Știri 26 iulie 2021

Biserica Ortodoxă Română îl cinstește astăzi pe Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel.
Acesta s-a născut din părinţi evlavioşi în părţile Muscelului şi din fragedă tinereţe, s-a retras în Mănăstirea Cetăţuia Negru-Vodă, de pe valea Dâmboviţei, unde s-a călugărit.
După ce a deprins vieţuirea călugărilor iscusiţi, s-a retras într-una din peşterile Muntelui Negru-Vodă, unde s-a nevoit aproape 50 de ani.
O dată pe săptămână, un ucenic al cuviosului venea să-i aducă pâine şi apă, iar stareţul mănăstirii venea duminica, după Sfânta Liturghie, şi-l spovedea, apoi îl împărtăşea.
Cunoscându-şi dinainte sfârşitul, Sfântul Ioanichie şi-a săpat singur mormântul în peşteră, încrustându-şi în dreptul capului anul trecerii sale la cele veşnice: 1638.
Moaştele sale au fost aflate după cel de-al Doilea Război Mondial, în anul 1944, şi aşezate în biserica mănăstirii.

Biserica Ortodoxă îl va cinsti mâine pe Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 18:00, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Slujba Vecerniei la Catedrala Arhiepiscopală ’’Sfinții Apostoli Petru și Pavel’’ din Constanța, urmată de procesiunea religioasă cu moaştele Sfântului Pantelimon şi ale altor Sfinţi cu plecare de la Catedrală.
Mâine, de la ora 06:00, Ierarhul nostru va oficia Taina Sfântului Maslu și Slujba de Sfințire a Apei, urmată de Sfânta Liturghie la altarul de vară al Catedralei.

Clerul și credincioșii sunt așteptați să doneze sânge.
Campania de donare se va desfășura joi, în Sala Mare a Arhiepiscopiei Tomisului, în intervalul orar 8.30 – 13.30, alături de o echipă mobila a CRTS Constanța.
La eveniment va fi prezent și IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în semn de solidaritate și încurajare pentru donatori.

Ministrul Educaţiei a declarat că un eventual val patru al pandemiei nu va fi atât de agresiv încât să împiedice derularea normală a procesului de învăţământ.
El a subliniat că prezenţa fizică la cursuri este necesară pentru a stopa pierderile înregistrate nu numai în plan educaţional, ci şi în plan social, comportamental pentru elevi, studenţi şi cadre didactice.
Ministrul s-a arătat convins că regulile de protecţie sanitară vor fi păstrate şi respectate în continuare în şcoli.

Aproape 90.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au fost admiși în învăţământul liceal de stat, în prima etapă de repartizare computerizată.
Alți 10.000 de elevi s-au înscris pe locurile alocate rutelor de școlarizare în învățământul profesional.
Conform calendarului admiterii în învățământul liceal de stat, în perioada 25-28 iulie, candidații vor depune dosarele de înscriere la secretariatele liceelor în care au fost admiși.

Persoanele care se vaccinează anti Covid vor primi o zi liberă pentru fiecare doză administrată.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede această facilitate. Guvernul ia în calcul și alte stimulente pentru vaccinați, dar și restricții pentru cei care refuză imunizarea.
Mersul la mall, de exemplu, ar putea fi condiționat de vaccinare.
O decizie ar urma însă să fie luată în ședința coaliției din această săptămână.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept