Știri 21 mai 2021

Biserica Ortodoxă îi cinsteşte astăzi pe Sfinţii Împăraţi întocmai cu apostolii Constantin şi mama sa Elena.
Aceştia sunt primii împăraţi creştini şi protectori ai creştinismului, care se sărbătoresc în ziua mutării la Domnul a Sfântului Împărat Constantin, pe 21 mai, anul 337.
Ei sunt socotiţi întocmai cu apostolii deoarece s-au făcut remarcaţi prin mari fapte care au susţinut activ creştinismul. Printre acestea avem Edictul de la Milan cu privire la legalizarea creştinismului, dat de Sfântul Constantin în anul 313.
Tot împăratul Constantin a convocat la Niceea, în anul 325, primul Sinod Ecumenic, unde s-a combătut erezia lui Arie cu privire la Fiul lui Dumnezeu, şi unde s-a elaborat prima parte a Simbolului de credinţă.
La rândul ei, mama împăratului Constantin, împărăteasa Elena este cea care s-a ostenit pentru aflarea lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos.
Totodată, ea a iniţiat construirea unor biserici în locurile cele mai importante ale creştinismului, printre care Biserica Învierii din Ierusalim, Biserica Naşterii Domnului din Betleem şi Biserica Tatăl nostru de pe Muntele Măslinilor.
După cei 31 de ani de glorioasă domnie ai împăratului Constantin, istoria consemnează şi alte merite importante, printre care întemeierea Imperiului Roman creştin de răsărit, devenit ulterior Bizanţul, şi întemeierea capitalei acestuia, cetatea Constantinopol, actualul oraş Istanbul.
În ţara noastră numeroase locaşuri de cult îşi sărbătoresc hramul.
Printre acestea se numără Catedrala Patriarhală din Bucureşti, biserica sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Constanţa şi Mânăstirea Sfânta Elena de la mare, de lângă localitatea Costineşti.
Totodată, peste 2 milioane de romani îşi serbează ziua numelui.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent astăzi, de la ora 18.00, la emisiunea de dialog duhovnicesc cu credincioșii ”Cuvântul ierarhului” de la Radio Dobrogea.
Mâine, de la ora 8.00, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Gheorghe” din localitatea Oltina, județul Constanța, iar de la ora 22.00, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Duminică, de la ora 8.30, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfânta Elena de la Mare” din apropierea localității Costinești.

Constănțenii și turiștii se vor putea vaccina la mall și în acest week-end.
De astăzi, până duminică, oricine se poate imuniza, fără programare, cu vaccinul de la Pfizer, la centrul comercial din parcul Tăbăcărie.
Nu contează localitatea de domiciliu, ci singura condiție este ca doritorii să aibă un act de identitate valabil.
Imunizările se fac în intervalul 10.00 – 20.00.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică din Constanța, la maratonul de săptămâna trecută din centrele comerciale, în acest mall s-au imunizat cele mai multe persoane, peste 550.

Arenele sportive vor fi deschise în procent de 25% spectatorilor vaccinaţi sau testaţi negativ la coronavirus.
Anunțul a fost făcut de Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak.
Astfel, pot participa ca spectatori la evenimentele sportive în aer liber persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.
Organizatorul evenimentului sportiv are obligaţia de a marca în mod corespunzător spaţiile unde spectatorii se pot aşeza, astfel încât să se poată respecta o distanţă minimă de 1,5 metri între oricare două persoane, iar purtarea măştii de protecţie este obligatorie.

România se află printre ţările Uniunii Europene cu cel mai mare declin al populaţiei urbane şi rurale prognozat până în anul 2050.
Populaţia urbană va creşte în 15 state membre, în perioada 2019-2050, şi va scădea în nouă state membre, inclusiv în România, arată cele mai recente prognoze ale Eurostat.
În cazul României, datele publicate anterior de Institutului Naţional de Statistică arată că populaţia după domiciliu era de 22,089 milioane de persoane, la 1 ianuarie 2021, în scădere cu 0,5% faţă de luna similară a anului trecut.
La 1 ianuarie 2021, populaţia după domiciliu din mediul urban a fost de 12,442 milioane de persoane, în scădere uşoară faţă 1 ianuarie 2020.

O serie de activități cu prilejul Zilei Constanței vor fi organizate în acest week-end.
Constănțenii sunt invitați la Muzeul de Artă Populară, unde este prezentată publicului expoziția de icoane vechi, de secol XIX, intitulată „Sfinții Împărați Constantin și Elena, protectorii Constanței”.
Vernisajul este deschis până duminică și poate fi vizitat în intervalul orar 09:00-17:00.
În toată această perioadă, în spațiul virtual, pe pagina de Facebook a Primăriei Constanța vor fi prezentate mesajele transmise de către oficialitățile din orașele înfrățite.

De la 1 iunie, vor exista noi relaxări ale restricțiilor.
Anunțul a fost făcut de premierul Florin Cîțu.
România a depășit 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 administrate, mai mult de 4 milioane de români primind cel puțin o doză.
Premierul Florin Cîțu crede că se poate ajunge la 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie, dar, chiar și fără atingerea acestei ținte, la acea dată vor exista noi relaxări ale restricțiilor.

Cel puţin 23 de milioane de sarcini sunt pierdute în fiecare an, la nivel mondial.
Așa arată un studiu, care a analizat informaţii despre mai mult de patru milioane de sarcini, din şapte ţări.
Aproximativ o sarcină din şapte este pierdută, potrivit acestei noi analize, şi aproximativ una din 100 de femei suferă trei sau mai multe pierderi consecutiv.
Cercetătorii au descoperit că femeile de culoare au cu 43% mai multe şanse de a pierde o sarcină şi au afirmat că sunt necesare mai multe studii pentru a stabili motivul.
Oamenii de ştiinţă analizează dacă situaţia ar putea fi legată de alte probleme de sănătate care afectează în mod obişnuit femeile de culoare, cum ar fi fibromul uterin şi bolile autoimune.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept