Știri 13 ianuarie 2021

Biserica Ortodoxă Română îi cinsteşte astăzi pe Sfinţii Mucenici Ermil şi Stratonic.
Aceştia au trăit în ţinutul Iliricului şi al Dunării de Mijloc, pe vremea persecuţiilor împotriva creştinilor declanşate de împăratul Licinius.
Diaconul Ermil a fost dus la împărat şi acuzat că este creştin, motiv pentru care a fost întemniţat.
Stratonic era însă temnicerul care îl păzea şi s-a convertit şi el la creştinism.
Împăratul a aflat aceasta şi a poruncit ca cei doi să fie duşi la judecată şi apoi chinuiţi.
În cele din urmă, împăratul a hotărât moartea lor prin înec în apropierea cetăţii Singidunum, Belgradul de astăzi.

Arhiepiscopia Tomisului și ASCOR Constanța organizează o seară filocalică.
Tema o constituie ”Smerenia, temelia mântuirii noastre. Sfântul Antonie cel Mare, model al smereniei desăvârșite.” și va fi susținută de pr. Stelian Costea, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Evenimentul se va desfășura online, duminică, de la orele 17.00 și va fi transmis live pe paginile de Facebook ale Arhiepiscopiei Tomisului, ASCOR Constanța și Lumina Cuvântului.

Cânii fără stăpân capturați, nu vor mai fi eutanasiați.
Procedura de adopție a câinilor fără stăpân aflați în biobaza municipiului Constanța a fost reluată.
În prezent, Serviciul de Gestionare a Animalelor Abandonate din Primăria Constanța este în proces de reorganizare.
La finalul proiectului, biobaza din Constanța va avea o capacitate dublă, de 500 de locuri, spune viceprimarul Ionuț Rusu.
Acesta a mai precizat că toate cazurile urgente, care implică animale agresive, pot fi sesizate la 112.

Peste patru mii de constănțeni s-au vaccinat, până în prezent, împotriva COVID.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică din Constanța, 4.195 de doze au fost administrate angajaților din sistemul sanitar și psihologilor din județul Constanța.
Etapa I a campaniei de imunizare continuă, în timp ce se fac pregătiri pentru cea de-a doua etapă.
În prezent, inspectorii DSP verifică și autorizează centrele de vaccinare care vor funcționa în județ.
Cele mai mari vor fi amenajate la Spitalul Militar Mobil de pe stadionul Portul și la Pavilionul Expozițional.

Starea de alertă se prelungește cu 30 de zile, de astăzi.
Potrivit unei informări de presă a executivului, hotărârea a fost adoptată în forma introdusă pe agenda şedinţei de guvern.
Astfel, purtarea măştii de protecție rămâne obligatorie în spațiile publice, la locul de muncă, în spațiile comerciale și în mijloacele de transport în comun.
Rămân valabile și interdicțiile privind organizarea și desfășurarea mitingurilor, demonstrațiilor sau concertelor, dar și regulile referitoare la activitățile culturale, artistice și sportive.
Potrivit hotărârii amintite, activitatea cultelor religioase se desfășoară în interiorul sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară.

Constănțenii care dețin autorizație pentru rezervarea unui loc de parcare au termen până la 31 martie să plătească taxa aferentă acestuia.
Persoanele fizice trebuie să achite 208 lei pentru prelungirea autorizației, iar persoanele juridice vor plăti 934 de lei/an sau 156 de lei/lună pentru autoturisme.
În cazul în care taxa nu este achitată până la 31 martie, autorizația poate fi anulată, iar locul de parcare redistribuit dacă pentru parcarea respectivă mai există alte cereri depuse.

Anul 2020 a fost la fel de călduros ca 2016.
Serviciul Uniunii Europene pentru modificări climatice, Copernicus, a comunicat că temperatura la nivel global în anul 2020 a fost cu 1,25 grade Celsius peste media pe termen lung. Unul dintre factorii care a contribuit la acest lucru a fost încălzirea înregistrată în Arctica şi Siberia.
În unele regiuni, media temperaturilor anuale a fost cu 6 grade Celsius mai ridicată decât cea pe termen lung.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept