Știri 29 martie 2021

IPS Teodosie, Ahiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie mâine, de la ora 7.40, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Miercuri, ierarhul nostru va oficia Taina Sfântului Maslu la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Dorna Arini, județul Suceava, de la ora 17.00.
Apoi, de la ora 19.00, va săvârși Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite, la același lăcaș de cult.

Astăzi încep înscrierile în clasa pregătitoare.
Până pe 28 aprilie, părinţii copiilor care intră la toamnă în clasa pregătitoare pot depune dosarul de înscriere direct la şcoală sau le pot transmite prin e-mail unităţilor de învățământ.
Cine nu este hotărât sau nu prinde loc în această etapă, se poate înscrie în a doua etapă, la sfârșitul lunii mai.
Copiii care împlinesc 6 ani între 1 septembrie și 31 decembrie nu mai au nevoie de evaluarea psihosomatică, ci le va fi suficientă recomandarea de la grădiniță.
Excepție vor face copii care n-au frecventat grădinița sau care se întorc din străinătate.
Pentru înscriere la clasa pregătitoare părinții vor avea nevoie și de avizul medicului de familie.

Simularea evaluării naţionale pentru clasa a VIII-a a început astăzi, cu proba la Limba şi literatura română.
Mâine va avea loc proba la Matematică, iar elevii aparţinând minorităţilor naţionale vor susţine miercuri simularea probei la Limba şi literatura maternă.
Elevii înmatriculaţi în unităţile de învăţământ din localităţile carantinate vor putea susţine simulări ale examenelor naţionale, cu prezenţă fizică, după încetarea măsurilor de carantinare, conform unui calendar aprobat de inspectoratele şcolare, dar nu mai târziu de 15 mai.

Patronii din industria HoReCa propun ca paşaportul de vaccinare să fie deja folosit pentru accesul în localuri sau la spectacole, o dată cu creşterea numărului celor imunizaţi.
Există un model cu o zonă separată pentru cei vaccinaţi, sau care au dobândit imunitate în urma bolii, a explicat preşedintele organizaţiei patronale din hoteluri şi restaurante, Daniel Mischie.
Propunerea nu a ajuns deocamdată şi în atenţia Guvernului, din cauza lipsei de dialog cu autorităţile, a mai spus Daniel Mischie. Pierderile de anul trecut au fost de 3 miliarde de euro, susţin reprezentanţii HoReCa, însă cea mai mare problemă pe care o au este plecarea angajaţilor.

Aseară au intrat în vigoare noile restricții pentru controlul pandemiei.
Autorităţile au publicat modelul adeverinţei de la angajator, dar şi al declaraţiei pe proprie răspundere care trebuie completate în contextul noilor restricţii de circulaţie.
În localităţile în care incidenţa cazurilor de COVID-19 este peste 4 la mie în ultimele 14 zile, vineri, sâmbătă, duminică – circulaţia este permisă doar până la ora 20.00.
Municipiul Constanța este cuprins, momentan, în acest scenariu.
Dacă incidenţa depăşeşte 7,5 la mie, circulaţia va fi permisă doar până la ora 20.00 toată săptămâna.
De asemenea, magazinele se vor închide la ora 18:00.

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că a fost creat cadrul legal pentru testarea rapidă antigen în farmacii, urmând să aibă loc discuții cu reprezentanți ai farmaciilor.
Rezultatele pozitive vor fi încărcate în platforma de raportare, iar prețul testelor va fi scăzut.
Totodată, pacienții testați pozitiv vor fi monitorizați de medicul de familie și vor primi un ghid de conduită în cazul în care apar simptome.

Unele alimente sunt vândute sub aceeaşi marcă, dar cu gust, miros, culoare şi conţinut diferit.
Este concluzia unui nou studiu al Comisiei Europene care a constatat diferenţe la jumătate dintre produsele verificate.
Inspectorii pentru Protecţia Consumatorilor avertizează că producătorii care recurg la practici de dublu standard riscă amenzi de până la 4% din cifra de afaceri.
Experții Comisiei Europene au verificat 20 de alimente comercializate sub același brand, în mai multe state membre.
Au constatat că zece dintre ele au gust, miros sau culoare diferită, în principal din cauza compoziției schimbate.
Alimentele vândute în România nu au fost testate în acest studiu.
Autoritățile române au însă suspiciuni că și în magazinele de la noi sunt vândute produse care prezintă diferențe față de cele comercializate în alte țări, deși marca este aceeași.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept