Știri 31 martie 2021

IPS Teodosie, Ahiepiscopul Tomisului va sluji astăzi la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Dorna Arini, județul Suceava.
Astfel, ierarhul nostru va oficia Taina Sfântului Maslu, de la ora 17.00, iar de la ora 19.00, va săvârși Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite.
Mâine, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la Catedrala arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel din Constanța, de la ora 7.40.
De la orele 18.00, va fi prezent la emisiunea de dialog duhovnicesc cu credincioșii ”Cuvântul ierarhului” de la Radio Dobrogea.

Vaccinarea anti-COVID prin intermediul medicilor de familie va demara de luna viitoare.
Anunțul a fost făcut de coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorgiță.
El a mai precizat că un medic de familie ar putea ajunge să vaccineze 100 de persoane pe săptămână, adăugând că se aşteaptă ca 5.000 de medici să participe la imunizarea anti-COVID.
Șeful campaniei de vaccinare a declarat că programul de funcţionare al centrelor de vaccinare cu activitate 24 din 24 de ore va fi disponibil pe platforma anti-COVID.

Camera Deputaților a respins proiectul de lege privind introducerea uniformei școlare în învățământul obligatoriu de stat.
Potrivit agenției Rador, liberalii și social-democrații au subliniat că decizia trebuie luată de fiecare unitate de învățământ, existând deja școli care au adoptat propria uniformă.
La rândul lor, parlamentarii Alianței pentru Unirea Românilor au argumentat însă că această măsură ar fi în favoarea familiilor cu venituri mici.

Alimentele procesate vor conține mai puține grăsimi nesănătoase.
Mâine, va intra în vigoare legea prin care firmele din sectorul alimentar, atât producători sau comercianți, vor avea obligația de a introduce pe piață produse alimentare cu un conținut de acizi grași trans de maxim 2 grame la 100 grame de grăsime din conținut.
Consumul în cantități mari al acizilor grași trans-nesaturați crește riscurile majore asupra sănătății publice, potrivit oamenilor de știință.
În cazul nerespectării noilor reguli, legea prevede amenzi cuprinse între 10.000 și 30.000 lei și retragerea alimentelor din circuitul consumului uman.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că elevii ar putea să revină în şcoli la sfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie, dacă vor fi îndeplinite anumite condiţii.
Acestea ţin de respectarea regulilor de protecţie, de vaccinarea personalului din învăţământ, testarea cu teste non-invazive, dar şi de înregistrarea unui trend descendent în ceea ce priveşte infectările cu noul coronavirus.
Totodată, concursurile pentru funcţiile de directori de unităţi de învăţământ ar trebui să fie organizate în luna august, însă, dacă situaţia epidemiologică nu o va permite, vor avea loc după începerea anului şcolar viitor.

Testarea în farmacii se va putea face în cel mult o lună.
Potrivit ministrului Sănătății, farmaciile care nu dispun de cel puțin patru metri pătrați pentru a amenaja o zonă de testare în interior, vor putea amenaja corturi de testare în exterior, adică pe trotuar.
Metoda funcționează cu succes de ceva timp în țările din vestul Europei.
În farmacii se vor putea face doar teste rapide antigen pentru depistarea infecției cu SarsCov2, iar la final, pacientul va primi un buletin de testare.

New York lansează primul „pașaport de vaccinare” american.
Se numește Excelsior Pass și este o aplicație care garantează că posesorul a fost vaccinat pentru Covid sau a fost testat negativ.
Aplicația va permite accesul la evenimente, de la meciuri la spectacole, oferind un cod QR care poate fi scanat cu ușurință.
Sistemul este construit pe o platformă bazată pe tehnologia blockchain, ceea ce înseamnă că nici IBM, nici companiile care îl scanează nu vor avea acces la informațiile de sănătate ale celor care îl utilizează.

Noua structură a anului școlar a fost publicată în Monitorul Oficial.
Pentru toate clasele, inclusiv cele din învățământul profesional și tehnic, durata cursurilor s-a redus cu o săptămână.
În perioada vacanțelor se pot organiza activități educative la grădiniță – mai prevede noul ordin – cu prezență fizică.
De asemenea, pe durata vacanțelor se pot organiza activități remediale, cu prezența fizică, cu elevii de clasa a VIII-a și pentru elevii de liceu.

Aproape jumătate dintre români vor să călătorească anul acesta.
Stresul acumulat de la începutul pandemiei și dorul de cei dragi din străinătate sunt principalele motive, conform unui sondaj. Spre deosebire de anii anteriori, cei mai mulți turiști nu ar pleca acum la drum fără asigurare medicală.
Sunt însă și mulți români care ezită să călătorească, iar infectarea cu virusul SARS COV-2, teama de a intra în izolare la întoarcerea în țară și riscul anulării zborului sunt principalele motive.
Conform sondajului, eliberarea certificatului verde va impulsiona turismul întrucât va permite persoanelor imunizate să călătorească fără restricții.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept