Ştiri 16 mai 2011

Moaştele Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor sosi la Constanţa.
Evenimentul este prilejuit de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi mama sa Elena, ocrotitorii spirituali ai municipiului Constanţa.
Sfintele moaşte vor sosi vineri, la orele 17. 00, la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, unde va fi oficiată slujba vecerniei.
Apoi, sfintele moaşte, alături de moaştele Sfinţilor Pantelimon, Epictet şi Astion, vor pleca în procesiune către biserica „Sfinţii Împăraţi” din Constanţa.
Sâmbătă, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului vor oficia sfânta liturghie arhierească, de la ora 9, cu prilejul hramului bisericii.
După slujbă, moaştele Sfintei Împărătese Elena se vor întoarce la Mânăstirea Curtea de Argeş, din Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.

Mâine la Constanţa începe Festivalul naţional al artei corale.
Evenimentul se află la cea de a 10-a ediţie şi va avea loc la Casa de Cultură, de la ora 17.30.
Festivalul va fi deschis de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi este structurat pe două secţiuni: muzică bisericească şi prelucrări din folclor.
În program, vor concerta şapte coruri naţionale şi ca invitat special, un cor din Grecia, care va concerta joi, de la ora 18, pe scena Colegiului Naţional de Artă „Regina Maria, din Constanţa.
Acompaniamentul va fi susţinut de o orchestră alcătuită din cadre profesorale ale Colegiului Naţional de Artă Regina Maria şi artişti ai Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa.

Biletele CFR şi Metrorex se vor scumpi din nou.
Guvernul a garantat FMI că până cel târziu la sfârşitul lunii august va modifica legislaţia astfel încât să permită regiilor de transport CFR Călători şi Metrorex să majoreze tarifele cu mai mult decât rata inflaţiei.
Cea mai recentă scumpire a biletelor la CFR Călători şi Metrorex a avut loc în luna septembrie 2010.

Guvernul va desfiinţa în vară 7.000 de posturi.
Potrivit negocierilor cu FMI, companiile vizate sunt cele energetice, societăţile feroviare şi Poşta Română.
De asemenea, Executivul va reduce costurile de funcţionare ale acestora prin renegocierea contractelor aflate în derulare.
Posturile vor fi desfiinţate până la sfârşitul lunilor iunie-septembrie, ţinându-se cont şi de “plecări voluntare” din companiile de stat.

Comisia Europeană a obligat Guvernul să modifice din nou legislaţia muncii.
Modificările presupun suplimentarea cu o lună a perioadei în care angajaţii care lucrează peste durata normală a timpului de muncă beneficiază de ore libere şi extinderea cazurilor în care pot fi încheiate contracte de muncă pe durată determinată.
De asemenea, durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
Modificările vor fi introduse până în toamna acestui an.

Consiliul Europei vrea să interzică telefoanele mobile şi reţelele wireless, în şcoli.
Acesta a ajuns la concluzia că noile tehnologii pot avea efecte dăunătoare asupra copiilor.
Oficialii europeni nu sunt de acord nici cu monitoarele pentru bebeluşi, deoarece radiaţiile electromagnetice emise de dispozitivele wireless pot cauza cancer şi pot avea efecte negative asupra dezvoltării creierului.
Concluziile oficialilor europeni contrazic un raport anterior al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în care se afirma că expunerea la câmpurile electromagnetice nu pune în pericol sănătatea oamenilor.

Persoanele fizice autorizate vor putea să angajeze cu contract de muncă.
Potrivit unui act normativ, persoana fizică nu va fi considerată un angajat al unor terţe persoane cu care colaborează, chiar dacă respectiva colaborare este exclusivă.
Ordonanţa este argumentată prin necesitatea luării în regim de urgenţă a unor măsuri de stimulare a mediului de afaceri şi mărirea ritmului de creştere economică prin suplimentarea veniturilor la bugetul de stat şi plata contribuţiilor aferente.

România va exporta gaze de anul viitor.
Guvernul s-a angajat că va lua toate măsurile pentru ca România să poată exporta gaze prin Ungaria până la sfârşitul anului 2012.
Sistemul naţional de gaze este conectat cu cel ungar prin conducta Arad-Szeged, pusă în funcţiune în luna octombrie 2010.
Prin acest gazoduct, România poate în prezent doar să importe gaze, însă în urma unor investiţii va fi posibil şi exportul.

Bugetarii vor recupera diferenţa de 15% la 1 ianuarie 2012.
Aceasta a fost declaraţia ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, care a adăugat că pensiile vor creşte cu rata inflaţiei, plus 50% din creşterea salariului mediu.
Ministrul a mai spus că aceste lucruri sunt certe, deoarece se află în strategia fiscal-bugetară pe anul viitor.

Subvenţiile la căldură vor fi stabilite până la sfârşitul verii.
Potrivit premierului Emil Boc, persoanele cu venituri mici vor fi ajutate în continuare de către stat pentru plata facturii la energia termică.
Totodată, premierul a subliniat că persoanele care au venituri mari nu mai pot primi acelaşi nivel al subvenţiei ca şi cei care au venituri minime pe economie sau un salariu până în 1.000 de lei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept