Știri 20 noiembrie 2020

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul.
Acesta s-a născut în jurul anului 780, la Irinopolis din Asia Mică, din părinţi ortodocşi devotaţi.
S-a nevoit mult cu postul şi rugăciunea, a biruit toate cursele nevăzuţilor diavoli şi s-a învrednicit de darul facerii de minuni şi al înaintevederii.
Sfântul Grigorie s-a mutat la Domnul pe 20 noiembrie 842, la Constantinopol.
Moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul se păstrează întregi la Mănăstirea Bistriţa, din judeţul Vâlcea.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă cinsteşte pe Sfântul Mucenic Dasie.
Originar din Durostorum, era soldat creştin în armata romană, cantonat în oraşul Axiopolis lângă Cernavodă, pe malul drept al Dunării.
Numele Dasius este de origine geto-dacică şi înseamnă „miel“.
Pătimirea sa este legată de sărbătoarea păgână Saturnalia, închinată zeului grec Cronos, al timpului, adoptat de romani cu numele Saturn.
Pentru că și-a mărturisit credinţa şi a refuzat să jertfească idolilor, Sfântul Dasie a fost martirizat, într-o zi de vineri, 20 noiembrie, a anului 304.

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.
Astfel, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi astăzi, de la ora 16.30, slujba Vecerniei și Taina Sfântului Maslu la Mănăstirea Sfinții Epictet și Astion din Capidava, care are hramul paraclisului Intrarea în biserică a Maicii Domnului.
Mâine, de la ora 8.00, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Colilia, cu prilejul hramului, iar de la ora 22.00, va oficia Acatistul Învierii Domnului și Acatistul Sfântului Antonie de la Iezerul Vâlcii, la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, de la ora 8.15, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la parohia Intrarea în biserică a Maicii Domnului din Constanța, cartierul Compozitorilor.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor să doneze și nu o pot face în timpul săptămânii, pot veni mâine la sediul CRTS din strada Nicolae Iorga, nr. 85, între orele 9:00 și 13:00.
În paralel se va desfășura și o acțiune de informare și recrutare donatori de celule stem.

Astăzi este Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului.
În data de 20 noiembrie 1989 a fost semnată Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului.
În România, Convenţia a fost ratificată la 28 septembrie 1990 iar prevederile acesteia au stat la baza elaborării Legii cu privire la protecţia şi promovarea drepturilor copilului.
Această zi are ca scop sensibilizarea opiniei publice asupra dreptului fundamental al copiilor.

ANM a emis o informare de ploi, ninsori şi vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării.
Aceasta este valabila până mâine la ora 17.00.
Astfel, aria precipitaţiilor va cuprinde cea mai mare parte a ţării, începând cu regiunile nord-vestice, iar cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 15 – 20 litri/mp.
Vântul se va intensifica în majoritatea regiunilor, în general, cu viteze de 40 – 50 km/h.
La finalul săptămânii vremea va deveni rece pentru această dată, cu temperaturi minime negative în toate regiunile.

Municipiul Constanța intră în carantină din această seară de la ora 20.00, pentru 14 zile.
Măsura a fost propusă, în urma unei analize de risc realizate de DSP Constanța, analiză avizată pozitiv și de Institutul Național de Sănătate Publică în data de 18 noiembrie.
Astfel, este strict interzisă intrarea/ieşirea din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene și comunale.
Totodată, circulația persoanelor în spatiile publice se va face pe baza de declarație pe proprie răspundere.
Oficierea slujbelor religioase va fi permisă doar în exteriorul clădirilor, cu excepţia celor la care participă doar personalul bisericesc.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept