Știri 30 aprilie 2021

Biserica Ortodoxă cinstește astăzi Sfânta și Marea zi de Vineri.
În această zi biserica pomeneşte sfintele şi mântuitoarele Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia, de la ora 17.00, Denia Prohodului Domnului Iisus Hristos, la Catedrala arhiepiscopală.
Slujba va fi transmisă în direct la postul nostru de radio și video pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.
Mâine, ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie la Catedrala arhiepiscopală, de la ora 8.00.

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va aduce Sfânta Lumină din largul Mării Negre în zona portului turistic Tomis mâine la ora 23.45.
Lumina Sfântă va fi purtată în procesiune până la altarul de vară din aripa de sud a Catedralei arhiepiscopale, unde, de la ora 24.00, se va oficia Canonul Învierii, urmat de Sfânta Liturghie.
Duminică, de la ora 12, la Catedrala arhiepiscopală, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită mai multe limbi de circulație internațională.
După slujbă, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului va susține un concert pascal.

Autobuzele CT BUS vor circula în program de week-end în această perioadă.
Astfel, de astăzi și până luni, autobuzele circulă în intervalul orar 05:45 – 22:00.
De asemenea, unele tonete pentru vânzarea de bilete și abonamente vor fi deschise în această perioadă, cu excepția zilei de duminică, 2 mai, când toate chioșcurile vor fi închise.

Un vaccin împotriva cancerului se află în cercetare.
Tehnologia ARN mesager utilizată la două dintre vaccinurile anti-COVID-19 ar putea fi folosită și pentru dezvoltarea unui vaccin care să prevină recidiva în bolile canceroase.
Încurajați de rezultatele studiilor privind eficiența vaccinurilor anti-COVID-19 bazate pe această tehnologie, cercetătorii de la Universitatea din Texas au ajuns la cea de-a doua fază de testare a unor vaccinuri ARN mesager individualizate pentru pacienți oncologici cărora li s-au extirpat tumori și au trecut prin chimioterapie.

Sfânta Lumină va fi adusă mâine de la Ierusalim.
Aceasta va fi distribuită la Aeroportul Internaţional Otopeni delegaţiilor eparhiilor Patriarhiei Române, cu respectarea regulilor sanitare în vigoare.
Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii, potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române.

Elevii din clasele terminale se pot întoarce fizic la școală, în efectiv complet, din 10 mai.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a mai decis că se permite și participarea la cursuri a elevilor cu cerințe educaționale speciale, indiferent de clasă, în localități care nu sunt în carantină.
Ceilalți elevi se vor întoarce la școală după Paști, în data de 5 mai, după aceleași scenarii de dinainte de vacanță, în funcție de rata de infectare.

Încă un produs românesc a fost recunoscut oficial în Uniunea Europeană.
Este vorba despre „Cașcavalul de Săveni”.
Denumirea este recunoscută pe schema de calitate IGP- Indicaţie geografică protejată la nivel european.
Acesta este al 8-lea produs românesc recunoscut oficial la nivel european.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept