Știri 15 martie 2021

Astăzi, în Biserica Ortodoxă începe Postul Mare.
Este cel mai aspru şi cel mai lung dintre posturile rânduite de biserică.
El ne aduce aminte de cele 40 de zile pe care Mântuitorul le-a postit în Muntele Carantaniei, înainte de a ieşi la propovăduire, dar şi de toate perioadele de 40 de zile mai însemnate din istoria Vechiului Testament.
Durata totală a postirii este de 48 de zile, până la Duminica Învierii Domnului, deoarece după Postul Mare urmează Săptămâna Patimilor.
În tot acest timp, credincioşii consumă alimente de post şi participă la slujbele special rânduite în biserică pentru această perioadă.
Dezlegări la peşte vor fi numai de sărbătoarea Buneivestiri, pe 25 martie şi în Duminica Floriilor, pe 25 aprilie.

În Postul Mare credincioşii pot participa la slujbele speciale rânduite de Biserică.
Acestea încep chiar din această seară, cu slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, slujbă ce va fi săvârşită în primele 4 zile ale acestui post.
La catedrala arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Canonului de la ora 17.
Miercuri și vineri, Ierarhul nostru va săvârşi Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite, de la ora 8, la Catedrala arhiepiscopală.
Slujba Canonului cel Mare este un imn liturgic dedicat pocăinţei pe care suntem datori să o facem faţă de Dumnezeu, din cauza păcatelor şi greşelilor noastre.
De asemenea, o altă slujbă specială din acest post va fi şi slujba deniilor din a 5-a şi ultima săptămână a postului, cea a Patimilor Domnului.
Slujba Canonului cel Mare se va transmite în direct la postul nostru de radio și video pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.

Arhiepiscopia Tomisului desfășoară o campanie umanitară intitulată ”Foamea nu așteaptă! Hrănește-ți aproapele!”.
Astfel, cei care iau masa la restaurant, pot comanda unul sau mai multe meniuri pentru oamenii nevoiași, în schimbul sumei de 21 de lei.
Voluntarii campaniei vor avea grijă ca hrana să ajungă la un pensionar sărac sau un copil flămând.
Restaurantele incluse în proiect sunt Curtea Brâncovenească, Dorna și Foarte Tare.
În cazul Cantinei Sociale a Arhiepiscopiei Tomisului pot fi donați 21 de lei, prețul unui meniu, în contul Asociației Samarineanul Milostiv.
Coordonatorul campaniei este consilierul Departamentului Social-Misionar al Arhiepiscopiei, pr. Jean Ion.

Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanța lansează astăzi un nou proiect social, „Joia bucuriei”.
Concret, în fiecare zi de joi din Postul Mare, parohia dorește să ajute cu alimente neperisabile, produse de igienă şi haine o familie cu mulți copii sau bătrâni neputincioși.
Astfel, preoții îndeamnă credincioșii să îi ajute pe cei defavorizați, sprijinind proiectul parohiei.

Astăzi este Ziua Mondială a Consumatorilor.
Aceasta a fost declarată de către Organizaţia Internaţională a Uniunilor de Consumatori.
Potrivit rezoluţiei ONU din anul 1985, consumatorul trebuie protejat de pericolul de a achiziţiona produse ce îi pot afecta viaţa, sănătatea și siguranţa.
În România sunt recunoscute mai multe drepturi de bază ale consumatorilor şi anume dreptul la protecţia vieţii, sănătăţii şi securităţii, dreptul la informare şi la educare, dreptul de acces neîngrãdit la pieţele de produse şi servicii, precum şi dreptul la despãgubire şi la reprezentare.
Combaterea poluării cu plastic este tema aleasă anul acesta.
Peste jumătate dintre consumatori la nivel global au devenit mai preocupaţi de mediu în urma pandemiei şi aproape 74% din oameni sunt dispuşi să cheltuiască mai mult pe ambalaje durabile.

Noile măsuri impuse de prelungirea stării de alertă în România au intrat în vigoare.
Cea mai importantă este cea referitoare la restricţia privind circulaţia pe timp de noapte începând cu ora 22.00, faţă de 23.00, cât era până acum.
Şeful Executivului a explicat că modificarea orei privind restricţia referitoare la deplasarea în afara domiciliului a ţinut cont, în primul rând, de măsurile adoptate de alte state europene.
Totodată, s-a propus limitarea gradului de ocupare a spaţiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora, pentru spaţiile din localităţi sau zone în care se practică schiul sau alte sporturi de iarnă.

Înscrierea pentru clasa pregătitoare începe din 29 martie.
Ministerul Educației a publicat calendarul şi metodologia de înscriere la clasa pregătitoare.
Copiii care împlinesc 6 ani între 1 septembrie și 31 decembrie nu mai au nevoie de evaluarea psihosomatică, le va fi suficientă recomandarea de la grădiniță.
Excepție vor face copiii care n-au frecventat grădinița sau care se întorc din străinătate.
Pentru înscriere la clasa pregătitoare părinții vor avea nevoie și de avizul medicului de familie.

ANM a emis o avertizare cod galben de ploi, ninsori și viscol în majoritatea regiunilor țării.
Aceasta este valabilă până miercuri, la orele 17.00.
Temporar vor fi precipitații în toate regiunile, local însemnate cantitativ în sud, est, centru și la munte.
Se vor acumula cantități de apă de peste 25…30 l/mp și, pe arii restrânse, 40…60 l/mp.
Vor fi ploi, mai ales averse cu descărcări electrice, în această după-amiază, în sud-est, ce se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare.

Astăzi începe a treia etapă a campaniei de vaccinare.
Persoanele care doresc să se vaccineze se vor putea programa doar în baza unei liste de așteptare care va fi deschisă în fiecare centru de imunizare.
Autoritățile au decis ca românii eligibili în această etapă care locuiesc în localitățile cu incidența peste 4,5 cazuri la mia de locuitori să fie vaccinați cu prioritate.
În etapa a treia de vaccinare se pot înscrie toți românii cu vârsta peste 16 ani și indiferent de domeniul în care lucrează.
Vor avea în continuare prioritate vârstnicii peste 65 de ani și bolnavii cronici.
O persoană nu se va putea înscrie pe mai multe liste de așteptare și nici nu va putea să-și aleagă serul pentru imunizare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept