Știri 13 noiembrie 2020

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului.
Acesta s-a născut în anul 344 în cetatea Antiohia, într-o familie nobilă.
A fost atras de viaţa călugărească, astfel că în anul 374, a petrecut patru ani într-o mănăstire din Antiohia şi doi ani ca pustnic într-o peşteră, iar în anul 381 a fost hirotonit diacon şi apoi sfinţit preot.
În timpul celor doisprezece ani de slujire în rânduiala preoţească, Sfântul Ioan a devenit vestit prin predicile sale rostite în toate bisericile din Antiohia şi din împrejurimi.
În anul 398 a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop al Constantinopolului de către împăratul Arcadie.
Sfântul Ioan Gură de Aur a depus mari eforturi pentru evanghelizarea locuitorilor de la sate şi pentru îndreptarea celor căzuţi în erezii.
S-a mutat la Domnul în anul 407, în oraşul Comane din Armenia.
Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur care se celebrează în Biserica de Răsărit în marea majoritate a duminicilor și sărbătorilor de peste an este un exemplu viu al harului de care a fost însufleţit acest mare părinte al Bisericii.

Biserica Ortodoxă îl va cinsti mâine pe Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei 12 Apostoli.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica mănăstirii „Sf. Ap. Filip”, din localitatea Adamclisi, de la ora 8.00.
De la ora 22.00, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Duminică, ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie la biserica Sf. Nectarie din Constanța, zona Medeea, de la ora 8.00.

Astăzi este Ziua Mondială a Bibliei.
Această zi își propune să sensibilizeze conștiința publică în privința rolului pe care Sfânta Scriptură îl are în viața liturgică și formarea duhovnicească.
Sfântul Sinod a instituit această zi în anul 2006 și coincide cu ziua de pomenire a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Crucea Roșie Română a achiziționat 42 000 de teste rapide COVID-19 pe bază de antigen.
Acestea vor fi distribuite, în perioada imediat următoare, unităților de primiri urgențe din spitalele din țară, în acord cu Departamentul pentru Situații de Urgență.
Valoarea testelor este de 230 000 de dolari, bani ce provin din fondurile colectate de Crucea Roșie Română în cadrul campaniei umanitare „România Salvează România”.

Primăria Constanța solicită sprijinul asociațiilor de proprietari din oraș în vederea elaborării strategiei de suplimentare și amenajare a locurilor de parcare.
Administratorii sunt rugați să comunice municipalității numărul locurilor de parcare necesar membrilor asociației.
Informațiile pot fi trimise pe mail la adresa: parcari@primaria-constanta.ro sau prin poștă, la adresa: Strada Ștefan Mihaileanu, nr.10, în atenția Biroului Siguranța Circulației Urbane și Parcări.

Mai multe asociaţii ale elevilor, părinţi şi profesori contestă decizia Ministerului Educaţiei, de a anula anul acesta desfăşurarea olimpiadelor şcolare.
Un memoriu ar urma să ajungă şi la preşedintele Klaus Iohannis, căruia elevi şi părinţi îi cer să intervină pentru revizuirea ordinului emis de minister.
Semnatarii amintesc faptul că pregătirea pentru aceste concursuri durează ani la rând şi că, reununţând la competiţie, va fi afectat întreg sistemul de educaţie.

20% dintre pacienţii cu COVID-19 dezvoltă tulburări psihice în primele 90 de zile după infectare.
Anxietatea, depresia şi insomnia sunt afecţiunile cel mai frecvent întâlnite în rândul pacienţilor care s-au vindecat de COVID-19 şi care au dezvoltat tulburări de sănătate mintală.
Autorii studiului au descoperit, totodată, că persoanele care aveau o afecţiune mintală preexistentă prezintă un risc cu 65% mai mare să fie diagnosticate şi cu COVID-19 în raport cu persoanele fără astfel de tulburări.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept