Știri 2 februarie 2021

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Întâmpinarea Domnului.
Această sărbătoare face parte din rândul sărbătorilor împărăteşti ale Bisericii şi prăznuieşte momentul în care Sfânta fecioară Maria, la 40 de zile de la naşterea pruncului Iisus, vine la templul din Ierusalim, conform rânduielilor Vechiului Testament.
La templu, pruncul Iisus a fost întâmpinat de către dreptul şi bătrânul Simeon, căruia i se vestise de către Duhul Sfânt că nu va vedea moartea până ce nu va vedea pe Hristos, după cum ne relatează Sfântul evanghelist Luca.
Atunci dreptul Simeon a rostit frumoasa rugăciune ce se rosteşte în biserică la slujba vecerniei „Acum slobozeşte pe robul Tău Stăpâne”, şi totodată a profeţit sfintei Fecioare Maria suferinţele prin care va trece la patimile lui Hristos.
Prima atestare documentară a acestei sărbători se găseşte în însemnările de călătorie ale pelerinei Egeria, care scrie că sărbătoarea se ţinea prin anii 382-384, la Ierusalim, la 40 de zile de la Naşterea Domnului.
Ziua următoare acestei sărbători, 3 februarie, este ziua în care Biserica Ortodoxă cinsteşte pe dreptul şi bătrânul Simeon împreună cu sfânta proorociţă Ana, cele două personaje care au luat parte la momentul Întâmpinării Domnului.

România este pe locul al treilea în Uniunea Europeană în privinţa abandonului şcolar.
În zonele rurale, mai puțin de 40 la sută dintre copii nu mai merg la cursuri.
În aceeași situație se află și țări ca Malta, Spania sau Italia.
În plus, în România scade demografia, iar specialiștii cred că în următorii 40 de ani, numărul de preşcolari şi şcolari va rămâne la 2,1 milioane.
Pe grupe de vârste, cea mai mare scădere ar urma să se înregistreze la copiii de 3-5 ani, care vor fi cu aproximativ jumătate mai puţini decât în prezent.

CT BUS anunță publicul călător că graficul pentru circulația autobuzelor are un nou format.
Zilnic, pe paginile de Facebook și Instagram ale CT BUS pot fi găsite informații detaliate despre trasee: programul de circulație, dar și detalii legate de liniile suspendate sau pe al căror traseu circulația este îngreunată din diverse motive.
De asemenea, cu ajutorul aplicației CT BUS, pot fi achiziționate bilete de transport public prin SMS.

De joi, în centrele de vaccinare din România va fi administrat și serul produs de compania Moderna, pe lângă cel de la Pfizer/BioNTech.
Potrivit specialiștilor, eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași.
Până în prezent, în România au ajuns două tranșe din vaccinul Moderna, fiind disponibile astfel peste 35.600 de doze.
Cu toate acestea, compania americană a anunțat că va diminua cantitățile de vaccin pe care le va livra României, ceea ce a pus autoritățile în situația de a regândi planul de imunizare.

Pensiile vor rămâne la nivelul stabilit pentru 1 ianuarie 2021.
Potrivit premierului Florin Cîțu, pensiile au crescut cu 14% și astfel, sunt mai mari ca anul trecut.
Cheltuielile cu pensiile cresc în acest an cu aproape 8 miliarde de lei.

România este primul loc în Uniunea Europeană la capitolul case supraaglomerate.
Ultimul raport Eurostat pe această temă arată că fiecarui român îi revine în medie o cameră, în vreme ce în țări precum Belgia sau Luxemburg media este de 2,2 camere pentru fiecare locuitor.
De asemenea, unul din 4 români trăiește în condiţii severe de sărăcie.
Statisticile arată că o treime dintre case sunt fără grup sanitar, iar în cazul a 40% dintre gospodării e nevoie de reparaţii curente sau capitale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept