Știri 4 ianuarie 2021

Biserica Ortodoxă va prăznui miercuri Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia mâine de la ora 5.15, Sfânta Liturghie, urmată la ora 7.00, de slujba de sfințire mare a apei, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Apoi de la ora 14.00, Ierarhul nostru va fi prezent la biserica Adormirea Maicii Domnului, din localitatea Hârșova.
De aici se va pleca în procesiune către malul Dunării, unde va fi săvârșită slujba de Sfinţire Mare a apei și unde ierarhul va arunca 3 cruci în apa Dunării, ce vor fi recuperate de către tineri curajoși.

CFR Călători lansează de astăzi Trenurile Zăpezii.
Oferta de călătorie este valabilă până pe 28 februarie, iar turiştii beneficiază de o reducere de 25% la trenurile care au ca destinaţie/plecare cele mai căutate staţiuni montane cum sunt cele de pe Valea Prahovei şi Vatra Dornei.
Reducerea se acordă de luni până joi, pentru călătoriile pe rută directă, la clasa a 2-a, cu trenurile InterRegio ce au ca punct de plecare/destinaţie una dintre staţiile: Sinaia, Buşteni, Azuga, Predeal, Braşov sau Vatra Dornei.

Astăzi a început și în județul Constanța faza 1 de vaccinare anti-COVID, mai exact vaccinarea personalului medical.
Vor exista șase centre pentru vaccinarea personalului medical: Spitalul Municipal Mangalia, Spitalul Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia, Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord, Spitalul Municipal Medgidia și Spitalul Militar de Urgență „Al.Gafencu”.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat că din a doua jumătate a acestei luni va începe vaccinarea pentru etapa a doua din strategia de vaccinare, destinată personalului din căminele rezidenţiale din centrele medico-sociale.

Maşinile cu volan pe dreapta nu mai pot fi înmatriculate de anul acesta în România, întrucât omologarea emisă de Marea Britanie nu va mai fi valabilă.
Astfel, românii care au maşini cu volan pe partea dreaptă şi le-au înmatriculat înainte de 1 ianuarie vor putea circula în continuare pe şoselele din România, potrivit autorităţilor.
Regatul Unit nu mai face parte din Uniunea Europeană și deci certificatul emis acolo nu mai este valabil.
Mașinile cumpărate de la britanici vor primi certificat doar dacă volanul va fi mutat pe partea stângă.

Zborurile către și dinspre Marea Britanie sunt reluate de astăzi pe toate aeroporturile din România.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat hotărârea privind aprobarea listei ţărilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea.
Toate persoanele care sosesc în România din Regatul Unit al Marii Britanii au obligația prezentării la intrarea în țară a certificatului unui test negativ, rapid antigenic sau RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de data intrării în țară.

Creșterea prețurilor la cereale ar putea scumpi alimentele.
Presiunea pentru creșterea prețurilor vine mai degrabă dinspre procesatori, decât dinspre fermieri, spun analiștii economici.
Procesatorii admit că închiderea HoReCa din cauza pandemiei i-a destabilizat, dar susțin că nu își permit creșteri de prețuri acum, pentru că piața le va respinge.
Marii fermieri estimează că primele scumpiri vor fi simțite la raft chiar din primele luni ale acestui an și vor fi afectate îndeosebi pâinea, carnea, uleiul și laptele.

Staţiunile montane din Europa, în care accesul a fost mult timp blocat de restricțiile anti-COVID, se redeschid.
Staţiunilor li se permite să fie deschise doar dacă localitatea are spital propriu pentru schiorii care se accidentează.
Măştile sunt obligatorii, chiar şi în teleschi sau pe pârtie.
Forţele de ordine veghează la respectarea strictă a regulilor de distanțare.
Restaurantele rămân închise, iar mâncarea poate fi comandată şi consumată în aer liber.

Patronatul Hotelurilor şi Restaurantelor cere Guvernului redeschiderea imediată a restaurantelor la interior.
Potrivit unei scrisori deschise, acesta este de acord cu implementarea măsurilor de siguranţă sanitară, şi scoaterea acestora de sub regula de 3 la mie.
Patronatul argumentează că redeschiderea teraselor la începutul lunii iunie nu a atras o creştere a numărului de persoane infectate, astfel că redeschiderea completă a restaurantelor se poate face în siguranţă în unităţile în care se respectă reglementările sanitare.

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a lucra şi studia în Marea Britanie.
Anunțul a fost făcut de premierul Florin Cîţu
Viza nu va fi însă necesară în cazul deplasărilor în scop turistic de scurtă durată.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept