianuarie 2012 sau în prima parte a anului.
De asemenea, premierul a declarat că anul viitor, pensiile vor fi majorate 100% cu rata inflaţiei şi 50% din salariul mediu.

Contribuţiile de sănătate pentru pensiile pornind de la 740 de lei vor fi menţinute şi anul viitor.
Guvernul a decis, la sfârşitul anului trecut, ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei, să achite, de la 1 ianuarie 2011, contribuţii sociale de sănătate, numărul contribuabililor incluşi astfel în baza de impozitare fiind de două milioane persoane.
Statul estimează că va încasa din aceste contribuţii suplimentare 1,4 miliarde lei anual.

Medicilor li se va rezilia contractul cu statul, la a treia greşeală.
Guvernul României a aprobat modificarea şi completarea Contractului-cadru.
Până în prezent, la prima abatere, sancţiunea era diminuarea punctului cu 10%, la a doua abatere – cu 20%, la a treia abatere – cu 30%.
Noua formă a actului normativ prevede pentru prima abatere avertisment scris, pentru a doua – diminuarea punctului cu 10%, iar la a treia, rezilierea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Bulgaria va reduce taxele pentru trecerea podului Ruse-Giurgiu de la 1 iunie.
Reducerea se va aplica numai în cazul autoturismelor care traversează podul venind din Bulgaria spre România, taxele în cealaltă direcţie rămânând neschimbate.
Taxele au fost reduse de la 6 la 2 euro.

Aderarea României la spaţiul Schengen este susţinută şi de Polonia.
Premierul polonez Donald Tusk a dat asigurări că preşedinţia poloneză a Consiliului European va acorda întregul său sprijin aderării în acest an a României şi Bulgariei la Schengen, fără alte condiţii politice suplimentare.
Eurodeputata Rovana Plumb a declarat că răspunsul premierului polonez dă speranţe ca în viitorul semestru să se realizeze aderarea României la spaţiul Schengen.

Alimentele se vor scumpi cu 3-5% în perioada următoare.
Producătorii spun că scumpirea este determinată de condiţiile meteo.
Totodată, experţii în domeniu prognozează creşteri de preţuri cu 10 până la 20 la sută până la sfârşitul anului.
Potrivit producătorilor, anul acesta sunt aşteptate scăderi semnificative la producţiile de secară, rapiţă, oleaginoase, dar şi la fructe şi legume.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept