Știri 18 ianuarie 2021

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși mâine Sf. Liturghie, de la ora 7.45, la Catedrala arhiepiscopală.
De la ora 23.00, va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Dorna Arini, județul Suceava.
Joi, de la ora 7.45, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
De la ora 18.00, va fi prezent la emisiunea de dialog duhovnicesc cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”, de la Radio Dobrogea.

Peste 340 milioane de creştini au fost „puternic persecutaţi” anul trecut.
Fenomenul a fost accentuat de pandemie, potrivit unui raport al Open Doors International, o reţea mondială de ONG-uri creştine.
Organizaţia, care monitorizează toate incidentele, de la „opresiunea zilnică discretă” până la „violenţele cele mai grave”, trage un semnal de alarmă cu privire la extinderea fenomenului care se datorează fie „naţionalismului religios”, în special în Asia, fie „extremismului islamic”, care se manifestă în Africa.

În peste 3.000 de localități în România este încălcat dreptul elevilor la burse școlare.
Cu excepția Capitalei și a județelor Constanța și Ilfov, niciun alt județ nu depășește 20% din unitățile administrative care să ofere integral burse școlare.
În Capitală, bursele pentru performanță pot ajunge și la 1.000 de euro pe semestru.
Guvernul are obligația ca, anual, să adopte prin hotărâre cuantumul minim al celor 4 tipuri de burse pentru elevi.
Până acum, la nivel național, valoarea minimă este de 100 de lei pe lună pentru fiecare tip de bursă.

Combustibilii se scumpesc din nou.
Motorina a atins pragul psihologic de 5 lei pe litru la pompă, iar benzina se apropie de acest prag.
Potrivit analiștilor economici, cauzele scumpirilor sunt majorarea accizei de către guvern la începutul anului și creșterea cotațiilor barilului de petrol la bursele mondiale.
La 1 ianuarie 2021, guvernul a actualizat acciza cu rata inflaţiei şi cursul leu-euro, ceea ce a condus, potrivit estimărilor, la o creștere cu 6 bani a prețului pentru un litru de carburant.

Atenție la site-urile care propun vânzarea de vaccinuri anti-covid sau programări în avans pentru imunizare!
Interpol îndeamnă la vigilență și spune că astfel de falsuri pe Internet s-au înmulțit în ultima perioadă.
Zeci de doze de vaccin anti-covid apar la vânzare în Franța, pe diferite site-uri de proveniență dubioasă.
Un alt pericol este cel al site-urilor care propun programări pentru cei care vor să se vaccineze mai repede. Interpol a identificat peste 3.000 de astfel de site-uri.
Specialiștii Interpol sunt de părere că piața unor astfel de platforme online este înfloritoare și că vaccinurile reprezintă o țintă privilegiată pentru criminalitatea organizată.

Organizația Mondială a Sănătății se pronunță împotriva pașapoartelor de vaccinare, cel puțin pentru moment.
După ședința comisiei de urgență a experților OMS, aceștia au declarat la Geneva că nu există date suficiente privind eficacitatea vaccinului, astfel că nu este cert dacă o persoană vaccinată mai poate răspândi virusul.
În plus, spun experții, vaccinul nu este încă accesibil în multe zone din lume, deci condiționarea călătoriilor de un asemenea pașaport de vaccinare nu poate fi, deocamdată, o idee viabilă.

Țara noastră se află sub informare meteorologică de vreme geroasă.
Aceasta este valabilă până miercuri dimineață, la ora 10.00.
Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -10 grade și se vor încadra, în general, între -18 și -8 grade.
Maximele diurne vor fi preponderent negative și se vor situa, în general, între -10 și 0 grade.
Local se va semnala polei.

Primăria Constanța a început distribuirea gratuită a celor 200.000 de măști de protecție primite ca donație din partea orașului taiwanez Kaohsiung.
Donația a fost anunțată la finalul anului trecut, iar măștile vor fi distribuite către persoanele din categorii defavorizate precum beneficiarii cantinelor de ajutor social și ai căminului pentru persoane vârstnice, dar și seniorii premiați de Primărie cu ocazia împlinirii vârstei de 80, 90 și 100 de ani și cei care celebrează 50 de ani de căsătorie.
Totodată, măștile vor fi distribuite în piețele agro-alimentare și cetățenilor care accesează serviciile de stare civilă și evidența populației, cât și pe cele ale SPIT.
Personalul din învățământul preuniversitar de la nivelul municipiului Constanța va beneficia, de asemenea, de această sponsorizare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept