Stiri, 14 septembrie 2021

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Înălţarea Sfintei Cruci.
Această sărbătoare ne aduce aminte de două momente importante din istoria lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos.
Primul moment a fost înălţarea solemnă a Sfintei Cruci înaintea credincioşilor din Ierusalim, în data de 14 septembrie a anului 335, de către patriarhul Macarie, după ce lemnul Crucii a fost descoperit de către mama Sfântului împărat Constantin cel Mare, împărăteasa Elena.
Al doilea moment este tot o înălţare solemnă a Sfintei Cruci înaintea credincioşilor din Ierusalim, în anul 630, de către patriarhul Zaharia al Ierusalimului.
Momentul a marcat recuperarea Sfintei Cruci de la perşi, în anul 629, de către împăratul bizantin Heraclius.
Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci a avut la început un caracter local, dar până în secolul 6 s-a generalizat în întreaga Biserică.
Ziua de astăzi este marcată ca zi de post în amintirea Patimilor, Răstignirii şi morţii de pe Cruce a Mântuitorului.

Locuitorii din Constanta, Mangalia si Topraisar sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase din Constanta, care vor să doneze pot veni de luni pana vineri la sediul CRTS din str. Nicolae Iorga nr. 85, între orele 7.30 – 13.30.
De asemenea, se poate dona sange, in fiecare ultima sambata din lună, cu exceptia lunii decembrie intre orele 8.30-13.00, astfel: in septembrie pe data de 25, in octombrie pe 30, in noiembrie pe 27, iar in decembrie pe data de 18.
In luna septembrie echipa mobila CRTS va asteapta in localitatile: Mangalia, pe 15 septembrie, la clubul nautic Callatis si Topraisar, pe 19 septembrie, la parohia Topraisar.
Este nevoie de donatori din toate categoriile de sange.
Informatii privind donarea de sange se obtin la telefoanele 0241-616035 / 0341-180013.
Programarile se fac la telefonul: 0774-665815 de luni pana vineri intre orele 12.30-14.30 sau prin aplicatia Donorium.

Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanța organizeaza o colecta de rechizite „Daruri mici din suflet mare!”
Aceasta se va desfășura până pe 1 octombrie.
Copiii defavorizați din satele constănțene: Amzacea, Credința, Darabani, Casicea, Căscioarele, G-ral. Scărișoreanu, Independenta, Plopeni, Potârnichea, Vâlcele și Viroaga vor fi ajutați să nu abandoneze școala.
Inițiatorul și coordonatorul proiectului este părintele consilier social Jean Ion, care îi îndeamnă pe enoriași să îi ajute pe copii să nu renunțe la școală și să le dăruiască cele necesare unei educații firești.

Clasele de elevi din România sunt cele mai aglomerate din UE.
Ţării noastre îi urmează Cehia şi Franţa, iar cel mai redus număr de copii îl întâlnim în Luxemburg, Grecia şi Polonia.
Problema claselor supraaglomerate s-a acutizat în ultimii ani în România şi pentru că părinţii caută şcolile bune, cu profesori care au rezultate şcolare peste medie.

Peste o treime dintre gospodăriile din România, suportă cu dificultate cheltuielile curente ale vieții.
Potrivit Institutului Național de Statistică, doar pentru una din cinci gospodării, cheltuielile nu pun probleme deosebite, acestea fiind depășite destul de ușor.
Mai mult de jumătate dintre gospodării consideră că venitul necesar acoperirii cheltuielilor curente ar trebui să fie mai mare de 3000 de lei lunar.
În general, tendința este de creștere a ponderii celor care consideră că au nevoie de un venit tot mai mare pentru a face față plăților.

Consumul băuturilor acidulate duc la o dietă dezechilibrată.
Cercetătorii au constatat că familiile care cumpără multe băuturi dulci tind să cumpere și multe alimente bogate în calorii precum ciocolată, prăjituri și biscuiți și să aibă membri supraponderali sau obezi.
În schimb, cei care cumpără mai des vin, suc de fructe și băuturi pe bază de lapte au șanse mai reduse să devină supraponderali.
Un studiu realizat anul trecut de Organizația Mondială a Sănătății a arătat că numai două pahare de băutură „dietetică” cu îndulcitori, pe zi măresc riscul decesului prematur.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept