Știri 16 noiembrie 2020

Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei.
Acesta a fost fiul lui Alfeu, era vameş în Capernaum și înainte de a fi chemat la apostolat de Mântuitorul se numea Levi.
După înălţarea la cer a Mântuitorului Hristos, a rămas la Ierusalim, unde a scris Evanghelia ce-i poartă numele.
Sfântul Matei s-a îndreptat apoi spre alte locuri ale Răsăritului, unde s-a străduit să aprindă credința în Hristos printre perși, etiopieni și nubieni.
Istoria Bisericii arată că Sfântul Apostol Matei a primit moarte martirică în Etiopia, fiind ars pe rug.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a oficiat în aceasta dimineață Sf. Liturghie la Mănăstirea Mircea Vodă din jud. Constanța, care îl are ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Apostol și Evanghelist Matei.

Creştinii ortodocşi au intrat, de ieri, în Postul Naşterii Domnului sau al Crăciunului.
Acest post simbolizează ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moise, precum şi postul patriarhilor din Vechiul Testament deoarece după cum aceştia aşteptau venirea lui Mesia prin post şi rugăciune, aşa se cuvine şi creştinilor să întâmpine prin ajunare pe Iisus Hristos Cel născut din Fecioara Maria.
Postul are o durată 40 de zile, până la 25 decembrie, de sărbătoarea Naşterii Domnului.
Din punct de vedere al alimentaţiei, acest post este unul mai uşor, decât cel al Paştelui, deoarece cuprinde mai multe dezlegări la peşte, untdelemn şi vin.
Dezlegările la peşte sunt în zilele de sâmbătă şi duminică, în perioada 21 noiembrie -18 decembrie, precum şi la următoarele sărbători: Intrarea Maicii Domnului în Biserică pe 21 noiembrie, Sf. Apostol Andrei pe 30 noiembrie, precum şi în zilele de 3 și 7 decembrie când se cinstesc sfinţi mai importanţi în Ortodoxie.

Arhiepiscopia Tomisului demarează astăzi proiectul ,,Din dragoste, de bunici“
Beneficiarii sunt 50 de persoane vârstnice din județul Constanța, care locuiesc singure.
Scopul proiectului este cresterea calitatii vietii persoanelor varstnice.
Astfel, fiecare persoana varstnica va primi cele necesare pentru satisfacerea nevoilor de baza: hrana, ingrijire fizica si psihica, și comunicare.
Cei care vor sa se implice pot fi voluntari sau pot dona telefoane/tablete, alimente neperisabile, medicamente, produse de igiena sau bani în contul Asociatiei Samarineanul Milostiv.
De asemenea, pentru detalii, poate fi contactat coordonatorul proiectului, Gianina Chirugu, de la Departamentul Social al Arhiepiscopiei Tomisului.

Astăzi se împlinesc 117 ani de la naşterea părintelui Dumitru Stăniloae.
S-a născut la 16 noiembrie 1903 în localitatea Vlădeni din judeţul Braşov.
A urmat cursurile Facultăţii de Teologie din Cernăuţi şi a fost profesor de dogmatică la Sibiu și Bucureşti.
În anul 1932 a fost hirotonit preot şi apoi hirotesit iconom-stavrofor în anul 1940.
Între anii 1958-1963, a făcut închisoare politică din cauza convingerilor sale religioase.
Timp de peste şase decenii, părintele Stăniloae a desfăşurat o bogată activitate ştiinţifică, mai ales în domeniul Dogmaticii unde a publicat lucrări în volum, studii în reviste şi traduceri.
Supranumit şi “teologul dragostei creştine”, părintele Stăniloae s-a mutat către Domnul pe 5 octombrie 1993, la vârsta de 90 de ani.

Astăzi este Ziua Internațională a Toleranței.
Aceasta a fost proclamată la 16 noiembrie 1995, în cadrul Conferinței generale a UNESCO de la Paris, când statele membre UNESCO au adoptat ”Declarația principiilor toleranței”, enunțată în 1986.
Toleranța înseamnă acceptarea și aprecierea bogăției și diversității culturale, a formelor de expresie, capacitatea de a recunoaște și respecta convingerile altora.
Totodată, este cel mai puternic fundament pentru pace și reconciliere.
Statele membre ONU sunt încurajate să organizeze manifestări axate pe programe și acțiuni educative prin care să-i mobilizeze pe cetățeni să aibă atitudini tolerante.

Toate secțiile ATI din țară vor fi de astăzi verificate.
Așa a hotărât Guvernul în urma ședinței convocate de premier la Palatul Victoria ieri dimineața.
Decizia vine după incendiul izbucnit la Spitalul Județean Neamț, în urma căruia au murit zece oameni.
Ancheta a fost preluată de Parchetul General, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem pentru ucidere din culpă.

Elevii de la sate ar trebui să meargă la ore, față în față.
Afirmația aparține președintelui Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret, Marius Nistor.
El spune că sunt zone rurale în care numărul infectărilor COVID este sub 3 la mia de locuitori, substanțial mai mică decât în orașe.
În plus, mulți elevi nu au acces la internet, deci sunt în momentul de față în imposibilitatea de a participa la cursurile online.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului.
Actul normativ are ca obiect instituirea unor măsuri şi mecanisme legale pentru prevenirea şi depistarea precoce a diabetului precum şi pentru conştientizarea, încurajarea şi sprijinirea populaţiei să adopte şi să practice un stil de viaţă sănătos şi responsabil.
Potrivit Federației Internaționale a Diabetului, 1 din 11 adulți are diabet, iar la nivelul județului Constanța sunt aproximativ 40.000 de bolnavi de diabet.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept