Știri 3 martie 2021

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, de la ora 7.40.
De la ora 18.00, va fi prezent la emisiunea de dialog duhovnicesc cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”, de la Radio Dobrogea.
Apoi, de la ora 22.00, Ierarhul nostru va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Astăzi este Ziua Mondială a Scriitorilor.
Tot astăzi este sărbătorită și arta scrisului şi toţi cei care scriu creativ, se străduiesc să înţeleagă viaţă şi cred în libertatea cuvântului.
Evenimentul este organizat de Centrele PEN din fiecare ţară, afiliate la Organizaţia Internaţională a Scriitorilor.
Aceasta a fost creată în 1921 de un grup de scriitori englezi şi francezi pentru a celebra literatura şi pentru a promova prietenia şi cooperarea intelectuală între scriitorii de pretutindeni.
PEN Clubul Român a fost creat în anul 1923, l-a avut printre iniţiatori pe Liviu Rebreanu, şi a reunit cele mai importante nume ale literaturii române.
Numărul exact al scriitorilor din întreaga lume este necunoscut, dar este estimat între 100.000 şi 200.000.

Regulamentul de Organizare și Funcționare a Parcărilor Publice din Constanța se află în continuare în consultare publică.
Proiectul de hotărâre, în formă consolidată la data de 19 februarie, poate fi consultat pe site-ul oficial al primăriei.
Propunerile sau opiniile privind acest proiect pot fi trimise prin poștă, la sediul din Str. Ștefan Mihaileanu nr. 10 sau prin email, la adresa parcari@primaria-constanta.ro.
Materialele transmise trebuie să poarte mențiunea: „Recomandare la proiectul privind aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a Parcărilor Publice din Municipiul Constanța”.

Agenţia Europeană a Medicamentului va decide pe 11 martie asupra autorizării vaccinului Johnson & Johnson în Uniune.
Potrivit companiei, acest vaccin anti-COVID-19 a avut o eficacitate globală de 66% în testele clinice efectuate pe trei continente afectate de diferitele variante ale coronavirusului.
Este administrat într-o singură doză și are o eficacitate de 85% în prevenirea formelor grave ale bolii, conform concluziilor studiilor clinice.
Vaccinul Johnson & Johnson foloseşte un adenovirus pentru a determina un răspuns imun al organismului împotriva coronavirusului.
Spre deosebire de vaccinurile Pfizer/BioNTech şi Moderna, acesta poate fi stocat la temperatura unui frigider, ceea ce facilitează distribuţia.

Banca Naţională a României va introduce, pe 8 martie, în circuitul numismatic, o monedă din argint cu tema „100 de ani de la naşterea Mitropolitului Bartolomeu Anania”.
Potrivit unui comunicat al băncii centrale, aversul monedei redă imaginea Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2021” şi stema României. Reversul monedei prezintă portretul şi numele Mitropolitului Bartolomeu Anania şi anii între care a trăit acesta, „1921-2011”.

Ministerul Dezvoltării va elabora un plan național de consolidare a clădirilor cu risc seismic.
Noul plan va include atât locuințe, cât și centre aflate în administrarea autorităților, a spus ministrul Attila Cseke.
El a precizat că noul plan prevede o altă modalitate de finanțare și anume ca statul să plătească pentru reparații, cu condiția ca proprietarul sa nu vândă locuința sau clădirea timp de 10 ani.

Cimitirele din Biserica Ortodoxă Română vor fi sistematizate.
Sistematizarea „este un demers amplu, care cuprinde o acțiune administrativă dar și una concretă, de reparare, îngrijire, refacere a împrejmuirilor, a gărdulețelor, a elementelor degradate din monumentele funerare”, a declarat Părintele Ionuț Gabriel Corduneanu, vicar-administrativ patriarhal.
Noul Regulament al Cimitirelor din Biserica Ortodoxă Română a intrat în vigoare în data de 11 decembrie 2020.
Totodată, anul 2021 a fost proclamat de Patriarhia Română drept Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept