Știri 5 ianuarie 2021

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat în această dimineață Sf. Liturghie și slujba de sfințire mare a apei, la catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
Apa sfințită va fi îmbuteliată, pe parcursul zilei, în 120.000 de PET-uri ce vor fi oferite mâine credincioşilor constănţeni.
De la ora 14, va fi prezent la biserica Adormirea Maicii Domnului din localitatea Hârșova.
De aici se va pleca în procesiune la malul Dunării, unde va fi săvârșită slujba de Sfinţire Mare a apei.
Apoi, ierarhul va arunca 3 cruci în apa Dunării, ce vor fi recuperate de către tineri curajoși.
Mâine, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.30 Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală, apoi de la ora 11.00, se va merge în procesiune până la Cazinou, unde ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia slujba de Sfinţire Mare a apei, la sfârșitul căreia arhiepiscopul va arunca 3 cruci în apele mării.
Apoi, de la ora 14.45, va oficia slujba de Sfințire Mare a apei la debarcaderul din orașul Ovidiu.
Tot mâine, de la ora 17.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din localitatea Techirghiol.
Joi, de la ora 8.30, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Ioan Botezătorul”, din Constanța, zona Cora Brătianu cu prilejul hramului.

ANRE prelungeşte termenul până la care pot fi încheiate contractele la energie.
Este vorba despre perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte pe piaţa concurenţială cu furnizorul lor, care se prelungeşte până la 31 martie, urmând ca acel preţ din oferta concurenţială să se aplice cu data de 1 ianuarie.
Reamintim că piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată la 1 ianuarie.
Începând cu această dată consumatorii care erau până acum în regim reglementat vor plăti preţuri mai mari cu 13-26%, dacă păstrează actualul contract.

Măsurile privind asistența medicală instituite în contextul pandemiei se mențin până pe 31 martie.
Astfel, potrivit CNAS, se menține excepția de uitilizare a cardului pentru validarea serviciilor medicale acordate la distanță, până la sfârșitul lui martie.
În schimb, celelalte servicii vor fi validate utilizând acest card.
Totodată, consultațiile medicale primare și în ambulatoriul de specialitate clinic pot fi acordate și la distanță, utilizând orice mijloace de comunicare, iar cele efectuate de medicul specialist din ambulatoriu nu necesită biletul de trimitere.

Consiliul Naţional al Elevilor solicită deschiderea școlilor acolo unde rata incidenței o permite, în contextul în care se apropie examenele naţionale.
Pe 11 ianuarie se va încheia vacanţa de iarnă, iar elevii se vor întoarce la şcoală în format online, conform anunţurilor făcute de către Ministerul Educaţiei.
Majoritatea elevilor spun că şcoala online este obositoare, ineficientă şi complet nesustenabilă pe termen lung.

Reducerea TVA la 5 la sută pentru locuinţele de până la 140 de mii de euro s-a amânat cu un an.
Guvernul a luat această decizie pentru a micşora deficitul bugetar.
Măsura ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie.
Măsură a fost inclusă în ordonanța de urgență care îngheață salariile bugetarilor și pensiile speciale.
Potrivit Ministerului Finanțelor, reducerea TVA pentru locuințele mai scumpe ar fi lăsat bugetul public fară 200 de milioane de lei, în acest an.

Slujba de Bobotează se va oficia fără participarea credincioșilor, în Grecia.
Biserica Ortodoxă a Greciei intenţionează să se revolte împotriva restricţiilor impuse lăcaşurilor de cult de către Guvernul de la Atena de Bobotează.
Grecia a înăsprit restricţiile pe 2 ianuarie, anulând relaxările adoptate pentru Crăciun şi Anul Nou, după ce numărul de infectări cu noul coronavirus a început din nou să crească.

Vaccinarea populației ar putea debuta la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie.
Capacitatea de vaccinare va fi de peste 140 de mii de persoane pe zi.
Declarațiile au fost făcute de coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță.
Referitor la cea de-a doua etapă, de vaccinare a categoriilor vulnerabile, potrivit datelor oficiale, sunt până în 40 de mii de persoane internate în centre medico-sociale.
Acest număr va permite fără probleme să fie asigurată vaccinarea, a precizat medicul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept