Știri 15 septembrie 2021

Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, mitropolitul Banatului.
Acesta s-a născut în anul 1568, în Dalmaţia, şi a ajuns Mitropolit al Banatului la vârsta de 80 de ani.
A intrat în monahism în Mănăstirea Maicii Domnului din Ohrid, sub numele de Iosif și a fost hirotonit ieromonah la vârsta de 20 de ani.
A vieţuit în mai multe mănăstiri din Muntele Athos şi a devenit egumen al Mănăstirii “Sfântul Ştefan” din Adrianopol.
A fost ales mitropolit al Timişoarei şi a păstorit până în 1653, când, din cauza vârstei înaintate, s-a retras la Mănăstirea Partoş, în Banat.
A trecut la cele veşnice în toamna anului 1656.
Sfintele sale moaşte se află în Catedrala Mitropolitană din Timişoara.
Canonizarea Sfântului Iosif cel nou de la Partoş a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1950.

Astăzi este Ziua Internațională a Democrației.
Aceasta a fost marcată pentru prima dată în 2008, iar decizia privind sărbătorirea acestei zile a fost luată de Adunarea Generală a ONU, la 8 noiembrie 2007, ca rezultat al unei propuneri avansate inițial de Qatar și un grup de 8 state, printre care și România.
Potrivit Adunării Generale a ONU, democrația este o valoare universală bazată pe voința liber exprimată a oamenilor de a-și determina propriile sisteme politice, economice, sociale și culturale și cu participarea lor deplină în toate aspectele vieții lor.
Ziua reprezintă un prilej pentru noi angajamente de respectare a statului de drept și a drepturilor fundamentale ale omului.

Locuitorii din Constanta, Mangalia si Topraisar sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase din Constanta, care vor să doneze pot veni de luni pana vineri la sediul CRTS din str. Nicolae Iorga nr. 85, între orele 7.30 – 13.30.
Luna aceasta echipa mobila CRTS se va afla in localitatile: Mangalia, astăzi, la clubul nautic Callatis si Topraisar, duminică, 19 septembrie, la parohia Topraisar.
Este nevoie de donatori din toate categoriile de sange.

Egiptul aproape a finalizat noua capitală administrativă.
Aceasta se ridică în apropiere de Cairo, a fost construită de la zero în mijlocul deșertului și ar trebui să fie funcțională până la finele anului.
Construcția, ale cărei costuri depășesc 45 de miliarde de euro, va include pe lângă noi sedii ale Parlamentului și ale tuturor ministerelor, un aeroport internațional, școli, universități, spitale, catedrale și moschei și suficiente locuințe pentru a primi 6 milioane de oameni.
Încă nu se știe cum se va numi noua capitală, iar în acest sens a fost organizată o competiție publică.

Elevii din învăţământul primar vor putea beneficia de transport specializat gratuit din anul școlar viitor.
Senatul a adoptat ieri proiectul, în calitate de cameră decizională.
Acoperirea cheltuielilor pentru transportul specializat se asigură din bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale.

Ultima rezoluție a Parlamentului European cere sancționarea țărilor care nu recunosc căsătoriile între persoane de același sex.
Sunt vizate în special Polonia, Ungaria dar și România, în ceea ce privește respectarea drepturilor persoanelor LGBT.
Rezoluția Parlamentului European a primit doar sprijinul parlamentarilor USR PLUS. Restul parlamentarilor români s-au împotrivit.

România va avea un număr unic la nivel național pentru semnalarea urgențelor legate exclusiv de copii.
În şcoli vor fi adăugate tematici noi legate de sănătatea psiho-emoțională.
Statul va aloca șase milioane de euro pentru acest Program, intitulat “Din Grijă pentru Copii.”
De asemenea, prin Ro-Alert vor fi sesizate populației cazurile copiilor dispăruți, iar printr-un program informatic, autoritățile vor identifica materialele abuzive de pe internet care pun în pericol copiii.
Soluțiile propuse vor fi cuprinse într-o ordonanță de urgență care urmează să fie adoptată săptămâna viitoare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept