Știri 1 iunie 2021

Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe Sfântul Iustin Martirul și Filosoful.
Acesta era fiul unor coloniști greci, păgâni, din vechiul Sichem din Palestina, numit după colonizarea romană din anul 70 Flavia Neapolis, iar astăzi Nablus, și s-a născut la începutul secolului al II-lea.
Crescut în păgânism, din tinerețe a fost atras spre filozofie, astfel a cercetat conceptele filosofice ale vremii.
La Roma a deschis o școală de doctrină creștină.
Martirizarea Sf. Iustin a avut loc în vremea lui Marc Aureliu, între anii 165-166.
Biserica Ortodoxă îl cinstește la 1 iunie, iar cea Catolică la 14 aprilie.

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, de la ora 7.40, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
Joi, ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie la biserica Sf. Împărați Constantin și Elena, din Constanța, de la ora 8.00, cu prilejul aniversării a 20 de ani de la absolvirea Facultății de Teologie Pastorală din Constanța, a primei promoții, 1997 – 2001.
Seara, de la orele 18.00, va fi prezent la emisiunea de dialog duhovnicesc cu credincioșii ”Cuvântul ierarhului”, de la Radio Dobrogea.
Apoi, de la ora 22.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Acatistul Maicii Domnului, la Catedrala arhiepiscopală.
Vineri, de sărbătoarea Sfinților mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel, Ierarhul nostru va răspunde invitației PS Visarion și va participa la Sfânta Liturghie oficiată la Niculițel, unde au fost descoperite sfintele moaște.
De la ora 18.00, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfinții Patru Martiri de la Niculițel” din Constanța.

O parte din moaștele Sfântului Ierarh Luca al Crimeii sosește la Constanța.
Este vorba despre mâna Sfântului Luca, ce va fi adusă din Grecia astăzi, la ora 16.00, la biserica Sfântul Haralambie din Constanța, zona Boema.
Credincioșii vor putea cinsti sfintele moaște până luni, 7 iunie, perioada în care se va săvârși zilnic, de la ora 17.00, Taina Sf. Maslu.

Astăzi este Ziua Internaţională a Ocrotirii Copilului.
Această zi a fost iniţiată în anul 1924 când Liga Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia Drepturilor Copilului.
În anul 1954 Consiliul ONU a recomandat tuturor ţărilor să adopte o zi internaţională a copiilor, pentru a sublinia nevoia de bună înţelegere între copii.
În 1989 Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat Convenţia cu privire la Drepturile Copilului, iar un an mai târziu, în 1990, România a ratificat şi ea această Convenţie.
Cu toate acestea, Ziua Copilului este sărbătorită în lume la date diferite, în funcţie de istoria naţională a fiecărei ţări.
Astfel, data de 1 iunie este Ziua copilului în România şi alte 24 de ţări, printre care Bulgaria, Polonia, Germania sau Rusia.

ANM a emis o avertizare cod portocaliu de ploi abundente pentru județele Constanța și Tulcea.
Aceasta este valabilă până la ora 21.00.
În județul Tulcea și în zona costieră a județului Constanța va ploua abundent și se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 50…70 l/mp.

Campania „Schimbă PET-ul cu biletul” continuă și luna aceasta.
Continuarea campaniei se datorează succesului pe care l-a avut în rândul constănţenilor ediţia pilot, desfăşurată vineri, 21 mai.
Cei dornici să participe vor oferi 5 deşeuri (PET-uri sau doze de aluminiu), iar în schimb vor primi un bilet de autobuz, cu două călătorii, valabil pe orice linie de transport.
Campania se va desfăşura în fiecare vineri, la punctele de colectare sub formă de animale marine gigant din următoarele staţii CTBUS: Far; Gară CFR; Poarta 2 Port – Tribunal; Cap de linie Tomis Nord (Cireşica); City Park Mall.

Marea Britanie a intrat pe lista roşie a ţărilor cu risc epidemiologic ridicat.
Prin urmare, toți cei care vin în România din această țară și nu sunt vaccinați intră în carantină.
Pe de altă parte, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis că toţi cetățenii străini, care ajung în România din țările non-UE, vor fi carantinaţi indiferent de zona în care este încadrată ţara, cu anumite condiţii.
Mai exact, sunt exceptaţi cei vaccinaţi, cei care au trecut prin boală în ultimele 3 luni, copiii sub 3 ani, cei peste 3 ani şi maxim 16 ani, dacă au un test negativ.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept