Știri 3 decembrie 2020

Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani.
S-a născut în anul 1730 în satul Săliştea Sibiului, şi încă din tinereţe a dorit viaţa monahală.
Din cauza persecuţiilor contra ortodoxiei din Transilvania, în anul 1750 a plecat la Muntele Athos, la Mânăstirea Vatoped, unde a devinit preot şi ucenic al Sfântului Paisie Velicicovski.
În anul 1763 s-a întors în Moldova, unde a vieţuit pe rând la mânăstirile Dragomirna, Secu şi Neamţ.
În anul 1781, mitropolitul Grigorie al 2-lea al Ţării Româneşti l-a chemat pe Cuviosul Gheorghe ca stareţ al Mânăstirii Cernica, pentru a revigora viaţa monahală de aici după tipicul Sfântului munte Athos.
Datorită realizărilor deosebite de la Cernica, Cuviosul Gheorghe a primit mai târziu şi stăreţia mânăstirii Căldăruşani.
Astfel, a păstorit cele două mânăstiri până la mutarea sa la Domnul din data de 3 decembrie a anului 1806 şi a fost înhumat la Mânăstirea Cernica.
În anul 2005, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea cuviosului stareţ Gheorghe de la Cernica.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent astăzi, de la orele 18.00, la emisiunea ”Cuvântul ierarhului – Dialog duhovnicesc cu ascultătorii” de la Radio Dobrogea.
Apoi, de la ora 22.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Mâine, de la ora 7.30, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Gheorghițeni, comuna Dorna-Arini, județul Suceava.

Arhiepiscopia Tomisului organizează cea de a doua ediție a campaniei umanitare ”De Crăciun, fii bun!”.
Aceasta se desfășoară până pe 10 decembrie și are ca scop sprijinirea familiilor sărace din mediul rural din județul Constanța.
Astfel, va fi organizată o colectă de alimente neperisabile, articole de igienă și jucării în parohiile urbane din Constanța, Mangalia, Medgidia, Năvodari, Hârșova, Ovidiu, Eforie, Negru-Vodă, Techirghiol și Cernavodă.
Mai multe informații pot fi obținute de la preoții parohiilor urbane din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului.

Astăzi este Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.
Aceasta a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite în anul 1992 şi reprezintă un prilej de a reafirma rolul important pe care aceste persoane îl au în societate şi în comunitate.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în prezent, peste un miliard de oameni, adică 15% din populația lumii trăiesc cu anumite forme de dizabilitate.
80% dintre aceștia provin din țările în curs de dezvoltare, iar 50% nu au acces la sistemul de îngrijire medicală.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu a reacționat la recomandarea Comisiei Europene privind slujbele de Crăciun.
Acesta a declarat că, cităm, „Comisia Europeană nu decide și nu poate impune nimic în sfera esențială a religiosului, doar poate emite recomandări legate de încurajarea și intensificarea protejării de noul coronavirus în viața socială din perioada sărbătorilor”, am încheiat citatul.
El amintește că „Bisericile sunt conștiente de situația actuală extrem de dificilă și sunt implicate caritabil major în sprijinirea autorităților.

România se află pe primul loc în Europa la traficul de persoane.
40 la sută dintre minorii dispăruţi sau traficaţi în ţară ori peste hotare provin din centre de plasament şi de protecţie socială.
La această concluzie a ajuns comisia parlamentară care a anchetat situaţia copiilor dispăruți din România.
De vină sunt sărăcia şi lipsa de reacţie a autorităţilor, situaţie exploatată de reţelele de infractori.
Raportul comisiei speciale recomandă CSAT să declare drept obiectiv de securitate naţională combaterea fenomenului de dispariţie a copiilor şi traficului de persoane.

Prețul benzinei a urcat în luna noiembrie la cel mai înalt nivel de la începutul pandemiei.
Reprezentații companiilor petroliere pun scumpirile pe seama evoluției barilului de petrol.
Cotația țițeiului a urcat la cel mai ridicat nivel după apariția pandemiei de Covid 19.
În ceea ce privește prețul motorinei, acesta rămâne, pentru moment, mai mic decât cel al benzinei.
Principalul motiv este cererea mai scăzută, mai ales în industrie față de perioada de dinaintea crizei sanitare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept