Stiri 10 iunie 2021

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Înălţarea Domnului.
Această sărbătoare ne aminteşte de momentul biblic al finalizării activităţii pământeşti a Mântuitorului, la 40 de zile după Paşti.
Conform relatărilor din Noul Testament, pe drumul spre Betania din Ierusalim, Iisus Hristos s-a înălţat la cer în prezenţa apostolilor, ca garanţie a propriei noastre înălţări.
Sărbătoarea se regăseşte printre praznicele împărăteşti cele mai vechi, astfel că prima menţiune documentară a fost consemnată în anul 332, de unde aflăm că la Ierusalim, Înălţarea era prăznuită în aceeaşi zi cu Rusaliile, când se marca finalul perioadei pascale.
Delimitarea dintre cele două mari praznice s-a făcut la sfârşitul secolului al 4-lea.
Tot în secolul al 4-lea, Sfântul Ioan Gură de Aur ne-a lăsat o frumoasă predică la această sărbătoare, pe care el o numeşte „cinstită şi mare”, iar alte cuvântări găsim la Sfinţii Atanasie al Alexandriei şi Grigorie de Nyssa.
În secolul al 6-lea, Sfântul Roman Melodul compune Condacul şi Icosul sărbătorii, iar imnografii din secolele următoare compun canoanele din slujba Înălţării.
În unele părţi ale ţării, de astăzi şi până la Rusalii, creştinii se salută cu formula „Hristos S-a înălţat”.

Tot astăzi cinstim şi Ziua Eroilor, zi de sărbătoare naţională.
Pe data de 10 martie 1920, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca în Ziua Înălţării Domnului să se oficieze slujba parastasului şi pomenirea eroilor în toată ţara.
Pomenirea eroilor a fost interzisă din 1948 şi reluată prin hotărârile Sfântului Sinod din anii 1999 si 2001, când sărbătoarea Înălţării a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi Sărbătoare Naţională Bisericească.
Totodată, în anul 1995 autorităţile de stat au decis ca Ziua Eroilor să se cinstească în ziua Înălţării Domnului, iar în anul 2003, să devină zi de sărbătoare naţională.
Patriarhia Română a anunțat slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele închinate acestora din ţară şi străinătate.
Totodată, clopotele bisericilor ortodoxe sunt trase, astăzi, în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent astăzi, de la orele 18.00, la emisiunea de dialog duhovnicesc cu credincioșii “Cuvântul ierarhului”, de la Radio Dobrogea.
Apoi, de la ora 22.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Mâine, ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală, de la ora 7.40.
Seara, de la ora 17.00, va oficia Taina Sf. Maslu la biserica “Sfântul Nectarie” din cartierul Medeea, care are și hramul “Sf. Luca al Crimeii”, cinstit de Biserica Ortodoxă pe 11 iunie.
Sâmbătă, ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea “Acoperământul Maicii Domnului” din Dorna Arini, județul Suceava, iar de la ora 22.00, va oficia Acatistul Învierii Domnului.

Guvernul a aprobat prelungirea stării de alertă, cu încă 30 de zile, de sâmbătă, 12 iunie.
Anunţul a fost făcut de prim-ministrul Florin Cîţu.
El a precizat că la meciul din optimile Campionatului European de Fotbal, care se va desfăşura în România, va fi permis accesul publicului până la 50% din capacitatea tribunelor Arenei Naţionale.

Contractul de execuție a lucrărilor aferente proiectului de modernizare străzilor din centrul municipiului Constanța a fost semnat zilele acestea.
Proiectul prevede reabilitarea și extinderea zonei pietonale de pe strada Ștefan cel Mare, precum și reabilitarea trotuarelor străzilor adiacente și crearea de zone cu spațiu partajat.
Esplanada de pe strada Ștefan cel Mare va fi îmbogățită cu peste 5.000 mp de spațiu verde.
Lucrările includ modernizarea rețelei de iluminat public și reabilitarea pasajului pietonal.

Constănțenii și turiștii se vor putea vaccina, în acest weekend, și în muzee.
Mai exact, sâmbătă, 12 iunie, când se desfășoară Noaptea Muzeelor, oricine se poate imuniza împotriva COVID la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie și la Acvariul Constanța.
Direcția de Sănătate Publică din Constanța anunță că, în intervalul orar 16.00 – 23.00, vor putea fi administrate serurile de la Pfizer sau Johnson & Johnson.
La Delfinariul Constanța, imunizările se vor face, fără programare, sâmbătă și duminică, între orele 10.00 și 18.00.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept