Știri 31 mai 2021

Biserica Ortodoxă îl va cinsti mâine pe Sfântul Iustin Martirul și Filosoful.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.00, Sfânta Liturghie, la paraclisul mănăstirii Galeșu-Poarta Albă, închinat Sfântului Iustin.
Joi, ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie la biserica Sf. Împărați Constantin și Elena, din Constanța.

O parte din moaștele Sfântului Luca al Crimeii va sosi la Constanța.
Este vorba despre mâna Sfântului Luca, ce va fi adusă din Grecia mâine, la ora 16.00, la biserica Sfântul Haralambie din Constanța, zona Boema.
Credincioșii vor putea cinsti sfintele moaște până luni, 7 iunie, perioada în care se va săvârși zilnic, de la ora 17.00, Taina Sf. Maslu.

ANM a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până miercuri, la ora 10.00.
În majoritatea regiunilor, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și, pe arii restrânse, 25…50 l/mp.

O parte din bulevardul Tomis va fi închisă traficului rutier în weekend.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat de consilierii locali, în ședința de vineri.
Astfel se va institui o zonă de promenadă pe Bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între intersecția Bulevardul Tomis / Bulevardul Mamaia (zona Capitol) și intersecția Bulevardul Tomis / str. Traian (zona Lupoaică), prin restricționarea traficului rutier.
În fiecare an, între 1 mai și 15 septembrie, în zilele de sâmbătă și duminică, între orele 9.00 și 23.00, se restricționează traficul rutier pe Bulevardul Tomis, de la intersecția acestuia cu Bulevardul Ferdinand (zona Miga) și până la cea cu strada Traian (Lupoaică).

Turiștii români pot intra liberi în Bulgaria.
Ministrul bulgar al sănătății, Stoycho Katsarov, a deschis frontiera de nord a țării pentru turiștii români, renunțând la toate formele de control anti-COVID.
În Bulgaria, măștile nu sunt obligatorii în spații libere, neaglomerate, iar localurile funcționează cu ocuparea a 50% din locuri.

Grecia este prima ţară din Uniunea Europeană care va folosi, sub formă de test, certificatul verde digital, de mâine, cu o lună înainte de lansarea lui oficială.
Aplicaţia a fost prezentată de premierul Kyriakos Mitsotakis, în prezenţa preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.
Documentul dovedeşte că posesorul este vaccinat anti-Covid, că a fost testat negativ sau că a trecut prin boală.
Certificatul verde digital va fi valabil doar un an şi urmează să fie aprobat în curând în Parlamentul European.
Şi Spania va începe mai devreme să folosească paşaportul Covid, pe 7 iunie.

Astăzi este Ziua Mondială fără Tutun.
Această zi a fost stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în anul 1987 în dorinţa de a atrage atenţia asupra pericolului utilizării tutunului pentru societate, nu numai pentru fumători.
Potrivit OMS, anual, mai mult de un milion de decese, la nivel global, se datorează fumatului pasiv.

Astăzi a început înscrierea la examenul de Bacalaureat.
Vineri, 4 iunie, când se va termina procesul de înscriere, va fi şi ultima zi de şcoală pentru elevii claselor a XII-a.
Pentru acest an şcolar, probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale vor fi echivalate.
Conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, prima probă scrisă se va desfăşura pe 28 iunie la Limba şi Literatura Română.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept