Știri 13 mai 2021

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent astăzi, de la orele 18.00, la emisiunea de dialog duhovnicesc cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”, de la Radio Dobrogea.
Întrebările se trimit NUMAI pe email, la adresa radiodobrogea@gmail.com;
De la ora 22.00, ierarhul nostru va oficia Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sfântului Ioan Valahul la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Spitalul de Urgență Constanța va fi dotat cu echipamente de radio-imagistică, în cadrul unui proiect finanțat prin fonduri nerambursabile.
Potrivit Consiliului Județean, spitalul va primi un computer-tomograf şi un aparat de radiologie digitală-scopie-grafie şi compunerea imaginilor.
Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 12,5 milioane de lei, iar cofinanțarea este de aproximativ 63 de mii de lei.

Guvernul va modifica Ordonanța privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.
Este vorba despre eliminarea prevederilor referitoare la plata CAS pentru persoanele care beneficiază de indemnizaţia pentru creşterea copilului; reglementarea acordării stimulentului de inserţie în cuantumurile prevăzute de ordonanţa de urgenţă, respectiv 1.500 şi 650 de lei, în funcţie de momentul la care se solicită dreptul la concediu şi indemnizaţia pentru creşterea copilului.
În şedinţa de guvern ar urma să fie adoptat şi un proiect de hotărâre privind Programul naţional integrat pentru protecţia victimelor violenţei domestice.

Proiectul de lege privind comunicaţiile 5G a fost adoptat în Camera Deputaţilor.
Preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei, Sabin Sărmaș, a susţinut că acest proiect este unul cu impact major asupra comunicaţiilor, 5G fiind cea mai avansată tehnologie în domeniu.
Potrivit RADOR, Executivul a adoptat în luna aprilie proiectul de lege privind comunicaţiile 5G, care exclude implicit accesul la infrastructurile informatice ale companiilor care pot reprezenta un risc de securitate, precum cea chineză Huawei.
După votul din Camera Deputaţilor, proiectul merge la Senat, for decizional.

ANM a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până mâine seară, la ora 21.00.
În intervalul menționat, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și, izolat, grindină.
Aceste fenomene se vor semnala, astăzi, îndeosebi în sudul, vestul, nord-vestul și local în centrul teritoriului, iar mâine și în celelalte regiuni.

Ministerul Dezvoltării dorește achiziţionarea a 150 de microbuze destinate exclusiv transportului elevilor din învăţământul preuniversitar de stat.
Proiectul este finanţat din fonduri bugetare.
În urmă cu o lună şi jumătate, ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Tanczos Barna, anunţa că a decis, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării, deschiderea unei linii de finanţare în valoare de 600 de milioane de lei pentru schimbarea parcului auto de microbuze şcolare.
De noile microbuze, hibride, vor beneficia aproximativ 3 mii de şcoli, ministrul mediului apreciind că în maxim 2 ani parcul auto folosit pentru transportul copiilor va fi complet schimbat.

Guvernul ar urma să propună să se renunțe la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise neaglomerate.
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a precizat că România se află pe o pantă descendentă a valului 3, însă finalul pandemiei nu este aproape.
Noile măsuri de relaxare, care urmează să fie anunțate, vor fi luate pe fondul scăderii numărului de cazuri noi de Covid-19 și a numărului de pacienți internați în secțiile ATI.

Turiștii care merg la Mangalia vor plăti o taxă de stațiune.
Consiliul Local Mangalia a instituit o taxă specială de stațiune pentru turiștii care merg la Mangalia și în stațiunile arondate, Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp.
Taxa în valoare de 5 lei/zi va fi folosită pentru promovarea stațiunilor.
Pensionarii, veteranii de război, persoanele venite cu bilete de tratament sunt exceptate de la plata ei.

Turcia ar putea renunţa înainte de 1 iunie să le mai ceară turiştilor români un test PCR pentru depistarea infecţiei cu coronavirus.
Potrivit Asociaţiei agenţiilor de turism din Turcia, de luni, 17 mai, vor fi ridicate restricţiile, iar până la sfârşitul lunii, autorităţile vor decide pentru ce state se va mai solicita efectuarea unui test PCR.
Turcia se pregăteşte să-i primească pe cei vaccinaţi, fără condiţii suplimentare, dar statul turc nu a discutat cu Uniunea Europeana despre recunoașterea certificatului verde digital, care este în curs de adoptare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept