Ştiri 25 mai 2011

Înaltpreasfinţitul Teodosie a premiat elevii care au participat la Olimpiada de Religie Ortodoxă.
Evenimentul s-a desfăşurat ieri, la sediul Palatului arhiepiscopal.
Ierarhul nostru a felicitat pe elevii participanţi şi pe câştigători şi a arătat importanţa studierii religiei în şcoală.

La rândul ei, inspectorul şcolar pe probleme de religie, profesoara viorica stan a mulţumit elevilor, părinţilor, profesorilor şi organizatorilor.

La faza judeţeană a olimpiadei de religie au participat 227 de elevi.
Dintre aceştia, 8 au obţinut premiul I, 8 – premiul II, iar 11 – premiul III.
La faza naţională a concursului au participat 6 elevi, iar doi au obţinut menţiuni.

Numărul ortodocşilor care trăiesc în Austria a crescut de 10 ori în ultimele două decenii.
Astfel, numărul acestora a ajuns la aproape o jumătate de milion de persoane, mai ales datorită imigranţilor veniţi din ţările ex-iugoslave, din România şi din Bulgaria.
Mitropolitul ortodox grec al Austriei a declarat că această evoluţie a impus extinderea activităţilor pastorale şi spirituale ale Bisericilor ortodoxe din această ţară.
Mitropolitul a primit o înaltă distincţie pentru merite în integrarea ortodocşilor şi în sprijinul ecumenismului.
Preşedintele Consiliului ecumenic al Bisericilor locale, episcopul vicar ortodox român Nicolae Dură a subliniat că acordarea acestei distincţii constituie ‘un semn al respectului pentru angajamentul ortodox în Austria’, inclusiv în domeniul ecumenismului.

Unii preoţi din Republica Moldova refuză să se roage pentru conducerea ţării, din cauza legalizării islamului.
Preoţii spun că vor sprijini în rugăciune înalţii funcţionari ai statului numai după anularea deciziei Ministerului Justiţiei.
Mai mult, episcopul de Bălţi şi Făleşti a declarat că va trimite scrisori la toate bisericile din Făleşti, Bălţi şi Sângerei cu rugămintea de a nu mai pomeni conducerea ţării în rugăciuni, pentru că ar fi anticreştină.
Decizia acestora este însă contestată de Mitropolia Moldovei.
Săptămâna trecută, în mai multe localităţi din Republica Moldova, mai mulţi preoţi şi credincioşi au protestat împotriva legalizării islamului în Republica Moldova, după ce Ministerul Justiţiei a înregistrat Liga islamică în luna martie.

Obezitatea poate afecta modul în care gândim.
Specialiştii suedezi spun că nu doar creierul persoanelor obeze este afectat, ci şi cel al persoanelor care depăşesc greutatea normală cu puţin.
Ei au dezvăluit că riscul demenţei la vârsta adultă este cu 71% mai mare la persoanele supraponderale şi de patru ori mai mare la persoanele care au fost obeze la vârsta mijlocie.
Potrivit experţilor, problema este grăsimea, care duce la micşorarea creierului.

Elevii vor avea vacanţe mai lungi.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu a anunţat că anul şcolar 2011-2012 va avea mai puţine vacanţe, dispărând aceea dintre semestre, dar în schimb vacanţa de iarnă va avea trei săptămâni în loc de două, iar cea de primăvară două în loc de una.
Ministrul Educaţiei şi-a exprimat dorinţa ca această structură a anului şcolar să nu se modifice periodic dar a arătat că ar putea apărea unele ajustări pentru anul şcolar viitor.

Elevii vor fi supravegheaţi la examenul de bacalaureat de camere video.
Cei care vor fi prinşi copiind vor fi daţi afară din concurs şi nu vor mai avea posibilitatea să se înscrie la examen timp de două sesiuni.
Ca o noutate candidaţii vor fi supravegheaţi la examene de observatori neutrii, desemnaţi de ONG-urile acreditate de inspectoratul şcolar judeţean.
De asemenea, Ministerul va pune la dispoziţie o linie verde pentru semnalarea tuturor tentativelor de fraudare.

Proiectul privind interzicerea fumatului în spaţii publice închise a primit raport favorabil din partea Comisiei de sănătate.
Conform proiectului legislativ, fumatul este interzis complet în spaţiile închise, iar pe terase va putea fi în continuare permis atât timp cât spaţiul este delimitat de un perete.
Sancţiunile propuse în proiectul de lege pentru nerespectarea acestor prevederi vor atrage amenzi între 500 şi 5.000 de lei, care vor deveni venit la bugetul de stat destinat programelor de sănătate.
Proiectul va intra în dezbaterea plenului Senatului, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată.

Ordonanţa privind concediul pentru creşterea copilului a fost adoptată de Camera Deputaţilor.
Potrivit actului normativ, părinţii care aleg să stea cu copilul acasă până la un an primesc o indemnizaţie de până la 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mică de 600 de lei şi nici mai mare de 3.400 lei.
Pentru părinţii care optează să stea acasă cu copiii până la vârsta de doi ani, cuantumul indemnizaţiei este între 600 şi 1.200 de lei.
Ordonanţa mai prevede şi acordarea unui stimulent în valoare de 500 de lei părinţilor care se întorc la muncă până la împlinirea vârstei de un an a copilului.
Parlamentarii opoziţiei s-au opus acestui proiect şi l-au catalogat discriminatoriu.
Camera Deputaţilor este însă for decizional în acest caz.

Tichetele „Rabla” au fost epuizate.
După două luni de la reluarea programului, 55.000 de tichete valorice au fost distribuite până în prezent, din totalul de 60.000 disponibile, diferenţa fiind alocată pentru persoanele juridice.
Statul urmează să aloce mai multe fonduri pentru program, cel mai probabil luna viitoare.
Potrivit programului, toţi proprietarii de maşini mai vechi de 10 ani au posibilitatea să le ducă la casat, urmând să primească în schimbul acestora tichete în valoare de 3.800 de lei fiecare.

Turbinele eoliene din Dobrogea au produs în trei luni cât într-un an.
Această energie este suficientă pentru iluminatul unui oraş cu 100.000 de locuitori timp de un an de zile.
Potrivit rapoartelor ANRE, ponderea energiei eoliene, în prima lună a anului, în totalul producţiei a fost de 0,8%.
De asemenea, producţia de energie eoliană este de 50 de ori mai mare în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă din 2010.
Estimările arată că în anul 2015, energia verde ar putea ajunge la circa 15% din tot curentul produs local.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept