Știri 11 mai 2021

Starea de alertă a fost prelungită cu încă 30 de zile.
Este permisă organizarea de evenimente-test, la care pot participa persoane testate, vaccinate sau care au trecut prin boală.
Guvernul a stabilit la peste 50% gradul de participare a publicului la evenimente culturale, doar ca evenimente test sau pilot.
Şeful DSU, Raed Arafat a subliniat că până la data de 1 iunie vor mai exista evaluări ale comitetului interministerial pentru revenirea la normalitate pentru măsurile care urmează să se implementeze începând cu această dată sau ulterior.

Comerţul ambulant cu păsări este interzis pentru o perioadă de 30 de zile.
Măsura este luată din cauza unui focar de gripă aviară descoperit în județul Mureș.
La Constanța, autoritățile iau măsuri pentru a împiedica răspândirea virusului gripei aviare.
Autoritățile vor controla exploatațiile comerciale, dar și pe cele non-profesionale.
Vor fi controale și în trafic, dar și în punctele de trecere a frontierei și vor viza transporturile de păsări vii.

La Constanța, oamenii se vor putea vaccina, fără programare, când sunt la cumpărături în mall sau la plimbare pe faleză.
În plus, studenții și liceenii vor avea fluxuri speciale la Pavilionul Expozițional.
Tinerii, dar și dascalii sunt așteptați să se imunizeze, fără programare, la maratonul vaccinării organizat de Universitatea Ovidius, în perioada 14 – 16 mai, la Pavilionul Expozițional Constanța.
Sâmbăta aceasta, constănțenii și turiștii se vor putea vaccina, fără programare, pe faleza Cazinoului din Constanța.
Centrele comerciale unde oamenii se vor putea imuniza fără programare, în perioada 14 – 16 mai, sunt City Park Mall, Vivo, Tom şi Auchan Sud.

Ministerul Sănătății a aprobat testarea rapidă în farmacii pentru depistarea COVID-19.
Astfel, farmaciile pot opta pentru desfășurarea activității de testare după obținerea unui aviz temporar emis, în format electronic, de direcțiile de sănătate publică judeţene.
Instruirea personalului implicat în activitatea de testare va fi organizată gratuit de Colegiul Farmaciştilor din România.

Noi sensuri unice vor fi instituite de mâine în orașul Constanța.
Este vorba despre arealul delimitat de străzile Poporului, bulevardul Alexandru Lăpușneanu și bulevardul Mamaia, care va fi reconfigurat, prin introducerea a 16 noi sensuri unice.
Măsura este complementară introducerii regimului de sens unic pe străzile cuprinse între bulevardul Mamaia și strada I.G. Duca.
Străzile care devin cu sens unic sunt Călărași, Castanilor, Luminișului, Panait Moșoiu, Constantin Dobrogeanu Gherea, și strada Maior Gheorghe Murea.

Cultivarea cartofului ar putea dispărea în România.
Aceasta, în condițiile în care în ultimii șapte ani suprafețele s-au înjumătățit, iar importurile reprezintă 95% din consum.
Avertismentul vine din partea Clubului Fermierilor Români.
Obiectivul Planului Național Strategic al Cartofului, prezentat ministrului agriculturii, este ca suprafețele cultivate să revină cel puțin la nivelul celor din 2014, cu asigurarea din producție internă a necesarului de cartofi pentru populație.

Certificatul european de vaccinare a intrat în etapa testelor tehnice.
Acesta ar trebui să-i permită să fie operaţional din punct de vedere tehnic în luna iunie, înaintea începerii sezonului estival, a anunţat Comisia Europeană.
Franţa şi Malta sunt primele două ţări care testează interoperabilitatea acestui sistem.
Această etapă pilot, care se va desfăşura timp de două săptămâni, priveşte în total 18 state europene și nu implică folosirea datelor reale şi nici participarea cetăţenilor.
Certificatul va arăta că titularul său a fost vaccinat împotriva COVID-19, că fost testat negativ în urma unei probe PCR recente sau că este imunizat în urma unei infectări de care s-a vindecat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept