Știri 20 aprilie 2021

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Teotim, episcopul Tomisului.
A trăit pe la sfârşitul secolului 4 şi a fost de origine din Dobrogea.
A fost ales episcop al Tomisului pe la anul 390, iar în anul 400 a participat la un sinod local de la Constantinopol.
Trei ani mai târziu, tot la Constantinopol, Sfântul Teotim l-a apărat pe Sfântul Ioan Gură de Aur în conflictul pe care acesta l-a avut cu Sfântul Epifanie al Ciprului.
Ierarhul tomitan s-a mutat către Domnul în jurul anului 410.
Istoricii vremii spun că Sfântul Teotim avea o solidă cultură filosofică şi religioasă, si a scris omilii la unele texte evanghelice şi lucrări sub formă de dialoguri.
Totodată, documentele arată că ducea un trai modest, avea darul vindecării şi era cunoscut de mulţi pentru evlavia şi corectitudinea vieţii sale.
Virtuţile şi înţelepciunea sa l-au făcut cunoscut chiar şi în rândul barbarilor huni din regiunea Dunării, care spuneau despre ierarhul tomitan că ar fi „zeul romanilor“.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine în localitatea Dorna Arini din jud. Suceava.
Astfel, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” de la ora 8.00.
Vineri, de sărbătoarea Sf. Gheorghe, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la mănăstirea Colilia, de la ora 8.00, cu prilejul hramului.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor să doneze, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, pot veni sâmbăta aceasta, între orele 8:30 – 13:00.
În paralel, se va desfăşura și o acţiune de informare și recrutare de donatori de celule stem.

6 noi sensuri unice vor fi instituite în oraşul Constanța.
Măsura va fi aplicată de mâine și va duce la crearea de noi zone de parcare.
Astfel, strada Ștefan Mihăileanu devine arteră cu sens unic, dinspre strada Griviței spre strada Cuza Vodă, strada Tudor Vladimirescu devine arteră cu sens unic, dinspre bulevardul Tomis spre strada Răscoala din 1907, strada Decebal cu acces dinspre strada Răscoala din 1907 spre bulevardul Tomis.
De asemenea, aleea Câmpinei devine arteră cu sens unic, dinspre strada Prelungirea Liliacului spre strada Câmpinei, iar strada Dionisie cel Mic cu acces dinspre strada Barbu Ștefănescu Delavrancea până la aleea care asigură legătura cu strada Soveja.
Și pe aleea adiacentă străzii Flămânda se instituie sens unic.

CFR Călători suplimentează trenurile în minivacanţa de Paşte şi 1 Mai.
Compania va asigura legături cu trenuri directe din Bucureşti Nord, Iaşi / Suceava, Timişoara Nord, Arad, Craiova, Baia Mare, Cluj Napoca, Brașov spre Constanţa și staţiunile de pe litoral, inclusiv Mangalia.
De asemenea, CFR va suplimenta trenurile către cele mai solicitate destinații cu vagoane clasă, de dormit și cușetă pentru asigurarea mobilității pasagerilor în condiții de siguranță și confort.
Inclusiv trenul de Iași/Suceava cu destinația Mangalia și retur va avea în compunere vagoane cușetă.

Anul 2020 a fost unul dintre cei mai călduroşi de la debutul înregistrărilor meteorologice.
Anunțul a fost făcut de o agenţie specializată a ONU.
Izbucnirea pandemiei de coronavirus a afectat economiile şi a redus pe termen scurt emisiile de carbon, însă concentraţiile atmosferice de gaze cu efect de seră au continuat să crească, a indicat Organizaţia Meteorologică Mondială în raportul său asupra climei din 2020.
Anul trecut, temperaturile medii globale au fost cu aproximativ 1,2 grade mai ridicate în comparaţie cu nivelurile preindustriale.

Grecia a eliminat carantina pentru cetățenii Uniunii Europene.
Ministerul Afacerilor Externe precizează că autorităţile din Grecia au revizuit condiţiile de intrare în ţară, noile reglementări fiind în vigoare de ieri până în 26 aprilie.
Astfel, persoanele care ajung în Grecia, trebuie să prezinte un test PCR cu rezultat negativ pentru Covid făcut cu cel mult 72 de ore înainte sau dovada că au fost vaccinate împotriva SARS-CoV-2.
Totodată, rămâne în vigoare măsura efectuării, de către autorităţile elene, în mod aleatoriu, a unor teste rapide la punctele de trecere a frontierei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept