Știri 18 mai 2021

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine la mănăstirea Vatoped din Sf. Munte Athos.
Joi, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Constanța, de la ora 7.40.
Seara, va conduce o procesiune ce va pleca de la Catedrala arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel la biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena I.
De la ora 22.00, ierarhul nostru va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală.
Vineri, de la ora 8.00, va săvârși Sf. Liturghie la biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena I, cu prilejul hramului.
Tot vineri, de la ora 18.00, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la emisiunea de dialog duhovnicesc cu credincioșii Cuvântul ierarhului de la Radio Dobrogea.

ANM a emis o avertizare cod galben de intensificări ale vântului pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până la ora 23.00.
Astfel, vântul va prezenta intensificări susținute în majoritatea zonelor, cu viteze de peste 50…60 km/h, iar local, îndeosebi în Transilvania, Oltenia și Muntenia 70…80 km/h.
La munte, în special în zona înaltă, rafalele vor depăși 80…100 km/h.

Programul “Litoralul pentru Toți” va începe vineri, 21 mai.
Acesta se desfășoară până pe 20 iunie 2021.
54 de hoteluri din toate stațiunile de pe litoralul românesc al Mării Negre vor participa la acest program, punând la dispoziția turiștilor aproximativ 4.000 de locuri de cazare pe noapte.
Tarifele prin programul “Litoralul pentru Toți” sunt cu până la 65% mai mici față de cele din vârf de sezon.
La fel ca în anii trecuți, sejururile pot fi achitate și cu vouchere de vacanță de către cei care încă nu le-au consumat.

Vaccinul antiCovid Johnson & Johnson a ajuns și la Pavilionul Expozițional Constanța.
Cel mai mare centru de vaccinare din județ are un nou flux de imunizare dedicat singurului ser care se administrează într-o singură doză.
Direcția de Sănătate Publică din Constanța informează că oricine poate solicita vaccinarea, indiferent de localitatea de domiciliu, fără programare, doar pe baza unor documente de identitate valabile.
În prezent, la centrul de vaccinare de la Pavilionul Expozițional Constanța sunt administrate toate cele patru seruri aprobate în Uniunea Europeană, respectiv Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Astăzi este Ziua internațională a Muzeelor.
Aceasta a fost creată de Consiliul Internațional al Muzeelor în anul 1977.
Organizația alege o temă diferită în fiecare an, iar unele dintre teme au fost globalizarea, popoarele indigene, reducerea lacunelor culturale și îngrijirea mediului.
Tema din acest an se numește: „Viitorul muzeelor: recuperați și reimaginați”.
Astfel, muzeele, artiștii și comunitățile sunt invitate să creeze, să-și imagineze și să împărtășească noi practici pentru noi valori, noi modele de afaceri pentru instituțiile culturale pentru provocările sociale, economice și de mediu în contextul actual.

România este printre primele țări din Europa în ce privește mortalitatea infantilă, iar pandemia a accentuat problemele din maternități.
În țara noastră nu există o infrastructură bine pusă la punct pentru ca transferul nou născuților cu probleme să se facă rapid și să fie salvați la timp.
Rata mortalității infantile este de 5,8% la noi, printre cele mai ridicate din Europa, iar 10 la sută din nașteri provin de la mame adolescente.

Evaluarea națională a elevilor de clasa a IV-a a început, astăzi, cu proba la limba română.
Mâine, vor susţine proba scrisă la matematică şi joi la limba maternă.
Toate probele se susţin cu prezenţa fizică, indiferent de scenariile în care se află unităţile de învăţământ.
Rezultatele nu se comunică public şi nu se trec în catalog.

Un număr de peste 55 de ore de lucru pe săptămână creşte riscul de deces.
Așa relevă un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Numărul mare de ore lucrate a dus la 745.000 de decese cauzate de atacuri cerebrale şi de boli cardiace în 2016, conform estimărilor din raport.
OMS estimează că circa 400.000 de persoane au murit de atac cerebral şi 347.000 de boli de inimă în 2016 din cauză că au lucrat cel puţin 55 de ore pe săptămână.
Între 2000 şi 2016, numărul de decese de boli de inimă cauzate de numărul mare de ore de lucru a crescut cu 42%, iar cel al deceselor de atac cerebral, cu 19%, mai arată studiul.

Vârstnicii din România utilizează Internetul mai des decât cei din Portugalia sau Grecia.
În ultimele trei luni ale anului trecut, 61% dintre persoanele cu vârsta între 65 şi 74 de ani din Uniunea Europeană au declarat că au utilizat Internetul, un procent semnificativ mai mic faţă de 98% în cazul celor cu vârsta între 16 şi 24 de ani, arată datele publicate de Eurostat.
La polul opus, ţările nordice, printre care Danemarca, Suedia și Olanda sunt fruntaşe la utilizarea internetului în rândul vârstnicilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept