Știri 9 martie 2021

Biserica Ortodoxă îi cinsteşte astăzi pe Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia.
Aceştia erau soldaţi romani, greci şi armeni, care se aflau detaşaţi în Armenia, pe vremea împăratului roman Liciniu.
Deoarece au refuzat să se închine idolilor, guvernatorul Armeniei i-a închis timp de 8 zile, după care i-a condamnat la moarte prin îngheţare în lacul Sevastia.
Prin puterea lui Dumnezeu, apa lacului s-a dezgheţat şi peste capetele martirilor s-au coborât 40 de cununi strălucitoare.
Potrivit tradiţiei populare, gospodinele creştine pregătesc preparate specifice în forma cifrei 8, care simbolizează Ziua Învierii.
Totodată, astăzi este și Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia în această noapte, de la ora 23.30, Acatistul Acoperământul Maicii Domnului la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Dorna Arini, județul Suceava.
Maine, zi aliturgică, ierarhul nostru va oficia, de la ora 7.00, slujba Ceasurilor și Obednita, la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Dorna Arini, iar de la ora 18, Taina Sfântului Maslu, la acest lăcaș de cult.
Joi, de la ora 7.30, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Crucea județul Constanța, apoi va prezida sinaxa stareților din eparhie.

18 treceri de pietoni din Constanța au fost iluminate suplimentar.
Este vorba despre un sistem de iluminat care conţine, pe consola de pe fiecare sens de circulaţie, două proiectoare cu led, două avertizoare cu lumină intermitentă şi un proiector led în dreptul indicatorului de trecere de pietoni.
În această perioadă, s-a acționat la trecerile de pietoni de pe Șoseaua Mangaliei, Strazile Baba Novac, Soveja și Dezrobirii, Bdele Aurel Vlaicu și I. C. Brătianu.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea bugetului de stat pe anul 2021 și pe cea a asigurărilor sociale.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, investiţiile, reformele şi creşterea economică sunt pilonii pe care este construit bugetul pentru acest an.
Sunt alocate sume semnificative pentru investiţii în infrastructura de transport, spitale şi şcoli, dar şi pentru continuarea campaniei de vaccinare.

Două treimi din pădurea tropicală au fost distruse sau degradate la nivel global.
Oamenii au degradat sau distrus aproximativ două treimi din suprafaţa originală a pădurii tropicale din lume, arată noi date, ce trag un semnal de alarmă asupra faptului că această barieră naturală cheie împotriva schimbărilor climatice dispare rapid.
Vegetaţia densă a pădurii tropicale reprezintă cel mai mare rezervor viu de carbon, iar pierderea pădurilor duce la creşterea emisiilor ce contribuie la încălzirea climatică.
Mai mult de jumătate din distrugerile înregistrate din 2002 s-au produs în Amazonia din America de Sud şi în pădurile tropicale limitrofe.

Arhiepiscopia Tomisului și Facultatea de Teologie a Universității Ovidius organizează conferința online cu tema “Străzile copilăriei”.
Evenimentul are loc cu binecuvântarea IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și are ca scop îmbunătățirea calității vieții copiilor străzii.
Moderatorul conferinței este Asist. Univ. Dr. Gianina Chirugu și vor lua cuvântul Protosinghel Maxim Vlad, părintele prof. Univ. Dr. Doru Damean, Conf. Dr. Corina Stoica Marcu și alții.
Evenimentul se va desfășura mâine de la orele 18.00 și va fi transmis live pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.

România se confruntă cu tot mai multe cazuri de violență asupra copiilor și femeilor.
Cazurile de violențe asupra minorilor s-au înmulțit în perioada pandemiei, spun specialiștii.
Izolarea a creat tensiuni în familiile supraaglomerate iar autoritățile au reacționat greoi pentru că serviciile sociale au fost supendate în lunile în care a fost instituită starea de urgență.
La Cluj-Napoca, zeci de femei au marcat 8 martie printr-un protest ca să atragă atenția asupra violenței domestice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept