Ştiri 19 mai

Astăzi începe şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii noastre.
Pe agenda ierarhilor se află alegerea ierarhul titular în scaunul vacant de Arhiepiscop al Alba-Iuliei,dintre doi candidaţi,Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi Preasfinţitul Părinte Irineu Bistriţeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
Totodată, Sfântul Sinod va analiza problema atitudinii Patriarhiei Ierusalimului faţă de Aşezământul românesc de la Ierihon şi relaţiile Patriarhiei Române cu Patriarhia Ierusalimului.

Moaştele Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor sosi la Constanţa.
Evenimentul este prilejuit de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi mama sa Elena, ocrotitorii spirituali ai municipiului Constanţa.
Sfintele moaşte vor sosi maine, la orele 17.00, la Catedrala Arhiepiscopală, unde va fi oficiată slujba vecerniei.
Apoi, sfintele moaşte, alături de moaştele Sfinţilor Pantelimon, Epictet şi Astion, vor pleca în procesiune către biserica „Sfinţii Împăraţi” din Constanţa.
Sâmbătă, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia sfânta liturghie arhierească, de la ora 9, cu prilejul hramului bisericii.
După slujbă, moaştele Sfintei Împărătese Elena se vor întoarce la Mânăstirea Curtea de Argeş, din Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.

Moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe au sosit la Constanţa.
Acestea se afla la capela militară „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cartierul constănţean km 4-5.
Sfintele Moaşte au fost aduse de la parohia Feredeni din judeţul Iaşi şi vor sta în biserică, spre închinare, până duminică.
Totodată, sâmbătă, de la ora 8.30, va fi săvârşită Sfânta Liturghie a hramului.

Festivalul Naţional al artei corale se incheie astăzi la Constanţa.
Astfel, corul Pellas din Grecia, va concerta de la ora 18, pe scena aulei “Adrian Rădulescu” a Universităţii Ovidius de pe Bd. Mamaia.
Acompaniamentul va fi susţinut de o orchestră alcătuită din cadre profesorale ale Colegiului Naţional de Artă Regina Maria şi artişti ai Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa.

Schitul românesc Prodromu din Muntele Athos ar putea fi ridicat la rangul de mănăstire.
Decizia ar putea fi luată în perioada următoare,datorită deschiderii dovedite din partea prelaţilor greci, informează Grupul Ecumenic de Rugăciune din Parlamentul României,care a făcut un pelerinaj în Muntele Athos.
Tototadă, schitul mai are nevoie de 3 milioane de euro pentru amenajarea părţii de nord a clădirii şi de flexibilizarea acordării de subvenţii din partea Ministerului Culturii.

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj va avea un nou sediu.
Ceremonia de punere a pietrei de temelie se va desfăşura luni,prin sfinţirea temeliei viitorului altar al paraclisului Facultăţii de Teologie,de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei Andreicuţ.
Acesta a arătat că o şcoală teologică are o mare importanţă pentru viitorul spiritual al neamului, iar pentru eficienţa procesului educaţional este nevoie de un spaţiu adecvat.
Complexulde clădiri va cuprinde o clădire pentru Facultatea de Teologie, capelă, cămine studenţeşti, bibliotecă şi alte servicii necesare,pe un teren de 5.000 de metri pătraţi,care a fost concesionat de Primăria şi Consiliul local Cluj.
La eveniment vor participa primarul municipiului Cluj, Sorin Apostu, prefectul Judeţului Cluj, Preşedintele Consiliului Judeţean, reprezentanţi ai autorităţilor locale, civile şi militare, personalităţi din lumea academică clujeană, profesori de teologie, preoţi şi studenţi.

Biserica Ortodoxă Bulgară a canonizat noi sfinţi.
Aceştia sunt martiri care au pătimit în anul 1876, în oraşul Batak şi la Mănăstirea Sfânta Treime din Novo Selo, care au fost torturaţi şi ucişi de trupele otomane
În mod special au fost canonizaţi şi doi călugări şi şapte maici, care vor fi cinstiţi în fiecare an în zilele de 9 şi 17 mai.
Canonizarea Sfinţilor Mucenici din Batak şi Novo Selo este prima canonizare oficiată de Biserica Ortodoxă Bulgară din ultimii 49 de ani.
La eveniment,Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de către Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului.

Guvernul a aprobat înfiinţarea Gărzii de Coastă.
Aceasta va apărea prin reorganizarea inspectoratelor judeţene ale poliţiei de frontieră Constanţa, Tulcea, Călăraşi şi Giurgiu.
Zona de acţiune a Gărzii de Coastă va fi litoralul Mării Negre, Dunărea Maritimă şi a Delta Dunării.
Oficialii Guvernului spuneau,luna trecută,că aproximativ 350 de poliţişti vor fi concediaţi, prin înfiinţarea Gărzii de Coastă.

Taxa de primă înmatriculare va fi modificata din nou în două săptămâni.
Măsura vine după ce Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene a apreciat că taxa incalcă legislaţia europeana.
De asemenea, ministrul Mediului a declarat că are în lucru mai multe variante de modificare a taxei auto, iar cea finală va fi prezentată Guvernului în aproximativ două săptămâni.

România continuă să fie pe ultimul loc în Europa Centrală şi de Est la accesarea banilor europeni.
Rata de absorbţie este de doar 7 % ,iar domeniile cu cele mai slabe performanţe sunt transporturi şi mediu.
Pe primul loc dintre tările din zonă se află Letonia,cu o rată a absorbţiei de 30 %,urmată de Lituania Slovenia şi Cehia.
Pe ultimile locuri,înaintea României,se află Ungaria, Polonia şi Bulgaria.
Autorităţile din România se aşteaptă ca gradul de absorbţie de fonduri europene să crească până la finalul anului la o rată de 25%.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept