Știri 24 martie 2021

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Buna Vestire.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Privegherii la biserica „Buna Vestire” din Năvodari, în această seară, de la ora 17.00.
Mâine, de la ora 10.00, Ierarhul nostru va răspunde invitației PS Visarion, Episcopul Tulcii, și va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Buna Vestire” din Tulcea.
Apoi, de la ora 18.00, va fi prezent la emisiunea de dialog duhovnicesc cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”, de la Radio Dobrogea, iar de la ora 22.00, va oficia Acatistul Bunei Vestiri și Acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Vineri, de la ora 17.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului și Sfânta Cruce” din Constanța, zona Trocadero – Coiciu.
Sâmbătă, de la ora 8.15, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Strunga, care are hramul Buna Vestire, iar duminică va săvârși Sf. Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.

O copie a icoanei Maicii Domnului Paramythia din Sf. Munte Athos va sosi la Constanța.
Aceasta va fi adusă de la parohia Brăteiu, jud. Sibiu, la biserica Sf. Haralambie din zona Boema, vineri, la orele 17.00, apoi va fi săvârșită Taina Sf. Maslu.
Icoana Maicii Domnului Paramythia sau Mângâietoarea este cunoscută ca vindecătoare de cancer, boli mintale, dar și ca alinare mai ales în timpul molimelor sau calamităților.
Aceasta va rămâne spre închinare la biserica Sf. Haralambie timp de 7 zile.
Totodată, sâmbătă, de la orele 19.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sf. Maslu la acest lăcaș de cult.
După slujbă, credincioșii vor putea asculta un concert de pricesne susținut de cenaclul Lumină Lină, din Sibiu, condus de părintele Cătălin Dumitrean.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor să doneze, dar nu o pot face în timpul săptămânii, pot veni sâmbăta aceasta, la sediul CRTS din strada Nicolae Iorga, între orele 8.30 -13.00.
În paralel, se va desfăşura si o acţiune de informare și recrutare de donatori de celule stem.

Românii vor da ceasurile cu o oră înainte în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Astfel, România va trece la ora de vară, iar ora 3 va deveni ora 4.
Măsura se aplică în România din anul 1979 şi permite folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.
Trecerea la ora de vară a fost unul dintre cele mai discutate subiecte anul trecut, atât la nivel european, cât și în România, dar din cauza pandemiei, nu s-a luat încă nicio decize în acest sens.

ANM a emis o informare meteorologică de precipitații, intensificări ale vântului și vreme deosebit de rece.
Aceasta este valabilă până mâine dimineață la ora 10.00.
În intervalul menționat, vor fi precipitații, mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare în majoritatea regiunilor, iar vântul va avea intensificări, local și temporar, cu viteze în general de 45…55 km/h.
Vremea se va menține deosebit de rece, cu temperaturi preponderent negative în cursul nopților și al dimineților.

Structura anului școlar în curs se va modifica în învățământul preuniversitar.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că ia în considerare, în actualul context epidemiologic, extinderea vacanţei de primăvară din 2 aprilie în 4 mai, astfel încât aceasta să includă Paştele catolic şi pe cel ortodox şi să se reducă mobilitatea în perioada lunii aprilie.
De asemenea, Evaluarea națională se amână pentru 5-8 iulie, iar admiterea în liceu se va face după 8 iulie.
Examenul de Bacalaureat se va desfășura în datele deja stabilite.
Semestrul al doilea se va încheia pe 2 iulie în loc de 18 iunie, cu excepţia claselor a VIII-a şi a XII-a şi a celor din învăţământul profesional şi tehnic, a mai spus ministrul Educaţiei.

Astăzi este Ziua Mondială a Tuberculozei.
Data marchează ziua din 1882 când doctorul Robert Koch a anunțat că a descoperit bacteria care provoacă TBC, ceea ce a deschis calea spre diagnosticarea și vindecarea acestei boli.
În România, numărul pacienţilor cu tuberculoză a scăzut semnificativ în ultimii ani, dar boala face încă victime an de an şi în ţara noastră.
Anul trecut, peste 1 milion de bolnavi de TBC nu au avut acces la tratament din cauza pandemiei.
Respectarea măsurilor sanitare specifice acestei perioade limitează şi răspândirea tuberculozei, spun medicii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept