Știri 12 aprilie 2021

Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Mucenic Sava de la Buzău.
El este cunoscut şi sub numele de Sava Gotul, deoarece era originar din Dacia, în vremea când aceasta era stăpânită de goţi.
S-a născut în jurul anului 334 într-un sat din zona Buzăului.
Preotul satului, Sansalas, şi preotul Gutticas, i-au fost sfetnici şi i-au sporit tânărului Sava evlavia, blândeţea şi smerenia.
Când regele Atharid a dezlănţuit o cumplită prigoană împotriva creştinilor, preotul Sansalas şi tânărul Sava au fost legaţi şi biciuiţi, apoi au fost puşi să mănânce din jertfa adusă idolilor.
Pentru că au refuzat, regele a poruncit ca Sfântul Sava să fie aruncat în râul Museos, astăzi râul Buzău.
La cererea Sfântului Vasile cel Mare, guvernatorul provinciei Sciţia a dus moaştele Sfântului Sava în Capadocia.

Elevii din clasele terminale de gimnaziu şi liceu au reînceput astăzi cursurile online ale semestrului al doilea.
Pentru clasele terminale structura anului şcolar nu a suferit niciun fel de modificare, vacanţele de primăvară rămânând la datele planificate şi cunoscute.
Până pe 29 aprilie, clasele terminale vor participa online la toate activităţile didactice.
Vacanţa se va încheia pentru elevii din celelalte clase pe data de 4 mai.

Certificatul Verde asigură reluarea călătoriilor în UE.
Acesta a primit o finanţare suplimentară de 121,5 milioane de euro pentru toate cele 27 de state membre.
Certificatul Verde European este o dovadă digitală că posesorul s-a vaccinat antiCOVID, are un test negativ de coronavirus sau s-a vindecat după un episod de COVID 19.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că acest document ar urma să fie funcţional până în vară şi va contribui la reluarea călătoriilor sigure în spaţiul comunitar.

Primul lot de vaccin anti-COVID-19 de la Johnson&Johnson, însumând 60.000 de doze, va ajunge joi în România.
Anunțul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu.
El a subliniat că acest ser are avantajul că se administrează într-o singură doză şi că nu necesită condiţii speciale de depozitare.
Andrei Baciu a mai precizat că vaccinul va fi direcţionat către cabinetele medicilor de familie care s-au alăturat campaniei de imunizare, dar şi în centre mobile de tip container care vor ajunge în localităţile din mediul rural, unde nu există medic de familie sau dispensare.

Școala va începe în aceleași scenarii ca până în prezent.
Informarea vine în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit joi, cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, pentru a vorbi despre sistemul educaţional, precum şi modalitatea de derulare şi de finalizare a anului şcolar, în condiţii de siguranţă pentru toţi participanţii la procesul de învăţământ.
De asemenea, ministrul Educației ia în considerare ca elevii să poată învăța în trimestre, în loc de semestre, de la toamnă și ar putea avea vacanță de vara mai scurtă.

Ministerul Educației pregăteşte o sesiune specială a examenului de evaluare naţională.
Zilele următoare va fi elaborat şi publicat Ordinul privind calendarul desfăşurării acestui examen, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Sorin Ion.
El a precizat că intenţia ministerului este ca la acest examen să poată participa toţi copiii, inclusiv cei din localităţile carantinate.
În ceea ce priveşte bacalaureatul nu se ia în calcul organizarea unei sesiuni speciale, deoarece acesta se desfăşoară, în mod tradiţional, în două sesiuni, una de vară şi alta de toamnă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept