Știri 15 ianuarie 2021

Biserica Ortodoxă îl va cinsti duminică pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, slujba Vecerniei la biserica Sf. Antonie cel Mare din Năvodari, de la ora 17.
Tot mâine, de la ora 22, Ierarhul nostru va oficia Acatistul Învierii Domnului și Acatistul Sf. Antonie cel Mare, la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” din Constanţa, în spatele „Galeriilor Soveja”, de la ora 8.30.

Astăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea poetului naţional, prozatorului şi jurnalistului Mihai Eminescu.
Marele poet s-a născut la 15 ianuarie 1850 la Botoşani şi a fost considerat drept cel mai important scriitor romantic din literatura română, supranumit şi „luceafărul poeziei româneşti”.
Poetul a studiat la Viena si Berlin si a debutat în anul 1866 cu poezia intitulată “La mormântul lui Aron Pumnul”.
Printre operele sale, cele mai importante se numără poeziile Luceafărul, Revedere, Scrisoarea a 3-a sau basmul Făt-Frumos din Lacrimă.
Tot astăzi este celebrată şi Ziua Culturii Naţionale.
Aceasta a fost decretată oficial printr-o lege promulgată în anul 2010.
Cu acest prilej, de la ora 12.00, la statuia lui Mihai Eminescu, de pe faleza Cazinoului Constanța, va avea loc un eveniment dedicat Poetului Național.
De la ora 16.00, în parcul mănăstirii Dervent, la monumentul lui Mihai Eminescu, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de pomenire a poetului, urmată de un recital de poezie și cântece din lirica eminesciană.

Arhiepiscopia Tomisului și ASCOR Constanța organizează o seară filocalică.
Tema o constituie ”Smerenia, temelia mântuirii noastre. Sfântul Antonie cel Mare, model al smereniei desăvârșite.” și va fi susținută de pr. Stelian Costea, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Evenimentul se va desfășura online, duminică, de la orele 17.00 și va fi transmis live pe paginile de Facebook ale Arhiepiscopiei Tomisului, ASCOR Constanța și Lumina Cuvântului.

Majoritatea şcolilor se vor redeschide din 8 februarie.
Declarația a fost făcută de preşedintele Klaus Iohannis care a precizat că astfel se revine la sistemul în care se ţine cont de evoluţia pandemiei în fiecare localitate.
El a explicat că în localităţile încadrate în scenariul verde toţi copiii merg la şcoală, în cel galben – grădiniţele, clasele I-IV, VIII şi XII, iar în cel roşu la început rămân acasă copiii din clasele V-VIII şi cei de liceu, dar continuă să meargă cei de la grădiniţă şi clasele primare.
Potrivit șefului statului, o decizie finală va fi luată pe 2 februarie.

Tot mai multe persoane fără adăpost se îndreaptă spre centrele sociale, în condițiile în care temperaturile continuă să scadă.
În Constanța, Centrul permanent pentru persoanele fără adăpost „Sfânta Filofteia” poate găzdui 25 de persoane, cu respectarea măsurilor de distanțare fizică impuse de contextul actual.
Persoanele fără adăpost beneficiază de apă caldă, căldură, hrană și haine de schimb.
Reprezentanţii Primăriei precizează că este obligatoriu ca oamenii să vină prin Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Constanța cu o fișă pe care să fie specificat apt pentru colectivitate, cu rezultatul negativ al testului rapid Covid -19 și să nu necesite îngrijire medicală.

Astăzi începe a doua etapă de imunizare anti-COVID.
Aceasta este destinată persoanelor de peste 65 de ani, pacienţilor cronici şi angajaţilor din domeniile esenţiale. Programările se pot face de la ora 15 fie pe site-ul programare.vaccinare-covid.gov.ro, fie prin medicul de familie sau prin aparținători.
Imunizarea începe în centrele medico-sociale, iar celelalte categorii de persoane vor fi programate de luni, 18 ianuarie.

Primăria vine în sprijinul constănțenilor care doresc să se vaccineze, dar care nu se pot deplasa.
În pregătirea etapei a doua de vaccinare, Comitetul Local pentru Situații de Urgență a hotărât ca transportul persoanelor nedeplasabile din municipiul Constanța către și de la centrul de vaccinare să fie asigurat prin serviciul „Ability Taxi“, care este la dispoziția constănțenilor prin Direcția Generală de Asistență Socială.
Programarea transportului se va face la numărul de telefon al dispeceratului „Ability Taxi“ – 0241.48.20.31, după următorul program: de luni până joi, între orele 08:00-16:30 și vineri, în intervalul orar 08:00- 14:00.
Prin serviciul „Ability Taxi“, Primăria Constanța oferă transport gratuit, cu o mașină special adaptată, persoanelor cu dizabilități.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept