Știri 26 ianuarie 2021

Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei.
Mitropolitul Iosif Naniescu s-a născut în Basarabia, ca fiu al preotului Anania Mihalache și al soției sale, Teodosia, din satul Răzălăi, ținutul Soroca, la 15 iulie 1818, primind la botez numele Ioan.
A primit de la episcopul Chesarie al Buzăului, numele de Iosif, după numele întâiului episcop al Argeșului.
A fost hirotonit episcop vicar al Mitropoliei Țării Românești, cu titulatura Iosif al Mirelor, urmând cu vrednicie faptelor Sfântului Ierarh Nicolae.
În anul 1873 a fost ales episcop al Argeșului, iar peste doi ani, mitropolit al Moldovei.
Sf. Iosif a încheiat zidirea Catedralei mitropolitane din Iași în anul 1886, începută de fostul mitropolit Veniamin Costachi.
A păstorit cu multă vrednicie Mitropolia Moldovei vreme de douăzeci și șapte de ani și s-a mutat la Domnul în anul 1902, în ziua de 26 ianuarie.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul Sfinților în anul 2017.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor să doneze și nu o pot face în cursul săptămânii, pot veni sâmbăta aceasta, la sediul CRTS Constanța din strada Nicolae Iorga, între orele 8.30 – 13.00.
În paralel, se va desfășura o acțiune de informare și recrutare donatori de celule stem.

Numărul de Whatsapp al Poliției Locale Constanța nu va mai fi valabil, de la 1 februarie.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că aplicația WhatsApp folosită de către Direcția Generală Poliția Locală în preluarea solicitărilor primite de la cetățeni nu respectă prevederile legale în vigoare.
Până la implementarea unei noi alternative, dispeceratul Poliției Locale preia permanent solicitările constănțenilor la numărul de telefon 0241/484205.
Totodată, sesizările pot fi transmise în scris sau prin intermediul poștei electronice la adresa de email poliția.locală@primăria-constanta.ro sau primarie@primaria-constanta.ro.

La Constanţa continuă verificările pentru prevenirea şi limitarea răspândirii noului coronavirus.
Zilele trecute, în cadrul unei acţiuni de amploare, poliţiştii au aplicat 26 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 11.000 de lei.
Un operator economic cu activitate în domeniul jocurilor de noroc a fost sancţionat cu 2.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind suspendarea temporară a activităţilor comerciale.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va decide săptămâna aceasta dacă se impune sau nu reluarea activităţii la interior pentru restaurante şi case de jocuri de noroc la 30% din capacitate.

Bulgaria va face teste pentru diagnosticarea COVID-19 tuturor persoanelor care sosesc în ţară.
Măsura vine în încercarea de a opri răspândirea unei variante mai contagioase de coronavirus, a anunţat ministrul sănătăţii Kostandin Anghelov.
Autorităţile de sănătate publică bulgare spun că au înregistrat până acum opt cazuri ale noii variante care a fost identificată pentru prima dată în Marea Britanie.
Ţara a înregistrat o scădere semnificativă a noilor infecţii în ultimele săptămâni şi intenţionează să relaxeze unele restricţii şi să redeschidă şcolile secundare, centrele comerciale şi sălile de sport din 4 februarie.

Anul acesta nu se va introduce nici o formă de taxă auto.
Declarația a fost făcută de ministrul mediului care a adăugat că niciodată nu se va mai introduce o taxă auto sub forma în care a existat, sugerând că soluțiile pentru reducerea poluării sunt la nivel local.
Ministrul a subliniat că se va extinde numărul staţiilor de măsurare şi de monitorizare a poluării aerului în toate centrele urbane.
La Galați, pentru a încuraja mijloacele de transport nepoluante, administrația locală a majorat taxa auto locală cu 55%, dar decizia a dus la proteste în stradă.

Maramureșul și Bucovina au fost recomandate de ziarul New York Times ca destinații de vacanță pe timp de pandemie.
Topul a fost realizat în urma unei analize efectuate la sugestiile a peste 2.000 de cititori.
Lista are 52 de locuri din întreaga lume, iar Maramureșul, alături de Bucovina, sunt singurele zone din România aflate pe această listă.
Cele două zone turistice sunt recomandate și apreciate pentru modul de viață rustic și păstrarea tradițiilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept