Știri 27 mai 2021

Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul.
S-a născut într-un sat din Rusia, în jurul anului 1690 și a participat ca soldat în războiul ruşilor împotriva turcilor din anul 1711.
A fost luat prizonier de către tătari și a refuzat să renunțe la credința în Hristos.
Dormea puţin, se ruga mult și se hrănea cu pâine și apă.
În fiecare sâmbătă mergea la o biserică și se împărtășea cu Trupul și Sângele Domnului.
A trecut la cele veşnice, în anul 1730, iar mai târziu, în anul 1773, trupul său a fost descoperit întreg și neputrezit.
În anul 1832, Osman Pașa a aruncat în foc moaştele Sfântului Ioan Rusul, din dorința de a se răzbuna pe creştini, însă nu a ars.
După anul 1922, moaştele Sfântului Ioan au ajuns în insula Evvia, în actualul oraş Procopie.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește și pe Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul.
Acesta era traco-roman, originar din Durostorum (Silistra de astăzi).
Ostaş al împărăţiei seculare, a refuzat să se lepede de Hristos și a fost condamnat la tăierea capului de către Maxim, guvernatorul roman al locului.
A făcut parte din acelaşi corp de armată cu alţi mărturisitori de seamă, precum Pasicrat, Valentin sau Isihie muceniciți și ei în marea persecuţie de pe vremea lui Dioclețian și Maximian.
Sfântul Iuliu a fost decapitat la Durostorum, la 27 mai 302.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent astăzi, de la orele 18.00, la emisiunea de dialog duhovnicesc cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”, de la Radio Dobrogea.
Apoi, de la ora 22.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sfântului Ioan Rusul la Catedrala arhiepiscopală.
Mâine, de la ora 8.00, ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Dorna Arini, județul Suceava.
Duminică, va oficia Sfânta Liturghie, urmată de sfințirea lucrărilor efectuate la temelia bisericii „Sfântul Ioan Rusul” din orașul Ovidiu (lângă podul de cale ferată).
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Ioan Rusul, ale Sfântului Apostol Petru și ale Sfântului Nectarie.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge sau plasmă.
Persoanele sănătoase care vor să doneze, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, sunt așteptate sâmbăta aceasta, la sediul CRTS din str. Nicolae Iorga, în intervalul orar 8.30 -13.00 și luni între orele 7.30 – 13.30.
Potrivit Centrului, este nevoie de donatori din toate grupele de sânge.

ANM a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică accentuată pentru toată țara.
aceasta este valabilă până sâmbătă la ora 10:00.
în intervalul menționat, Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, cu precădere la munte, în sudul, centrul și estul țării.
Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, izolat căderi de grindină şi intensificări de scurtă durată ale vântului.
Astfel de fenomene se vor semnala şi în restul teritoriului, dar pe suprafeţe mai mici şi pentru intervale scurte.

Primăria Constanța a lansat o platformă online pentru depunerea de sesizari necesare interacțiunii cu administrația locală.
Astfel, Primăria Constanța se va conecta cu locuitorii municipiului prin platforma PMC Online pentru Sesizari.
Constănțenii pot accesa portalul sesizari.primaria-constanta.ro, unde pot fi atașate si poze sau se poate specifica locația pe harta digitală.

Înscrierile pentru examenul de Bacalaureat încep luni.
Calendarul examenului, stabilit în toamna anului trecut, va fi respectat indiferent de situaţia epidemiologică.
Probele se vor susţine cu prezenţă fizică, iar Bacalaureatul va fi organizat în două sesiuni, una de vară şi una de toamnă.
Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că probele orale și cele de competenţe digitale nu vor fi susţinute, ci vor fi echivalate, iar cele scrise încep din 28 iunie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept