Știri 10 februarie 2021

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie.
Acesta a fost preot şi a trăit la sfârşitul secolului al II-lea şi începutul secolului al III-lea, când conducător al oraşului Magnezia din Asia Mică era Lucian.
În anul 202, în timpul împăratului Septimiu Sever, când s-a pornit persecuţia împotriva creştinilor, Sfântul a fost prins, adus înaintea lui Lucian şi obligat să jertfească zeilor.
Sfântul Haralambie nu a acceptat şi a fost supus la chinuri pe care le-a răbdat cu multă credinţă.
Călăii Porfiriu şi Vaptos şi trei femei care au văzut cum a răbdat chinurile Sfântul Haralambie s-au lepădat de credinţa păgână şi s-au convertit la creştinism, însă dregătorul a poruncit ca toţi să fie ucişi.
Apoi, însuşi dregătorul l-a bătut, dar îndată i-au căzut mâinile. Sfântul Haralambie s-a rugat lui Dumnezeu şi l-a vindecat pe dregător printr-o minune, iar la câteva zile acesta s-a botezat. Sfântul Mucenic Haralambie a trecut la Domnul la vârsta de 113 ani.

Cea mai mare parte a copiilor de grădiniță și a elevilor din întreaga țară s-au întors luni fizic în clase.
Scenariile de funcționare a unităților de învățământ care stabilesc categoriile de elevi care revin în bănci sunt dictate de rata de infectare cu noul coronavirus în fiecare localitate.
În aceste condiții, peste 10.000 de școli au fost în scenariul verde, aproape 6.600 în galben, iar în roșu 1.501 – a anunțat Ministerul Educației.
Potrivit Rador, sunt și 13 unități de învățământ în carantină, în timp ce 57 de școli și grădinițe continuă cursurile online din motive ce țin de infrastructură.
Astfel, merg la școală peste 2,4 milioane de elevi din totalul de aproape 3 milioane.

4 firme din 10 folosesc etichetele „eco” sau „bio” în mod fals.
Comisia Europeană atrage atenția asupra faptului că o parte dintre produsele vândute, la prețuri mult mai mari decât cele obișnuite, nu se încadrează la categoria bio sau eco.
Medicii nutriționiști susțin că teoretic, a consuma alimente eco este sănătos, pentru că ne ferește de alimente contaminate din sol sau de la suprafață.
Unii specialiști spun că nu mai au curajul să recomande alimentație bio, organică sau eco, în contextul avertizării Comisiei Europene.

Transportul gratuit pentru elevi nu se elimină.
În ceea ce privește studenții, sunt discuții la nivelul Ministerului Transporturilor pentru acces la călătorii gratuite pe calea ferată, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Declarațiile vin în contextul în care premierul Florin Cîțu ar intenționa să reducă subvenția pentru transportul studenților, care nu vor mai beneficia de transport gratuit cu trenul.

Părinţii nu sunt obligaţi să completeze formularul de consimţământ privind testarea copiilor care prezintă simptome specifice bolii COVID-19 la şcoală.
Ministrul Educației a explicat că în cazul în care părintele nu este de acord cu testarea, elevul va sta acasă 14 zile.
Ministrul a arătat că, dacă un elev testat este confirmat ca fiind infectat cu noul coronavirus, colegii care au intrat în contact cu el pot fi, de asemenea, testaţi gratuit, în cazul în care părinţii acestora sunt de acord cu testarea.

Medicii care vaccinează împotriva COVID-19 persoane neprogramate nu vor primi amenzi de 20.000 de lei.
Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății, după ce în spațiul public a fost vehiculată această informație.
Ministerul Sănătății recomandă ferm ca vaccinarea să respecte etapele așa cum sunt stabilite de legislația în vigoare.

Taximetriștii constănțeni care încalcă regulile de două ori într-un an riscă să nu mai profeseze până la trei luni.
De asemenea, dacă folosesc un aparat de taxat defect sau nefiscalizat, sunt trași pe dreapta definitiv, fără să mai aibă posibilitatea să se mai angajeze în această profesie.
Acestea sunt câteva dintre regulile drastice cuprinse în Regulamentul privind organizarea și executarea serviciului de transport în regim de taxi în municipiul Constanța.
În proiect sunt prevăzute și amenzi între 300 și 500 lei pentru taximetriști care staționează cu mașina în afara locurilor de așteptare, între 400 și 600 de lei pentru cei care nu montează ecusoanele taxi sau între 500 și 700 lei pentru transportatorii care angajează șoferi sancționați în trei rânduri diferite.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept